– Jeg synes det er artig å jobbe med ungdommer – fordi ungdommer er artige! Etter 18 år som miljøterapeut i Bufetat vet Marte Veium hva hun snakker om – og hun er ikke i tvil om at det er et meningsfullt arbeid.

Søker 60 miljøterapeuter:

– En unik sjanse til å få være med fra starten av

Vi møter Marte og hennes kollega Erlend Hovdal i en av fylkets barnevernsinstitusjoner – praktisk talt en hjemmekoselig og lun bolig som i dag huser tre ungdommer. Behovet for slike trygge hjem er stort. Derfor oppretter Bufetat ytterligere to nye barnevernsinstitusjoner: én på Fannrem og én på Skatval.

Hele 60 miljøterapeuter skal ansettes til de to barnevernsinstitusjonene.

– Det er kjempespennende, vi trenger flere plasser, mener hun.

Det er en unik mulighet til å få være med i oppstarten av en ny institusjon. Du får påvirke alt fra starten.

Erlend Hovdal,
rådgiver i Bufetat

Erlend har 18 års fartstid i Bufetat; en reise han beskriver som spennende og interessant.

– Jeg har fått jobbe med ulike problemstillinger for barns oppvekstsvilkår, og muligheten til å tilrettelegge for bedre utvikling for de barna som ikke har fått utdelt de beste kortene, sier han. For Erlend ligger det en stor motivasjon i å vite at han faktisk kan skape en endring. År med forskning har gitt sikre resultater på hvilke metoder som hjelper barn med atferdsvansker.

– Det er alltid hyggelig når barn og familier får til en god utvikling. Det er ikke bare en jobb, sier han ettertenksomt.

Her deler Marte og Erlend alle sidene ved jobben: Hør podkasten!

Kollegialt samhold

– Det er kanskje litt flåsete å si... Marte nøler før hun likevel tar sats:

– Ingen dag på jobb er lik. Hun forklarer:

– Selv om strukturen er på plass, vil innholdet være ulikt fra dag til dag. Du vet aldri hva du kommer til.

– Det er en spennende jobb hvor man må være klar for å ta imot og romme alt det som kommer av følelser og uttrykk, sier hun. For selv om barn er i krise, handler det også om å gjøre vanlige hverdagsting. Og å være til stede, vise omsorg og støtte.

– På barnevernsinstitusjon får man følelsen av at man jobber med de som trenger det aller mest. Det kjennes meningsfullt, sier hun.

En jobb i Bufetat byr på gode utviklingsmuligheter. Både Marte og Erlend har hatt gleden av å oppleve ulike arbeidssteder og -oppgaver. Kursing og opplæring er en del av pakka. På barnevernsinstitusjon legges det dessuten stor vekt på det kollegiale: et godt samarbeid sikrer at jobben og utfordringene løses på den aller beste måten.

– Ungdommer kan prøve å sette voksne mot hverandre, og da er det viktig at vi som jobber der er samkjørte, sier Erlend, og legger til at prosedyrer og øvelser gjør at de er trygge i virket sitt. Marte forteller at debriefer og god kommunikasjon med kolleger og ledere øker trivselsen.

– Du vet at kollegaen din stiller opp for deg, legger Erlend til.

Åpner for flere typer kompetanse – noe for deg?

Husk lyd!

Varme, humor og tålmodighet

Marte tror at det kan høres tungt ut å jobbe på akuttinstitusjon for ungdom, men understreker at de fleste dagene er veldig hyggelige.

– Det er en fin jobb. Ja, det er tøffe tak innimellom, men stort sett veldig givende og positivt. Hun forteller om praksis-studenter som har forventet å møte slitsomme arbeidsdager, men i stedet har blitt gledelig overrasket over det gode humøret og stemningen på jobb.

Erlend forteller at en vanlig arbeidsdag starter på morgenen med å vekke ungdommene på en positiv måte, som motiverer de til å stå opp for å gå på skole eller annet dagtilbud. På kveldsvakten gjelder det å legge en god plan for middag og aftens. Det skal tilrettelegges for fritidsaktiviteter, hyggelige samvær, vennetreff, kjøring og henting. Og selvfølgelig gjennomføres møter med kolleger, slik at alle er orientert om de siste hendelser, behandlingsplaner og vurderinger. Blant annet.

– Du bør søke på jobben hvis du synes det er spennende å samarbeide med andre for å skape positive relasjoner, sier han.

– Vi trenger omsorgsfulle voksne med varme, humor og tålmodighet, som står trygt og stødig i seg selv, fortsetter Marte.

– Det beste med å jobbe som miljøterapeut

Husk lyd!

Trenger søkere med ulike bakgrunner

De håper at søkermassen har stor variasjon i alder, kjønn og bakgrunn. Erlend har hovedfag i psykologi, og ble i sin tid oppfordret av en kompis om å søke jobb som miljøterapeut. Marte er utdannet barnevernspedagog. De tror mange søkere vil ha utdanning som nettopp barnevernspedagog, vernepleier eller sosionom, men understreker at både lærere og politifolk er attraktive – blant annet.

– Det blir en sammensetning av ulike folk med ulike måter å tenke på – vi får ikke tak i 60 identiske personer, smiler han.

– En trenger to ting: relasjonskompetanse og en helhetlig forståelse av unges behov, fortsetter han og legger til:

– Du må bevare roen og ikke hause deg selv opp når et barn blir sint eller lei seg. Hans tips er å puste med magen og være ydmyk, nysgjerrig og utforskende.

– Jeg håper vi får mange fine, motiverte søkere, avslutter Marte med et smil.

Fakta om Bufetat

  • Det statlige barnevernet som har bistandsplikt etter vedtak fra kommunen.
  • Drifter korttids- og langtidsinstitusjoner, hjelpetiltak, fosterhjem, beredskapshjem samt familievern.
  • I Midt-Norge er det 900 ansatte fordelt over 28 enheter med 13 institusjoner.

Om innholdsmarkedsføring

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av innholdsprodusenter i mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnhold skal merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media