Sprek har innhentet tall fra aktørene som dekker 90 prosent av markedet for bensinstasjoner og kiosker. Svar: De kommer til å selge 41,5 millioner boller i 2012. Da er ikke dagligvarehandelen ellers tatt med.

Selger til alle

- Kanskje to av ti sier nei når til bolletilbudene våre. De tar en bolle til kaffen for fem kroner eller tre boller i stedet for to. Jeg selger til alle. Unge, voksne og gamle, sier ekspeditør Irene Gürses ved 7-Eleven i Olav Kyrres gate i Bergen. Her har de allerede solgt 300 boller. Da er det bare midt på dagen.

Even Schjenken kjøper tre boller når han først i gang.

- Jeg kjøper som regel tre boller, ja. Ikke bare en.

Sunne alternativ får ikke plass i bilen til Stavanger. Kalorier og dårlig samvittighet tenker han ikke på.

- Brødmat er kjipt. Dårlig samvittighet? Næisj!

Tallenes tale

Hvis du lurer på hva en bolle gir deg, her har du noen tall:

* En sjokoladebolle inneholder 374 kilokalorier.

* En vanlig middag for en voksen person består av rundt 500 kilokalorier.

* En sjokoladebolle utgjør mellom en tredjedel og en fjerdedel av dagsbehovet for et barn i alderen 2–5 år.

- I teorien vil en voksen person kunne legge på seg mellom 5 og 6 kg i året dersom vi spiser to sjokoladeboller hver uke året igjennom, under forutsetning at man ikke gjør andre endringer i inntak og aktivitetsnivå for øvrig, sier, Lena Klasson Heggebø.

Hun har doktorgrad i fysisk aktivitet og helse. Til daglig er hun avdelingsleder ved Idrettens helsesenter og forsker ved Valnesfjord helsesportssenter, hvor de behandler personer med sykelig overvekt.

Bare 100 om dagen

Studier fra USA viser at vektøkningen man ser blant voksne er et resultat av en positiv energibalanse på rundt 100 kilokalorier om dagen.

I forhold til vårt bolleeksempel er det mindre enn en tredjedel av bollen hver dag.

- Og hvor lenge må man trene for å forbrenne disse sjokoladebollene?

- Omregnet til aktivitet må man gå i rundt 24 minutter hver dag uken gjennom for å forbrenne to boller i uken. Men kjønn, alder, fysisk form og muskelmasse påvirker hvor mye man forbrenner på 24 minutter, sier Klasson Heggebø.

Hun understreker:

- Men det er ikke lørdagskosen, julebordet eller bursdagsfesten den ene dagen som utgjør forskjellen. Det er de valgene vi gjør hver eneste dag i forhold til inntak og forbruk, sier Klasson Heggebø.

- Hva skjer i kroppen når vi spiser en bolle?

- Inntak av raske karbohydrater, slik som en bolle som inneholder mye tilsatt sukker, vil gi en rask økning i blodsukkernivået. Dette setter i gang utskillelsen av hormonet insulin som prøver å stabilisere blodsukkeret. Blodsukkeret vil da kunne synke til et nivå som er under det vi normalt sett skal ligge på. Det lave blodsukkeret kan da føre til at vi blir sultne, trette, mister konsentrasjonen, blir slappe og får ytterligere lyst på noe søtt, sier Klasson Heggebø.

Spiser ikke mindre

- Spiser vi mindre middag eller lunsj etter å ha fått i oss en bolle litt før?

- Det gjør vi antagelig ikke. Boller, snacks og søtsaker kommer som regel i tillegg til alt det andre vi spiser.

-  Ser det ut til at det massive tilbudet av boller gjør at vi spiser mer av dem?

- Det er helt klart vanskelig å si nei til et tilbud som nesten ikke koster noe særlig ekstra. De aller fleste liker jo boller. Vi må gjøre bevisste valg hver eneste dag for å opprettholde energibalansen. Om det så er å klare å si nei til boller når vi kjenner den gode lukten av dem eller å velge å bevege oss litt mer, sier Klasson Heggebø.

NB! Statoil solgte i overkant av 5 millioner boller i 2006 ogøkte til 12 millioner boller i 2007 da de lanserte boller med Freiamelkesjokolade. I dag selger de ca. 19 millioner boller i året.

Even Schjenken kjøper tre boller når han først i gang, og er ikke bekymret for kaloriinntaket. Foto: Ørjan Deisz
- I teorien vil en voksen person kunne legge på seg mellom 5 og 6 kg i året dersom vi spiser to sjokoladeboller hver uke året igjennom, sier, Lena Klasson Heggebø. Foto: Ørjan Deisz