Hvert år får treningssentrene et rush med nye medlemmer i januar. De starter på ny frisk med ferske nyttårsforsett i bagen.

Så kommer vi til februar og mars, og ting glir ut. I juni innser mange at det nærmer seg den beryktede bikinisesongen, og de setter i gang med strakstiltak i håp om at de denne sommeren skal ha en sommerkropp de er fornøyd med. Så kommer man til august, ser gjennom feriebildene - og nok en gang ble det ikke helt som man hadde tenkt.

- Det tar tid å gjøre endringer. De som gjør skippertak ender ofte opp med høyere vekt på sikt. Det blir jojoslanking. Dietter gir ofte kortsiktige resultater. Kroppen trenger tilpasning over tid, og man må tenke langsiktig, sier treningsekspert Guri Brekke.

Brekke driver selskapet Godtrening og jobber som leder på et treningssenter på Haukeland Universitetssykehus. Hun synes kvinner generelt bør bli flinkere til å se det positive ved seg selv.

- Vi må tenke at vi ikke er så verst, det er veldig viktig for oss damer. Se oss som vi er, ikke bare lete etter de dårlige tingene. De fleste kvinner ser flere kilo på seg selv enn de egentlig har. Det er sjeldent en hører at en kvinne sier noe bra om sin egen kropp, sier hun.

Dårlig selvfølelse av feriebildene

Agnete Hunshamar opplevde dette for 14 år siden. Hun var kun 19 år og tilbrakte sommerferien i Hellas. Da hun kom hjem igjen gledet hun seg til å se på bildene fra ferien.

- Da jeg satt og så gjennom bildene ble jeg overrasket. Jeg ble overrasket over hvor stor jeg faktisk var. Tenkte at dette ikke var meg, jeg følte meg jo sprudlende, sprek og ung. På den tiden var det jo ikke digitalt, jeg kunne ikke se bildene underveis - vi måtte fremkalle dem. Det kjentes ekstra ille, og jeg gråt da jeg så dem, erindrer Hunshamar.

For selv om jenta på bildene var den samme jenta hun så i speilet hver morgen, så hadde hun ikke sett det på den måten før.

- Jeg fikk kjempedårlig selvfølelse, men så bestemte jeg meg for at jeg ikke ville se slik ut lenger. Jeg ville gjøre noe med det, jeg ville se sunn og frisk ut.

Gikk ned 20 kg på et år

33-åringen ønsket ikke å kjenne på den samme følelsen igjen, og startet en sunnere livsstil.

- Jeg ble bevisst på hva jeg puttet i meg og jeg begynte å trene. Det var fælt å begynne, jeg følte at alle de andre var så slanke - men så tenkte jeg at det var bedre at folk så at jeg prøvde å gjøre noe med det, sier hun.

Det var ingen sommer i nær fremtid, hun hadde god tid til å innarbeide gode vaner, og følte ikke på noe hast om å komme i veldig god form. Hunshamar oppdaget raskt at hun likte å trene.

- Det gledet, det ga energi og mestringsfølelse.

Hun startet med svømming, kondisjon og styrke. Etter hvert følte hun seg også klar for å gå på treningsstudio.

- Da var liksom jeg også blitt en treningsjente, sier hun.

Vekten gikk fra 87 til 65 kilo på et år.

- Jeg gikk altså ned over 20 kilo på et år, sier hun stolt.

- Jeg synes det hun har gjort er veldig positivt. Hun tok en beslutning, og jeg er imponert. Det krever mye å gå ned så mange kilo på et år. Det er mye disiplin, og det er det det handler om, roser Brekke.

Sprekere nå enn som 19-åring

Hunshamar holdt den nye livsstilen fint, men fikk barn i både 2004 og 2009. Under det siste svangerskapet la hun veldig mye på seg, og var tilbake til der hun var for mange år siden. Men hun visste at hun hadde gjort en god jobb før, og ville gjøre det igjen. Det gjorde hun, og nå er det en litt mer fornøyd kvinne som ser gjennom feriebildene. To svangerskap og 14 år etter feriebildene som sjokkerte henne, ser hun bedre ut enn noen gang.

- Det er kult at jeg ser yngre, sprekere og bedre ut nå på tross av at jeg er 33 år og tobarnsmor. Jeg trives veldig godt med det. Det gir en helt annen selvfølelse, og jeg tenker at det er dette som er meg, sporty og sunn, sier hun.

- Jeg er mye sprekere nå enn da jeg var 19, og det har for meg handlet om viljestyrke. Vilje, selvdisiplin og tålmodighet. Det er det som må til om en skal klare dette over tid, for det vil være mange ganger du ikke har lyst. Det kan være at du er trøtt, at det er travelt med barn eller hva som helst. Men du må prioritere det, du må finne tid i hverdagen - just do it. Du vil aldri angre på at du har gjennomført en treningsøkt.

Ekspert; det kan være greit å ha litt ekstra kg

Hunshamar vet at det er mange som på denne tiden av året kjenner på det samme som hun gjorde.

- Ja, det tror jeg. Det er gjennom sommeren at folk flest bryr seg mest om slikt, sier hun.

- Vi kvinner blir ikke fornøyde uansett. Vi må lære oss å like den vi er. Vi kan prøve å spise sunt og trene bra, men vi må ikke sette oss krav om å være syltynne og perfekte på alle måter - det er stort sett usunt for de fleste. Det er viktig å tenke helse, og det er å spise et norsk kosthold og være en flink mosjonist. Tenke at man kan være sunn og frisk og ha muskler. Stiller vi for mange krav klarer vi ikke å oppnå dem, sier Brekke, og presiserer;

- Det kan være helt greit å ha litt ekstra kilo. Så lenge du er i god form så er det ikke så farlig. Er du flink til å trene kan det godt hende at du har funnet din trivselsvekt.

- Start i dag

Hunshamar håper at de som nå opplever den samme misnøyen som hun opplevde tar seg tid til å gjøre det i sitt tempo, at de finner en livsstil de kan leve med - og at de starter nå.

- Ikke vent til mandag, begynn den nye hverdagen i dag, for det tar lang tid. Du må prioritere, og nye vaner må jobbes inn. Det er dessuten altfor sent å begynne å tenke på sommerferien i april og mai. Tenk langsiktig, og ikke gi opp selv om vekten svinger feil vei innimellom.

Bortsett fra i forbindelse med svangerskapene, har hun holdt vekten stabil.

- En må finne en balanse. Passe på at treningen ikke tar helt overhånd, men at en finner en livsstil en kan leve med. Du må kunne leve med den dietten og det treningsopplegget du lager. Uansett hva det er, sier hun.

Dette er treningseksperten enig i.

- Du må ha helårsmål, det handler ikke bare om bikinisesongen - den er jo også ekstremt kort for vår del. Vi må finne en balanse, være sunn og frisk hele året - ikke bare ha fokus på vår og sommer, presiserer Brekke.

Stopper opp før et kakestykke

Hunshamar trener nå variert, går på gruppetimer, jogger, sykler og trener vekter.

- Nå trener jeg ikke lenger bare for å holde meg slank, for utseendet sin del. Nå handler det vel så mye om at trening er gøy i seg selv, fordi det er en deilig følelse å føle seg sterk og sprek, og ikke minst på grunn av hvor godt det gjør rent psykisk, sier hun.

Hun unner seg fortsatt litt godteri, men hun har lært seg å tenke seg om.

- Jeg stopper gjerne opp før jeg forsyner meg med et kakestykke eller noe annet godt. Jeg spør meg selv om det er verdt det. Noen ganger er det verdt det, men veldig ofte er det ikke. Da lar jeg være.

- Du kan ha en dag i uken der du tillater deg å spise litt usunt, så lenge du holder seg sunn de andre dagene. Du vil også merke at du mister litt lysten på usunn mat, for smaksløkene tilpasser seg det du spiser. På denne tiden av året er det mye bra frukt, så det vil uansett kunne tilfredsstille søtbehovet, sier Brekke.

Agnete Hunshamar føler seg bedre nå enn for to svangerskap og 14 år siden. Foto: Privat
Da Agnete Hunshamar (33) var 19 år, fikk hun sjokk da hun så feriebildene. Hun valgte å begynne et nytt og sunnere liv, og gjorde trenings- og kostholdsendringer over tid. På et år gikk hun ned over 20 kg. Hun har klart å beholde den nye livsstilen. Foto: Privat