- Studiestøtten økes bare marginalt. Dette statsbudsjettet viser at studentene ikke er en prioritet, sier leder Alexandra Løvland i Velferdstinget i Trondheim til adressa.no.

Mange studenter var spente før statsbudsjettet for 2013 ble lagt fram mandag. Studentene har lenge kjempet for elleve måneder med studiestøtte, og at studiestøtten må økes kraftig.

Stresset hverdag for mange

Totalt får studentene 190 kroner mer i måneden fra neste år. Studiestøtte i elleve måneder ble det ikke noe av.

- Det er nesten umulig å få pengene til å strekke til uten ekstrajobb. Mange studenter arbeider hardt og mye for å gjøre det godt på skolen. I tillegg må de kanskje jobbe 20 timer i uka for å få det til å gå rundt. Det gjør at hverdagen blir preget av mye stress, og lite fritid, sier Løvland.

Ifølge utregninger Norsk Studentorganisasjon (NSO) har gjort går studentenes inntekter fra det offentlige i realiteten ned med 0,65 prosent, om man justerer for SSBs forventede pris- og lønnsvekst i Norge i 2013. Organiasjonen har heltidsstudenten som en av sine kampsaker. Det har også Velferdstinget i Trondheim.

- Heltidsstudenten er død

- Når studiestøtten kun økes marginalt, viser regjeringen med dette statsbudsjettet at heltidsstudenten er død, sier Løvland.

Velferdstinget sier de er lei av at løfter ikke blir holdt.

- Det har stått i både Soria Moria en og to at man skal jobbe for heltidsstudenten. Dette budsjettet er et slag i trynet, sier Løvland.

Også NTNU-ledelsen synes det er synd at mange studenter må jobbe for å ha inntekter ved siden av den offentlige studiefinansieringen.

- Det er en ingen god løsning verken for studentene, institusjonene eller samfunnet, sier rektor Torbjørn Digernes.

- Ikke løftebrudd

Til studentavisa Universitas sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen at regjeringen har holdt løftene sine.

- Soria Moria-erklæringen lover ikke elleve måneders studiestøtte. Men SV vil jobbe for en framtidig ordning.

Hun er fornøyd med regjeringens innsats for studenter og akademia, men erkjenner at mange må få hjelp for å pengene til å strekke til.

- 40 prosent av alle studenter får hjelp hjemmefra, og for oss er det viktig at alle skal kunne studere. Der har vi mye å gå på, og studentorganisasjonene må bli hørt, sier Halvorsen.

- Er det mulig å leve som heltidsstudent med dagens lånekasseordning?

- Jeg tror det er mulig å få det til. Men ikke uten sommerjobb, sier Halvorsen, til Universitas.