Værsyke trøndere er det mye av. I alle fall dersom man skal stole på svarene adressa.no sine lesere har gitt denne uka.

For mens meteorologene melder om vått vær de kommende dagene, har 64 prosent av 14 333 lesere svart at de er værsyke.

Psykolog Christoffer Baldersheim sier han ikke er overrasket over at andelen er så høy. Likevel mener han det er rart at så mange blir det man omtaler som værsyk.

Les også: Det blir en ganske våt uke med mye bygevær

- Man kan lure på hvilke forventninger folk egentlig har til den norske sommeren. Men forskning har flere ganger vist at mindre sollys blant annet påvirker søvnmønsteret, som igjen vil påvirke psyken, sier Baldersheim.

Feriebildene øker forventningene

Den trønderske sommeren har så langt ikke bydd på mange solrike dager. Og for den som håper å sikre seg en sydentur i siste liten, er det også dårlige utsikter.

Mange benytter anledningen til å legge ut feriebilder på sosiale medier som Facebook når de er i varmere strøk. Det er ikke nødvendigvis til glede for de som ikke kommer seg avgårde.

Les også: Trøndelag varmest i landet tirsdag

- Det er en artig tanke at når alle er i sola og du selv opplever dårlig vær, så blir du værsyk. Men det er faktisk rimelig å anta at sosiale medier er med på å øke forventningene til været. Ofte er det kun positive bilder fra ferien som legges ut, og hvis man da føler seg nedstemt på grunn av været, så er det lett å tro at den kombinasjonen er årsaken til forventningene, sier psykologen.

Slik blir du værfrisk

Men for de som føler at været er årsaken til dårlig humør, er løsningen enklere enn man skulle tro, ifølge Baldersheim.

- Det å ha en god døgnrytme er viktig. Å sove om dagen, være våken om natten og se på andre som koser seg i sola, er oppskriften på å bli nedstemt, sier han.

Les også: - Vi må sette pris på drittværet

Hvis man i tillegg klarer å komme seg ut og være fysisk aktiv, skal mye være gjort.

- Aktivitet og høy puls i inntil en time hver dag, har vist seg å være mer effektivt enn terapi dersom de psykiske plagene ikke er alvorlige. Men man bør heller legge bort mobilen og PC-en og komme seg ut, forteller Baldersheim.