Foto: SCANPIX, TERJE VISNES

Her får du tips til gode aktiviteter og til hvordan du holder motivasjonen oppe, enten du er hjemme eller har reist bort på ferie.

- Det aller beste tipset er å gjøre noe du trives med, kanskje det ikke passer å presse seg på tredemøllen akkurat nå, mener daglig leder og personlig trener Kristian Jørgensen ved 3T Midtbyen.

Timeplanene til treningssentrene er mindre innholdsrike enn resten av året, men det vil også være mindre folksomt og bedre plass i treningssaler og på timene. Høsten og de første månedene etter nyttår er de mest besøkte.

Hopp i havet!

Hvis temperaturen er høy kan det bli enda tøffere å snøre på seg joggeskoene. Da kan svømming være et veldig godt alternativ (296 kcal/time). Svømming er en treningsform som gjør godt for hele kroppen, enten det er i basseng, i innsjøer eller i havet.

Jogging (666 kcal/time) eller en gåtur (384 kcal/time) før frokost er bra for å sette i gang forbrenningen. Dessuten er temperaturen ofte mer behagelig og du får god tid til å finne på andre ting resten av dagen. En lang fjelltur med lav intensitet er veldig bra for kondisjonen. Du kan også sette igjen bilen hjemme og finne fram sykkelen, mange feriesteder leier også ut til gjestene.

Tenk utradisjonelt i sommer

I tillegg til kondisjonstreninga bør du fortsette med styrkeøvelsene. Jørgensen mener at en nybegynner gjerne kan gjøre forskjellige øvelser hjemme eller utendørs. De som har drevet med dette en stund vil derimot ikke få samme effekt. Han anbefaler sit-ups, armhevinger og dips med en stol. Du kan også finne gjenstander du har i huset eller hagen å bruke som vekter.

Det er ikke bare de tradisjonelle treningstypene som kan hjelpe deg i sommervarmen.

Å hoppe på trampoline (230 kcal/time), spille slåball, kaste frisbee, gå på slak line, hoppe i tau, spille badminton og volleyball (318 kcal/time) er aktiviteter som både er morsomme og bra for formen.

Plenklipping er heller ikke å forakte, du forbrenner faktisk flere kalorier ved å gjøre det enn å spille golf. En time med en manuell gressklipper forbrenner rundt 281 kcal, mens tilsvarende tid med golf (riktignok uten golfbil) forbrenner rundt 244.

- Spis sunnere

Uansett må du huske en ting; drikk nok vann.

- Dessuten trenger du ikke oppsøke varmen når du trener, løp heller i skyggen, oppfordrer Jørgensen.

Selv om det blir vanskeligere å holde gode treningsrutiner om sommeren trenger du ikke ha dårlig samvittighet av den grunn.

- Mye mat og alkohol fører til at mange legger på seg i sommerferien. Hvis man kutter ned på treningen, så er det mulig å regulere dette ved å redusere kaloriinntaket, sier daglig leder Kristian Jørgensen

Tips til hvordan du kan unngå å spise for mye usunt i løpet av sommeren får du her: Matekspertens sunne tips

- Ikke dropp styrketreninga selv om du skal ned i vekt, sier Kristian Jørgensen ved 3T i Trondheim. Foto: MARTHE LEIN