Varmerekorden står for fall, skrev meteorolog Danny Høgsholt for dansk TV2 tidligere denne uka. Det er en knapp måned etter at temperaturene sør i Europa ble målt opp i 45 grader, noe som blant annet førte til skogbranner som kostet 64 mennesker livet i Portugal.

Nå er det altså varslet enda høyere temperaturer. Ifølge meteorologisk institutt i Spania (AEMET) kan det torsdag bli opp mot 42 grader i Sevilla. Det er særlig innlandet sør som får unngjelde, med temperaturer over 40 grader også i Cordoba, Granada og Albacete.

- Steikvarmt i sola

Det varmeste som noensinne er målt i Spania og Portugal er nettopp 47 grader, og ble målt i Amareleja i august 2003. Den gangen var det 47,4 grader. I juli 1994 viste gradestokken 47,2 grader i Murcia.

- Det er ikke så ille i skyggen, 34-35 grader. I sola er det steikvarmt, melder Tom Holm fra Trondheim, som ferierer med familien i kystbyen Alicante sørøst i Spania.

Gradestokken viser 47 grader i sola, men i skyggen er det overkommelig, forteller Tom Holm. Foto: Privat

Alicante er rundt 10 mil fra nettopp Murcia, men foreløpig er det overkommelig, ifølge Holm.

- På formiddagen har du en sval bris, og det hjelper. Det er verst om ettermiddagen, da blir det trykkende varme, sier han.

Varer til neste uke

Holm og familien skal feriere i Spania i tre uker, og tar alle forholdsreglene de kjenner. Ifølge AEMET vil hetebølgen vare i hvert fall over helga, men ved kysten skal det bli litt snillere temperaturer.

- Det er ikke noe krise, men jeg tenker mest på ungene. Vi holder oss i skyggen, i vannet og innendørs med air condition, og drikker mye vann, sier Holm.

Hjemme i Trøndelag har vi ikke hatt en kaldere juli på nesten 20 år. Tom Holm vil derfor ikke klage på varmen ennå.

- 10 grader hjemme i Trondheim eller 40 i Spania, hva foretrekker du?

- Akkurat nå velger jeg Spania. Spør meg igjen om noen uker.