Slanking er et tema som opptar mange, og enkelte sluker det meste rått fordi det står i blogger, i medier og på nettsider.

Nå har flere forskere i USA og ernæringsfysiolog Arne Astrup ved Københavns universitet sett nærmere på hva som skrives om slanking, og deretter gått disse påstandene etter i sømmene. Det skriver Forskning.no.

Det viser seg at mye av det som skrives ikke holder vitenskapelig mål eller at forskningen ikke har konkludert ennå.

– Det kan lett oppstå myter på et felt som mange interesserer seg for, sier Astrup til Forskning.no.

– Selv trodde jeg på myten om at amming reduserer risiko for overvekt. Det har jeg skrevet mange steder selv, sier han.

Astrup er i ferd med å gjennomføre et forsøk der de ber over 300 overvektige om å teste ut forskjellige frokostregimer. Han ønsker å komme til bunns i om frokost kan ha noe å si for vekttap. '

– Det er ingen tvil om at frokost har en verdi for både læringsevne og prestasjoner, men om den bidrar til å forebygge overvekt er ikke dokumentert, sier Astrup.

Her er slankemytene som forskerne mener de har knust:

  1. Hvis man gjør små og varige endringer i hvor mange kalorier man inntar eller forbrenner, vil det føre til stort vekttap i det lange løp.Flere vitenskapelige studier har vist at kroppen har en fantastisk evne til å kompensere for endringer i energitilgangen, og dermed vil ikke effektene akkumulere seg.

  2. Det er viktig å sette seg realistiske mål for vekttap, ellers er det større sjanse for at man gir opp.Ifølge forskerne er det flere studier som viser at de som setter seg ambisiøse mål, lykkes best.

  3. Det er bedre å slanke seg langsomt, fordi man lettere legger på seg igjen om man går ned i vekt fort.Det er feil – tidligere studier viser at folk som går ned i vekt kjapt, som regel veier mindre flere år senere enn de som kvitter seg med kiloene sakte.

  4. Pasienter som føler seg «motivert» til å slanke seg er tilbøyelig til å gjøre de nødvendige livsstilsendringene, og det bør derfor være en faktor i hvem som får hjelp til å slanke seg.Studiene forskerne har gått gjennom viser at det å måle hvor motiverte folk er verken forutsier hvor mye de går ned i vekt eller hjelper dem til vekttapet.

  5. Gym er viktige for å redusere og forhindre barnefedme.Gym kan tenkes å spille en viktig rolle i samarbeid med andre tiltak mot fedme blant barn og ungdom, men den vitenskapelige litteraturen gir ikke belegg for å si at gym alene hindrer overvekt. Slik skolen er organisert i dag, tror ikke forskerne det er mulig å få til så mye gym at det monner.

  6. Amming beskytter mot fedme senere i livet.Amming kan være en helsefaktor, men studiene som knytter amming til redusert risiko for overvekt viser ingen sammenheng.

  7. Man kan forbrenne opptil 300 kalorier i løpet av et enkelt samleie.Slike anslag tar ikke hensyn til at vi også har en grunnforbrenning, slik at den eventuelle kalorigevinsten fra sex må være det som forbrennes i tillegg til det du ville forbrent om du satt i sofaen. En mann i trettiåra som har sex i seks minutter vil forbrenne 21 kalorier – 14 kalorier mer enn det han ville forbrent foran TV-en.

Heldigvis er det ikke bare svartmaling i rapporten, det er enkelte ting som fremdeles fungerer. Å spise færre kalorier og trene mer hjelper dersom du ønsker å miste kilo. Økt fysisk aktivitet fungerer imidlertid bare om du får i deg mindre enn du forbrenner – trening alene er ikke nok.