Hovedpoenget med en pulsklokke er å måle hjertefrekvensen for å finne ut om du trener riktig, det vil si for å få best mulig treningseffekt. De mest avanserte klokkene gjør mye mer enn dette og koster også tilsvarende mye. De viser estimert kaloriforbruk og hvilken sone du trener i. De mest avanserte pulsmålerne overfører data slik at du kan holde full oversikt over treningen på pc-en din. Det finnes også sykkelmodeller, med både sykkelcomputer og pulsklokke i ett.

- Pulsklokker er et hjelpemiddel for dem som vil optimalisere treningen sin og ta et steg videre, sier daglig leder Frank Fiske i Löplabbet i Trondheim.

SI DIN MENING: Bruker du pulsklokke?

Mulig uten klokke

Forsker Ulrik Wisløff ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU sier at de har gjort forsøk der vanlige personer har trent intervaller med pulsklokke, men der selve displayet på klokka har vært tapet over. Personene fikk beskjed om å løpe i fire minutter mens de var kraftig andpustne og ikke kunne snakke lange setninger. Målet var å ligge mellom 85 og 90 prosent av makspuls, som gir den beste treningseffekten på intervaller.

- Da vi leste av pulsmåleren etterpå viste seg at de hadde trent riktig uten å se på pulsen, sier Wisløff som mener at dette betyr at man ikke trenger klokke for å trene på en mest mulig hensiktsmessig måte.

- Men det er klart at det kan være motiverende og artig med en pulsklokke, sier han.

Uansett mener han at mosjonister ikke trenger en klokke med all verdens tilleggsfunksjoner.

- De billigste modellene er bra nok. Det er akkurat som med mobiltelefoner, du trenger egentlig ikke alle funksjonene, mener han.

Hvilken gruppe er du?

Frank Fiske i Löplabbet deler pulsklokke-kjøperne i tre grupper. Den første gruppa består av mosjonister som vil ha en grei klokke til å måle pulsen med og som ikke ønsker seg en duppedings med mange knapper. Den andre gruppa er treningsinteresserte som kanskje har hatt en klokke før og som vil trene mer aktivt for eksempel gjennom intervalltrening. Folk i den tredje gruppa kjøper spesialmodeller til mellom fire og seks tusen kroner.

- Disse vil ha full pakke og trener mer enn en gang i uka for å si det sånn, sier Fiske.

Test makspulsen din

Til tross for det store utvalget så er det ikke utstyret det kommer an på. Pulsklokken hjelper deg ikke å komme ut av sofaen, det må du klare selv.

- Klokken viser pulsen, men den gjør ikke treningen for deg, sier Fiske og påpeker at det ikke hjelper med en klokke som viser pulsen. Du må ha noe å relatere pulsen til.

For at du skal kunne bruke klokken på rett måte må du nemlig ta en makspulstest. Noen mener at du kan gå ut fra at makspulsen din er 220 minus alderen din, men dette er ikke nøyaktig nok. Oppskriften på det kan være å varme opp godt og så løpe tre fireminutters drag til utmattelse i svak motbakke. Pausene bør være på mellom to og tre minutter. Du måler pulsen på slutten av dragene. Dette anbefales derimot ikke for personer i svært dårlig form, siden dette er en meget fysisk krevende øvelse.

Foto: TONE FRIDÉN
Foto: AGNETHE WEISSER