Å trene i trapp gjør godt for både kondisjon og styrke. Rodal synes det er utelukkende positivt at stadig flere mosjonister presser seg opp trappene i for eksempel Granåsen.

– Dette passer for alle, og spesielt for de som har lyst til å begynne å løpe. Det er også bra for alle som er godt i gang med løpertrening og ønsker seg mer styrke og eksplosivitet i beina, sier Vebjørn Rodal.

Funksjonelt for løpere

– Grunnen til at jeg ivrer for å bruke trapp som styrketrening, er at den styrken man opparbeider seg her, er veldig funksjonell, spesielt inn mot løping. Jeg har også tro på at systematisk trening i trapp virker skadeforebyggende, sier han og utdyper:

– Min erfaring er at det er skånsomt å trene i trapp. Landing etter hvert steg er alltid på et høyere nivå enn frasparket. Samtidig er det lettere å få et trygt og kontant fraspark i en trapp enn i en bratt motbakke, noe som er fint for styrkeeffekten.

For å unngå at løping i trapp blir kjedelig og ensformig, anbefaler Rodal at man kombinerer trappetrening med andre treningsøkter. En ukentlig økt i trappene kan være et fint utgangspunkt. Det går også an å gjennomføre ei trappeøkt på mange ulike måter.

Hopp med samlede bein

– Mange bruker trapp for å trigge spenst og eksplosiv styrke. Det vanligste da er gjerne å hoppe med samlede bein, for eksempel to og to trinn eller man kan hinke på én og én fot. Volumet hver enkelt tåler er veldig individuelt, men generelt får man rask framgang, sier Sprek-eksperten.

– Hvordan bør man legge opp trening i trapp hvis man ikke har gjort det før?

– Det er veldig individuelt, men legg opp intensiteten slik at du klarer å holde på ei stund. For eksempel kan varigheten i trappa være på mellom 20-40 minutter. Mellom 50 og 100 trinn seks til ti ganger kan være en fin start. Ikke tyn det mer enn at dette er noe du kan tenke deg å gjenta, råder Rodal.

Marthe og Rikke Spjøtvold synes trappeløp i Granåsen gir fin variasjon i treningen. Foto: Vegard Eggen
Det er herlig å bli sur i beina tidlig en mai morgen. Venninnene Camilla S. Andersen (foran) og Mai-Liss G. Voigt løper fire-fem ganger opp trappene ved unnarennet i Granåsen. Foto: Vegard Eggen