Vårin Molvik Utkilen gjør seg klar til sitt første utsprang som fallskjermhopper. Sammen med Daniel Fløysand og Tommy Mathisen simulerer de at de er i flyet. Foto: Paul Sigve Amundsen

- Det er adrenalinkicket jeg jakter på. Frihetsfølelsen jeg får av å henge i en fallskjerm flere tusen fot over bakken, sier Vårin Molvik Utkilen (20).

Sammen med kameraten Tommy Mathisen (28), er de på bakketrening på Flesland i Bergen. Tommy måtte overtales, men nå er de her. De sitter begge i skinnsofaen i klubbhuset, følger konsentrert med på instruktøren.

- Jeg hadde egentlig tenkt å ta kurset senere, men hun greide å overbevise meg til å gjøre det nå. Selv om vi bare er på kurs har jeg sommerfugler i magen, sier Mathisen og peker på venninnen.

Ti timer med teori og en praktisk eksamen er alt de skal igjennom. Det første hoppet de skal gjennomføre, skal tas fra 3500 fot.

- Jeg grugleder meg. Jeg har prøvd paragliding tidligere, men ingenting av det jeg har gjort tidligere i livet kan måle seg med dette, sier Mathisen.

Tørrtrening

Instruktør Daniel Fløysand tegner sirkler, høydemeter og landingsbaner på tavlen. Forklarer hva de skal gjøre, til hvilken tid. Elevene bombarderer ham med spørsmål.

- Vi lærer alt fra påseling av utstyr til fallstilling, nødprosedyre, skjermkjøring og landing. Alt blir gjentatt, repetert, memorert, sier Utkilen.

Og det er det de er nå, påselt med hvert sitt utstyr. På ryggen har de hver sin fallskjermsekk som veier 12 kilo. De står med armene i været og skriker ut i lokalet ”ett tusen, to tusen, tre tusen”. Simulerer hoppet.

- Vi har på en ekte fallskjerm for å kjenne hvordan det føles. Vi simulerer at vi har et fly her inne og øver på hvordan vi skal gjøre utspranget på ekte, sier Medkilen.

- Jeg er skikkelig gåen i ryggen av all denne øvingen. Det er en tung sekk når vi står og driller så lenge, sier kompisen.

- En drøm

Linekurset er hentet fra militæret, og er den eldste utdanningsformen som blir praktisert av klubbene i landet. BFSK følger derfor et program som er nøye utarbeidet og testet av fallskjermseksjonen ved Norges Luftsportsforbund.

- De første hoppene gjennomføres ved at fallskjermen utløses av en line som er festet til flyet. Denne utløser skjermen straks du er ut av flyet. På den måten kan elevene trene på utsprangsteknikk og fallstilling, uten å måtte tenke på å utløse skjermen selv, sier Daniel Fløysand som holder kurset.

Linekurset er det første steget til å bli en fullkommen fallskjermhopper, og det er dette som er planen til de to vennene, å bli selvstendige fallskjermhoppere som kan ta vare på seg selv, og bruke sitt eget utstyr.

- Dette har vært en drøm og et mål så lenge jeg kan huske. Vennene mine synes jeg er gal, men det er dette jeg vil, sier 20-åringen.

Men veien er lang. For å bli fallskjermhopper er en gradvis prosess, som krever tid, pågangsmot og nøyaktighet. 30 godkjente hopp er kravet før en får A-sertifikatet, beviset på at en kan hoppe alene.

- Etter at vi har bestått bakketreningen, må vi gjennomføre seks godkjente linehopp før vi får hoppe i fritt fall. Dette er på grunn av at vi skal lære riktig kroppsstilling i luften og lære å trekke i skjermen på egen hånd, forteller hun.

Salto i luften

Har en kommet så langt er det nå alvoret begynner, eller moroa som instruktøren selv velger å ordlegge seg. Høyden er tredoblet, til 12 500 fot, noe som tilsvarer 4000 meter.

- Du begynner først med et fritt fall på fem sekunder, deretter syv, og så videre helt til du kan hoppe fra full høyde og få et fritt fall i ett minutt, sier Fløysand og legger til.

- Det er her du lærer hvordan du skal styre i luften, ta saltoer, formasjonshopping og så videre.

Blikket til elevene sier alt. En dag skal de også falle fritt fra 12 500 fot. En dag har de vunnet friheten, og tar sine egne saltoer og formasjonshopp. En dag.

Luftens baron

Daniel Fløysand (26) er en av Norges beste fallskjermutøvere. Han har vært på landslaget i fallskjermhopping og har en fjerdeplass fra VM.

- I 200 km/t treffer luften deg som en solid masse. Da kan man bevege seg rundt på himmelen akkurat som en fugl. Ved å endre på kroppsstillingen beveger man seg, og man kan fly, sier Daniel Fløysand, som vet hva han snakker om.

Han har nesten 2000 hopp på samvittigheten, og har vært i bergensklubben siden 2006.

- Å bli tatt ut på landslaget var en drøm som gikk i oppfyllelse. Å få reise verden rundt å få konkurrere i det man elsker var veldig givende, sier mannen som også var med på å vinne NM i 2009.

Fløysand er i dag instruktør i Bergen Fallskjermklubb (BSFK), og lærer kunsten videre til nye elever hvert år. Han tror elevene jakter på mestringsfølelsen, i likhet med seg selv.

- Det har nok mye å gjøre med kontroll. Følelsen av å få kontroll over noe en ikke kontrollerer i utgangspunktet. Det er krevende, men når en lykkes gir det en fantastisk mestringsfølelse.

BFSK utdanner rundt 35 nye fallskjermhoppere hvert år, og opplever større og større pågang på kursene klubben holder.

- Det er stadig flere som har lyst til å bli luftens baron. Flere av kursene våre er helt fulle og det er også mange som tar kontakt med oss for å prøve tandemhopp, sier han.