Risikoen for å bli overvektig henger sammen med gener som styrer aktiviteten i hjernen. Et internasjonalt forskerteam, med nordisk deltakelse har sporet 11 områder i genmassen som styrer hvor disponible mennesker er for å bli overvektige.

Veier mer

Torben Hansen fra Steno Diabetes Center i Danmark sier at dem som har en genetisk variasjon i ett av de 11 områdene veier i gjennomsnitt ett til to kg mer enn resten av befolkningen. Han påpeker at selv om dette ikke er mye for den enkelte, så betyr dette at flere i denne gruppen vil bli overvektige enn i normalbefolkningen.

- Dette antyder at kimen til å bli tykk i høy grad ligger gjemt i våre hjerner og at det i mindre grad er stoffskifet i magen som bestemmer om vi blir overvektige eller ikke, sier Hansen til videnskab.dk.

Lettere å forebygge

Han forklarer dette med at det er hjernen som bestemmer når vi føler oss sultne og når vi føler oss mette. Om vi er anlagt for å trene eller mosjonere, blir også påvirket av hjernen vår.

Hansen sier til videnskab.dk at forskerne fortsatt ikke vet hva som ligger bak disse biologiske variasjonene og at de bare har tatt et steg på veien for å finne den arvelige komponenten i fedme.

Forskeren mener likevel at når de nå vet hvor de skal se i genmaterialet for å finne variasjonene, så blir det etter hvert lettere å forebygge overvekt.

- Dette kan vi gjøre vet enten å utvikle målrettede legemidler eller ved å screene befolkningen og spore dem som er i høyrisikogruppen, sier Hansen.

Foto: SCANPIX