I løpet av den siste måneden har jeg fått flere og flere e-poster relatert til manglende treningsmotivasjon og problemer med å spise sunt over en lengre periode. Mange har åpenbart begynt å bli stresset, i visshet om at det ikke er så veldig lenge til vi kan nyte lange dager på stranda.

Hva skal man så gjøre? Om gnisten er borte, kroppen føles slapp og trøtt, hodet verker og resultatene lar vente på seg? Graden av motivasjon er faktisk helt avgjørende for om du lykkes eller ikke. Det er nettopp dette som imponerer meg mest med toppidrettsutøvere. Deres evne til å gi jernet over veldig lange perioder.

Uansett målsetting, treningsform du måtte ønske å bedrive, eller hvordan du ønsker å spise, så er det veldig viktig at du viser interesse. Har du lyst til å stramme opp kroppen, så holder det ikke å skrive ut tilfeldige treningsprogram på internett. Sett deg ned og øk kunnskapsnivået. Det å lese og lære om noe man har lyst til å holde på med, virker både motiverende og inspirerende. Det skaper tro om at man kan lykkes.

Skal du først trene, må du motivere deg til å skape noe. Gå inn i hver treningsøkt med ett sterkt ønske om å prestere bedre enn forrige gang. Det blir litt som da man satt på skolen og regnet matematikk. Det er fort gjort å bli umotivert om man enten ikke får det til (overførbart til manglende kunnskap om trening og kosthold), eller bare regner oppgaver med identisk vanskelighetsgrad.

Om jeg skal gi deg som mangler motivasjon fire konkrete råd til hvordan du skal komme deg opp av sofaen og inn på treningsstudioet, eller ut i marka, så vil det være:

1 – Øk kunnskapsnivået ditt om trening og kosthold. Sett av tid og utvikle interessen din for emnene.

2 – Finn deg en treningsform som du både kan like, finne utfordrende og som du vet gir god effekt ut fra målsettingen din.

3 – En treningspartner er gull verdt. Selv om noen foretrekker å trene sammen med noen som er på samme nivå, kan det være fint å ha noen som allerede har gode treningsrutiner, og som du samtidig kanskje ser litt opp til? En eller ei som inspirerer og motiverer deg til å yte ditt beste.

4 – Før treningsdagbok! Det flotte med en treningsdagbok er at den lar deg kontrollere fremgangen. Før hver treningsøkt kan du gå gjennom hva du klarte sist. Ha som mål å yte minst like bra som forrige gang. Det er ikke alltid dette er mulig, men det bør likevel være en målsetting i seg selv. Jogger du en viss distanse på 30 minutter, kan du ha som mål om å hele tiden forbedre tiden. Har du denne innstillingen, vil resultatene komme på løpende bånd.

Og tross alt – Det er ingenting som er så motiverende som gode resultater!

Av og til er det litt tøffere enn vanlig å dra seg på trening. Foto: Rune Petter Ness