- Vi trenger ikke anstrenge oss for å forbrenne mer energi på jorden, mener Per Viderup, kokk og innehaver av vegetarstedet Persilleriet i Trondheim.

SE OGSÅ: Vegetarkurs på Persilleriet

SE OGSÅ: Slik lager du sommersalat

Gir energi

Viderup er fra bondebygda Himmerland i Danmark. I tre år har han laget vegetarmat i Trondheim.

Hans enkle filosofi er at vegetarmat gir energi. I tillegg krever det mindre energi å fordøye.

- Jeg tror nok kloden tåler å brukes, men hvorfor gå over elven etter vann, sier han.

Derfor vil han helst bruke lokale, grove grønnsaker i matlagingen. Han vil vite hvor maten kommer fra, og helst vil han at grønnsakene ikke skal reise langt.

Krydder og balanse

Får du lyst til å utvide vegetar-repertoaret ditt, er det også greit å gå til innkjøp av kikerter, linser, tahini, byggryn, limepickles og currypasta.

Tilsett gjerne krydder, urter, oljer og frukt når du koker og steker maten. På tampen, når måltidet snart er ferdig, er det tid for å balansere måltidet. Bruk eddik, sukker, lime, olje og godt krydder og smak deg fram.

Et ideelt vegetarmåltid bør bestå av tre deler: En del proteinrike belgfrukter, en del karbohydrater fra ris eller poteter, og en del grove grønnsaker, som kålrot og gulrot.