Skisesongen nærmer seg, og mange gleder seg til den første økta i slalåmbakken eller den første langrennsturen. Men hvordan står det egentlig til med skiene? Dersom du er blant de mange som kastet dem rett i boden etter påskeferien, har Christian Bugge, butikksjef i Platou Sport, noen tips til hva du bør gjøre for å få mest mulig glede av skiene den kommende vinteren.

- Det første jeg vil si, er jo at man burde tatt seg fem minutter med skiene før man satte dem vekk, sier Bugge, vel vitende om at en god del nå vil føle seg truffet.

Han opplever ofte at folk kommer med ski som ikke er blitt holdt ved like i det hele tatt.

- Da må skiene en tur i slipemaskinen, og har man et godt par, er det verdt å pusse dem opp. Men hvis man ikke venter så lenge, er det mye man kan gjøre selv, understreker eksperten.

Rens, skrap, tørk

Punkt én uansett hvilken type ski det er snakk om, er å fjerne alle smøringsrester fra fjoråret. Bugge legger skiene ned på et stativ og sprayer rensemiddel over skiene. Deretter bruker han skrapen for å løsne det som skal vekk, før han drar alt av med papir.

- Ikke bruk toalettpapir, det kan bli veldig klissete. Dette er fiberlene, et papir som ikke smuldrer opp når det kommer i kontakt med rensemiddelet, sier Bugge.

- Gjør man dette når sesongen er slutt, er det mye kjekkere å finne skiene frem igjen. Har man ikke gjort det, må det gjøres nå.

Voks

Neste skritt er å preparere glisonen på skiene. På alpinskiene, og skøyteskiene, vil dette si hele skien, mens det på langrennsski vil si for- og bakskien. Festesonen midt på skiene skal ikke smøres med glidvoks.

- Man kan kjøpe seg en universalglider, som i seg selv ikke gjør noe godt for skien, men som sørger for at du glir bedre den dagen. Men bedre er det å bruke myk voks, som trekker ned i skien og gjør at den holder seg fuktig. Denne skal varmes inn, sier Bugge.

Varme

Han stryker voksen på og finner frem et smørejern.

- En del kjøper et slikt jern og gjør det selv. Man må passe på at skien ligger stabilt i gode fester. Hold smørejernet i bevegelse, ikke bruk mer enn fem sekunder over en ski. Det må ikke bli for varmt, da vil skien bli ødelagt. Temperaturen skal være 110 grader for gul voks og 120 for rød.

Dette er også noe man bør gjøre når våren kommer.

- Jo bedre ski du har, jo mer bør du vedlikeholde sålen for at den ikke skal tørke ut. Etter sesongens siste skitur ville jeg lagt på noen lag voks, ofte gul eller rød, og varmet den inn. Dette skal du ikke ta av før du setter skiene vekk, på den måten har de fått et beskyttelseslag. Gjør man ikke dette, vil man ofte se at det svarte under skien blir hvitt. Hvis folk kommer med slike ski, må vi som regel steinslipe skiene for å få dem fine igjen.

Rubb

Når det gjelder langrennsski, gjenstår det nå å gjøre noe med festet.

- Etter at jeg er ferdig med glidsonen, rubber jeg sålen med sandpapir (korningsgrad 100). Da vil jeg ha sålen mest mulig hårete, slik at smurningen sitter bedre. Når dette er gjort, er jeg klar for å legge på grunnsmurning. Den kan du gjerne legge på hjemme i forkant av skituren, før du smører med vanlig festesmøring når du vet været den aktuelle dagen.

Slip

For alpinski og andre typer ski med stålkanter, er det viktig at disse kantene ikke blir for sløve.

- Skjer det, vil du merke at det går ut over svingegenskapene og grepet i isete løyper. Du vil merke at stålkanten ikke stopper deg, sier Bugge.

- Du kan slipe dem selv med små håndslipere, selv om det er vanskelig å få kantene veldig bra med disse. Blir kantene veldig sløve, må de gjennom en slipemaskin.

Hvis skiene dine har gamle smøringsrester under, bør du bruke rens, skrape og fiberlene-papir. - Dette burde du ha gjort før du satte vekk skiene, sier Christian Bugge. Foto: Vegar Valde
Pass på at skien ligger stabilt i gode fester når du skal bruke smørejern, sier Christian Bugge. Foto: Vegar Valde
På alpinskiene er det viktig at stålkantene ikke er for sløve. – Du kan slipe dem selv med små håndslipere. Blir kantene veldig sløve, må de gjennom en slipemaskin, sier Bugge. Foto: Vegar Valde