For å komme inn på Forsvarets skoler er 15 minutter det absolutte minimumskravene for å bestå testen på 3000- meter for jenter.

Kravet er alt for hardt for mange.

SE KRAVENE: Sjekk forsvarets kondisjonskrav

- Ikke spesielt hardt

- Dette er ikke et spesielt hardt krav. Klarer du ikke å løpe under ett kvarter på 3000 meter, er du ikke spesielt godt fysisk rusta, sier professor ved medisinsk fakultet ved NTNU, Jan Helgerud.

Han har tidligere jobbet som forsker i Forsvaret, spesielt med fysisk trening av soldater og tester på sesjon.

SEND SPØRSMÅL OM KONDISJON: Ronny Ingebrigtsen ved Löplabbet svarer deg

Jenter får problemer

Skal du løpe 3000-meteren på 15 minutt, krever det en hastighet på 12 kilometer i timen. Dette vil igjen kreve et O2-opptak på omtrent 45 ml per kilo kroppsvekt i minuttet.

- 45 ml er det gjennomsnittlige O2- opptaket for ei jente i 20 -årene. Det betyr at veldig mange jenter får problemer med å klare kravet hvis de ikke trener, sier Helgerud.

Kondisjonen forverret

- Ved NTNU har vi gjort studier som viser hva åtte uker med kondisjonstrening tre ganger i uka gjør med okysgenopptaket til gjennomsnittelige jenter, sier han.

Forsøkene viser at kondisjonstreningen førte jentene opp fra 45 til 50 ml i O2-opptak i løpet av åtte uker. Du kan da løpe 3000m omtrent ett minutt fortere.

- For å gjennomføre operasjoner i Forsvaret, er det behov for å ha gjennomsnittsverdier eller bedre, sier Helgerud.

Han forteller at kondisjonen er blitt dårligere i befolkningen de siste 15 årene. Dette skyldes delvis at de som er i dårlig form er blitt enda dårligere.

- Men det er også et generelt fall i O2-opptaket i befolkningen, først og fremst som følge av økt vekt, sier Helgerud.

Lettere for gutter

Minstekravet på 3000 meter for menn er på 14 minutter, bare ett minutt raskere enn jentene.

Helgerud mener det bør være forskjell på omtrent to minutter mellom jenter og gutter hvis testen skal være rettferdig mellom kjønnene.

- Likevel kan en stille spørsmål om det skal være forskjeller i fysiske krav blant jenter og gutter, sier han.

Operasjonene i felten er jo de samme.

- Hvis Forsvaret bestemmer seg for et felles minstekrav, vil det kunne føre til færre jenter enn gutter i forsvaret, sier han.

Bekymrer

Utviklingen blant jentene som vil klare kravet bekymrer forsvarssjefen, ifølge ABC Nyheter.

- Vi ønsker å finne ut om det stilles for strengt krav til kvinner, eller om dette skyldes andre årsaker, sier forsvarssjef Sverre Diesen gjennom sin infosjef, Birgitte Frisch.

Norges beste kvinnelige langdistanseløper, Susanne Wigene, har personlig rekord på 3000 meter på 8.40. Jenter som vil inn i Forsvaret sliter med kravet på 15 minutter. Foto: SCANPIX