Målingen viser at 9 prosent av alle studentene har blitt utsatt for mobbing på studiet. Men hele 25 prosent av studenter som sympatiserer med Frp, har opplevd det samme, skriver Universitas.

Akademia er preget av venstreorienterte holdninger, både blant studenter og vitenskapelig ansatte, mener Endre Bodahl, som er styremedlem i Oslo Frp og markedsføringsstudent på BI. Han tror det kan være noe av årsaken til at Frp-sympatisører er overrepresentert i mobbestatistikken. Han frykter at disse studentene blir frosset ut av studentmiljøer fordi deres politiske meninger er uvanlige blant studenter.

Bodal er også kritisk til hvordan forelesere håndterer situasjoner der én eller flere studenter ytrer holdninger og politiske standpunkter som anses som politisk ukorrekt i akademia.

– Svært alvorlig

Professor Raino Malnes, som underviser i politisk teori ved Universitetet i Oslo, tror statistikken kan være en indikasjon på at Frps politikk i større grad enn andre politiske partier blir sett ned på i akademia. Det er forskjell på mobbing og kritikk av politiske standpunkter, legger han til.

– Mobbing er et personlig angrep. Det er svært alvorlig. Men forelesere må ha lov til å trekke en konklusjon, så lenge premissene er tydelige, argumentasjonen gjennomsiktig og det er åpent for diskusjon, sier Malnes.

– Sykdomstegn

Politiske meninger skal ivaretas av ytringsfriheten, uansett om man deler ut propaganda for Frp, Arbeiderpartiet eller Rødt, påpeker Petter Haraldsen Haugland i Unge Høyres sentralstyre.

– Dersom det er slik at enkelte standpunkter mobbes ut, som undersøkelsen i verste fall kan tyde på, så er det påfallende at dette skjer på høyskoler og universiteter som jo står som en sentral bidragsyter i samfunnsdebatten, sier han til NTB.

Han mener takhøyden for debatter innen akademia må være høy.

– Dersom det ikke er slik, vil det i så måte være et sykdomstegn. Forelesere og professorer må være sitt ansvar bevisst og bidra til og skape debatt blant studenter og ansatte, uansett politisk ståsted, sier Haugland