Du vil ikke angre hvis du følger oppfordringen fra Maud Caroline Smeby og hennes medstudenter i faget «Eksperter i Team» ved NTNU.

De har nemlig inngått et samarbeid med AtB der de ber deg om å gå av bussen et busstopp før. Kampanjen promoteres på plakater som ble hengt opp i AtBs 246 busser mandag. Nå håper de mange vil dele bilder av seg selv på Instagram der de rusler av gårde etter å ha gått av bussen litt før de måtte.

– Hvorfor vil dere at folk skal gå av bussen en holdeplass før?

– Fordi inaktivitet er et kjempestort helseproblem. For mange er det vanskelig å for eksempel skulle gå til jobb, så vi har tenkt at å gå av en holdeplass før, er noe de aller fleste klarer, sier Smeby.

En helseinvestering

Ifølge studentene vil den ekstra spaserturen være en god investering i helse.

– Hvis du øker aktivitetsnivået ditt, vil du ha lavere risiko for livsstilsykdommer. All fysisk aktivitet, uavhengig av intensitet har betydning for å forebygge og behandle ulike lidelser som hjerte- og karsykdommer, diabetes 2, høyt blodtrykk, overvekt og psykiske vansker, sier Ronny Bergquist.

På bussholdeplassen på andre siden av Samfundet venter passasjerene tålmodig på at bussen skal komme. Studentene ber ventende passasjerer vurdere følgende neste gang:

– I tillegg til å gå av bussen et stopp før, kan du også gå på bussen på en holdeplass som ikke er den nærmeste, foreslår de.

Ann Iren Jamtøy jobber i Trondheim Helseklynge og liker budskapet til studentene. Hun ser stor nytte av samarbeidet med «Eksperter i Team»

– Målet er at vi skal bidra til tettere kobling mellom utdanning og forskning og mellom studenter og arbeidslivet. Samfunnet står overfor store helseutfordringer, og det er behov for å tenke nytt og innovativt, sier Jamtøy.

I alt 2000 studenter tar «Eksperter i Team» i vår, og av disse er det 200 som jobber med tema knyttet til «Helse, velferd og teknologi».

I arbeidet med å forberede busstopp-kampanjen har studentene funnet fakta som bør kunne overbevise selv den mest ihuga mostander av gåing.

En kilometer ekstra per dag

– I gjennomsnitt innebærer en reise med buss 670 meter gåing før og etter du går på bussen. Går du av bussen et busstopp tidligere, blir det litt over en kilometer ekstra gange til sammen. Og hvis du går av et busstopp før hver dag i et år, så tilbakelegger du en strekning som tilsvarer Heimdal – Kristiansund.

Grethe Opsal er markedssjef i AtB og glad for studentenes initiativ. Da forespørselen om et samarbeid kom etter jul, var de aldri i tvil om å bidra.

– Vi har hatt en økning på 30-40 prosent i antall reiser siden 2010. Vi ønsker at våre passasjerer skal være i god, fysisk form. Dette er veldig positivt, sier hun.

-En hyggelig opplevelse

Spørreundersøkelsen som studentene har hatt ute i forkant av kampanjen, viser at lysten til å gå litt ekstra, øker når man legger inn et element av konkurranse.

– Men vi håper at vi klarer å vekke den indre motivasjonen til å bli mer fysisk aktiv også, sier studentene som frister med gavekort fra busselskapet som takk for deltakelsen og håper mange passasjerer tar utfordringen.

– Å gå en tur krever ingen planlegging. Det er en hyggelig opplevelse i frisk luft, sier Ronny Bergquist og håper spørreundersøkelsen blant passasjerene, når kampanjen er ferdig, vil vise at flere synes det samme.

Ronny Bergquist, Sissel Belanger, Åse-Karen Mortensen, Maud Caroline Smeby og Cathrine Winje håper samarbeidet med Grethe Opsal i AtB og Ann Iren Jamtøy i Trondheim Helseklynge får flere til å ta beina fatt i anledning kampanjen #ettbusstopp. Foto: Rune Petter Ness