Det har gått tre måneder siden Suzanne Svanevik og broren André Svanevik la ut YouTube-videoen der 17-åringen fra Bergen gjør forskjellige crossfit-øvelser. Videoen ble lagt ut for moro skyld, med mål om å inspirere andre til å begynne med crossfit og å vise at også jenter kan løfte tungt. Nå har videoen fått utrolige 7,3 millioner treff.

- Det er sprøtt at så mange har sett den, sier Suzanne Svanevik.

Spredd gjennom sosiale medier

Hun har fortsatt vanskelig for å tro at så mange har sett videoen av henne, men hun er glad for at hun har vært med å inspirere andre.

- Det er mange som kommer til meg og sier at jeg har motivert dem til å begynne å trene, og som har begynt å trene crossfit på grunn av meg. Det gir meg motivasjon til å fortsette og er utrolig gøy, sier Svanevik.

- Hvorfor tror du at den er blitt så populær?

- Jeg tror det har med søkeordet i YouTube å gjøre. At dette handler om en 17-åring som gjør ting de fleste gutter ikke klarer, sier Svanevik.

Videoen har blitt spredd som ild i tørt gress på sosiale medier. Den har nådd langt utover Norges grenser, noe som har gitt enorm respons. På Facebook har 3000 ubesvarte venneforespørsler fylt opp innboksen, og det hagler inn med tilbud fra selskap som ønsker å sponse henne med kosttilskudd og klesprodukter.

- Jeg har noe på gang, men alt er ikke på plass ennå. Det er bra at de ser potensialet i meg og at jeg kan gjøre noe bra for deres produkter, sier Svanevik.

«Will you marry me?»

En del går enda lenger.

- Jeg har sikkert fått 100 «will you marry me» gjennom Facebook og YouTube. Det verste er at noen er dønn seriøse. Jeg synes bare det er vittig, sier hun.

Men selv om de fleste tilbakemeldingene på videoen er positive, har hun også måttet tåle en del negativt.

- Jeg får mange positive kommentarer direkte til meg. Men indirekte, gjennom Facebook og YouTube, er det en del drittslenging. Der er det mange som pirker på øvelsene jeg gjør, eller som f.eks. mener jeg har stor rompe. Jeg bryr meg ikke og tenker at det ofte skyldes sjalusi og misunnelse, sier Svanevik.

Løfter det dobbelte av kroppsvekten

Den tidligere turneren begynte med crossfit for to år siden. Siden den gang har hun trent målbevisst og hardt, en til to ganger om dagen. Nå tar den 152 cm høye og 50 kg tunge skoleeleven 110 kg i markløft, 100 kg i knebøy, 45 kg i skulderpress og 65 kg i benkpress.

- Hun løfter som en mann på 80 kg. Det er ganske mange godt trente menn som ikke klarer det hun klarer, sier broren André Svanevik, som selv driver et crossfit-senter i Bergen.

Men du trenger ikke være like sterk som Suzanne for å drive med crossfit. Treningsmetoden passer for alle, mener hun.

- Du får trent hele kroppen, du bygger opp styrke og du får bedre kroppsbeherskelse og fleksibilitet. Men det er viktig å kombinere styrketreningen med kondisjonstrening, sier Svanevik.

Hennes neste mål er å kvalifisere seg til EM i crossfit i mai, men først må hun gjennom en fem uker lang kvalifiseringsperiode fra 6. mars.

- Jeg har bygget meg opp mye styrke, så jeg fikser vekten sånn sett. Men i det siste har jeg ikke fokusert så mye på treningen som jeg burde, så jeg får se hvordan det går, sier hun.

LES FLERE SPREKSAKER HER

Følg Sprek på Facebook her!

Følge Sprek på Twitter her!

Her gjør Suzanne Svanevik håndstående push-ups. Det er en av mange klassiske crossfit-øvelser. Foto: Jo Helle