I forbindelse med forskningsprosjekter på NTNU har både pasienter med kols og topptrente syklister trent intervaller med ett bein av gangen på ergometersykkel.

Toppidrettsutøvere sliter med å få nok oksygen ut til musklene når de trener hardt. Ved å trene med en fot om gangen unngår syklistene denne problematikken siden de bruker mindre muskler. Dermed slipper de at arbeidskapasiteten reduseres.

- Når de trener på denne måten unngår de «konkurranse» om blodet, sier professor Jan Helgerud.

Usikker på forhånd

Mastergradsstudenter i treningsfysiologi ved institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk på NTNU og professorene Jan Helgerud og Jan Hoff står bak prosjektet som involverte topptrente syklister.

Terrengsyklist Ola Kjøren (22) var en av forsøkspersonene og han sier at han var skeptisk på forhånd.

- Vi var nok alle litt usikre på om dette kom til å ha effekt. Det hørtes litt absurd ut, mener han.

Men da han fikk kommet i gang opplevde han at treningsformen hadde god effekt.

- Jeg kjente at tråkket ble mer effektivt og at arbeidsøkonomien ble bedre, sier han som også har brukt teknikken til innendørstrening vinterstid.

Som student har han ikke tid til å kjøre programmet tre ganger i uken, men han skal vurdere om den kan gå inn i treningen en gang i uken i vinter også.

Syke og syklister

De første som var med på et prosjekt med denne treningsformen var kolspasienter. De trente med en fot av gangen for å unngå å bli stoppet av pusten og lungene, og det viste seg at det hadde god effekt.

- Alle kan ha utbytte av slik trening, men for normalt aktive folk vil ikke oksygenopptaket i kroppen totalt bli endret slik som hos pasientene, sier Helgerud.

I forsøksperioden trente seks syklister 4 ganger 4 minutters-intervaller med en fot av gangen tre ganger i uken i åtte uker. Dette kom i tillegg til vanlig trening. En testgruppe på åtte personer trente med begge beina på pedalene.

- Syklistene opplevde en lokal forbedring av oksygenopptaket når de syklet med en fot, men ikke totalt, sier Helgerud.

Sikrer treningsintensiteten

Treningsgruppen økte oksygenopptaket på ett bein med åtte prosent i løpet av perioden. Forsøkspersonene hadde allerede et høyt oksygenopptak, gjennomsnittlig 73 ml, men dette økte ikke.

Det viser seg at muskulaturen klarer å ta opp mer oksygen per kg muskelmasse ved trening med ett bein enn ved to. Treningen med ett bein forbedrer musklenes evne til å trekke ut oksygen mens de arbeider.

- Treningsformen sikrer oksygentilførselen slik at intensiteten kan holdes oppe, påpeker Helgerud.

Professoren understreker likevel at sykling med en fot ikke skal erstatte vanlig trening, selv om totalbelastningen for kroppen under en slik treningsøkt vil være mindre enn normalt.

Professoren sammenligner ettbeinssykling med det å trene staking på ski. Ved å trene på denne teknikken bedrer skiløperne det lokale oksygenopptaket, uten å bedre opptaket når de trener hele kroppen. Siden utøverne skifter teknikk vil dette ha direkte innvirkning på prestasjonen.

Foto: JENS PETTER SØRAA
Foto: JENS PETTER SØRAA
Foto: Privat