- Selv bruker jeg pulsklokke. Jeg liker å få bekreftet det jeg trener. Men hvis du er vant til å trene og har mye treningserfaring, er du kanskje god til å styre intensiteten uten pulsklokke, svarer Siri Marte Hollekim en leser som lurer på om pulsklokke bare er et salgstriks eller et godt hjelpemiddel.

SVARER DEG: Spør Siri Marte Hollekim om trening

Grov makspulsregel

- Det er liten vits i å trene med pulsbelte eller klokke hvis du ikke styrer intensiteten etter makspulsen din, sier hun.

Makspuls-regelen er svært grov: For å regne ut makspulsen, trekker du din egen alder fra 220. En person på 40 år vil ut fra dette regnestykket ha makspuls på 180.

Kjenne på kroppen

- De generelle retningslinjene er alt for generelle og du kan risikere å være regelrett på viddene i forhold til hvor din relative intensitet er. Jeg har hatt utøvere som har variert mellom 165 og 205 i puls- i samme aldersgruppe. 220 minus alder blir vel unøyaktig, sier Hollekim.

Derfor mener hun pulsklokke er et godt redskap.

- Men jeg er også opptatt av at folk skal kjenne på sin egen kropp hvor de ligger i puls, sier hun.

Pulsklokke er et godt hjelpemiddel, men jeg er også opptatt av at folk skal kjenne på sin egen kropp hvor de ligger i puls, sier Siri Marte Hollekim. Foto: MARIANN DYBDAHL