Foto: MONTASJE

1. Sett deg konkrete mål

Psykolog Jochen Siegelmann ved Berlin's Freie Universität har funnet ut at det er lettere å holde mål som går på hvordan du skal gjennomføre og utføre treningen, enn dem som er mer diffuse. For eksempel lønner det seg å bestemme seg å svømme før jobb mandag, onsdag og fredag heller enn å ha et mindre konkret mål om trene mer.

For å klare å holde disse målene kan en treningsdagbok være til god hjelp. Slike dagbøker kan du både bruke til å notere hvilke treningsøkter du har planlagt og til å skrive hvordan gjennomføringen av økten har vært. Å se øktene i treningsdagboken, enten den er digital eller i bokform, kan også være motiverende.

2. Vær tålmodig

Daglig leder Gry Fossland for treningssenteret Spenst på Stjørdal mener at det er viktig å ikke være for ambisiøs i begynnelsen.

- Sett deg overkommelige mål og vær tålmodig, sier hun.

Fossland påpeker at all aktivitet er bedre enn ingenting og at det å trene et par ganger i uken kan være en bra start. Hvis du begynner for hardt er det lett å møte veggen etter et par uker.

- Det å kjenne forbedringer er motivasjon i seg selv.

3. Gjør noe du synes er morsomt

Ikke sats på jogging eller spinning hvis du synes dette er det kjedeligste i verden. Det er lettere å holde ut i lengden hvis du finner noe du selv liker å gjøre.

Mange idretter starter opp kurs i begynnelsen av året, og det er også en god anledning til å prøve en ny time på treningssenteret.

LES OGSÅ: Her er årets treningstrender

4. Tren sammen med andre.

Gjør avtaler med andre, gjerne med mer enn en person, slik at det blir vanskeligere å snike seg unna. For noen kan det hjelpe med en personlig trener.

5. Ikke bruk opp selvkontrollen

Flere undersøkelser har vist at det er mulig å bruke opp selvkontroll. Det vil si at hvis du bruker hele dagen på å prøve å ikke spise en sjokolade så kan det blir vanskelig å ta en treningsøkt senere på dagen.

Psykolog Roy Baumeister ved Florida State University sammenligner selvkontroll med en muskel som blir mer og mer sliten desto mer du bruker den. Hvis du har planlagt en hard treningsøkt på ettermiddagen kan det dermed være greit å spise en liten sjokolade for å klare å gjennomføre treningen.

6. Duppedingser og fine klær

For noen kan det være motiverende å enten gå til innkjøp av noe nytt, eller å ha det som en gulrot etter en viss periode med trening.

Nye treningsklær, en pulsklokke eller en mp3-spiller kan være med å gi motivasjon.

I tillegg påpeker professor Thomas Plante at forskning viser at dem som trener til musikk eller se på tv samtidig har et mer positivt forhold til treningen enn dem som stirrer på veggen i treningsstudioet.

LES OGSÅ: Råd til deg som skal kjøpe pulsklokke

LES OGSÅ: Tren til Rihanna eller Rocky

7. Ros deg selv

Gry Fossland mener alle må rose seg selv etter hvert som de første konkrete målene blir nådd.

- Du må se på kroppen som den beste maskinen du har.

Treningseksperten oppfordrer alle til å lære seg litt om hvordan kroppen fungerer. Det kan også fungere som motivasjon.