- Det er en internasjonal multisenterstudie som har som hovedmål å hvilken type utholdenhetstrening som er mest effektiv for å redusere kjente risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdommer, sier avdelingsingeniør Trude Carlsen.

Målgruppen for forskningsprosjektet er personer som er i faresonen for å utvikle hjerte- og karsykdom.

Det er forskningsgruppen Cardiac Exercise Research Group (CERG), K.G.Jebsen senter for hjerteforskning ved NTNU som styrer prosjektet som skal gå over tre år. De jobber fremdeles med å rekruttere folk, og skal gjøre det fram til sommeren 2014.

- Målet er å ha totalt 800 deltakere, sier Carlsen.

I november hadde de 200 deltakere fra flere land, og hovedsenteret er i Trondheim.

- Vi har samarbeidssentre som er i gang i Australia, Equador og Brasil. Vi er også i gang med å starte opp et senter i Tyskland, sier hun.

Må oppfylle kriteriene

Alle aktuelle kandidater som ønsker å delta i prosjektet blir innkalt til en forundersøkelse, der blodtrykk blir målt og blodprøver tatt,. Man sjekker midjemålet og går gjennom andre kriterier i forhold til sykdomshistorikk.

- Ut fra den forundersøkelsen vet vi om de er aktuelle eller ikke, sier Carlsen.

Frode Dieter Ursin forteller at han gikk gjennom flere tester etter han ble valgt ut til å delta.

- Det var blant annet ultralydundersøkelse av hjerte og blodårene. Jeg målte blodvolumet mitt og tok en fysisk test, sier han.

Tester tre treningsmetoder

Deretter fordeles de utvalgte personene på tre ulike grupper som skal teste ulike treningsmetoder. Det positive med studien er at alle sammen får en eller annen form for trening, slik at ingen trenger å havne i en kontrollgruppe som ikke gjør noen ting, ifølge Trude Carlsen.

Hun forteller at den ene gruppen trener 4x4 minutters intervaller tre ganger i uken. 10 minutter oppvarming med påfølgende fire minutters intervaller hvor man jobber mellom 85-90 prosent av makspuls med tre minutters aktiv pause på ca. 70 prosent av makspuls. Intervallene gjentas fire ganger.

En annen gruppe skal også trene intervaller, men de skal, etter 10 minutters oppvarming, kun trene ett intervall på fire minutter, der de ligger på 85-95 prosent av makspuls. Denne økta tar kun 20 minutter og skal gjennomføres tre ganger i uka.

- Det er gjort forskning i gruppa vår som viser at det gir effekt av såpass lite trening, og vi ønsker å se om det også kan redusere de kjente risikofaktorene for hjerte- og karsykdom.

Den siste gruppen skal trene med moderat intensitet på omtrent 70 prosent av makspuls, minst 30 minutter hver gang, minimum fem dager i uka.

Bruker store muskelgrupper

Flesteparten av deltakerne bruker tredemøller, men det går også an å sykle, svømme, ro eller gå på ski.

- Det er utholdenhetstrening med aktiviteter som involverer store muskelgrupper som er fokuset, sier Trude Carlsen.

- Testingen skal foregå over en treårsperiode, hvorfor så lang tid?

- Det er for å se langtidseffekten av treningen. Veldig mange studier har kortere varighet, på bare noen uker, sier Carlsen.

Hun legger til at de følger opp deltakerne, men de slippes mer og mer på egen hånd for at de skal ta ansvaret for egen helse selv.

Ved hjelp av trening håper Frode Dieter Ursin at han kan kutte ut medisiner som han er avhengig av i dag. Foto: Rune Petter Ness
Helsegevinsten av forbedret oksygenopptak er stor. Foto: Rune Petter Ness