Font

ANNONSØRINNHOLD

placeholder_logo_pm_n

ANNONSØRINNHOLD

Dersom dere har felles økonomi i hjemmet, eller du skal hjelpe et familiemedlem med regninger og banktjenester, er det én ting som kan være avgjørende å ha på plass: Disposisjonsrett.

Disposisjonsrett:
– Det er lett for oss å
tenke at alle vet hva det er

Kort fortalt handler disposisjonsrett om retten til å disponere andres konti. Det kan for eksempel være en felles regningskonto for samboere, men det kan også være en sønn, datter eller en god venn som betaler regninger på vegne av deg.

Mange overfører penger til samme konto selv om kun én forvalter den, og mange hjelper familie med banktjenester uten å ha de rette tilgangene. I stedet benytter de BankID og passord for den personen de skal hjelpe. Dette kan i verste fall få betydelige følger for de involverte.

Lett å bli lurt

Som produktsjef i SpareBank 1 SMN har Marit Jørpeland god kjennskap til alle bankens produkter og tjenester. Hun bruker mye av tiden sin til å holde foredrag og informere bankens kunder om de ulike tilbudene de tilbyr.

– Jeg tror det er lett for oss som bank å tenke at alle vet hva disposisjonsrett er, fordi vi vet hvor viktig det er å ha på plass. Men vi ser ofte at mange ikke har dette på plass, og det kan i verste fall få svært alvorlige konsekvenser, forteller Marit.

Det kan Magnus Rindal Johansen bekrefte. Han jobber som operativ faglig leder for kundesenteret til SpareBank 1 SMN, og forteller at de oftere og oftere blir kontaktet av kunder som har blitt svindlet av noen de stolte på.

– Dersom man lar andre håndtere eller hjelpe med for eksempel betalinger uten disposisjonsrett, kan man i verste fall bli svindlet. Dersom du gir en annen din BankID og dine passord, er det nærmest ingen begrensninger for hva de kan foreta seg, forteller Magnus.

Han forklarer at dersom andre får tilgang til disse tingene, kan de logge seg inn på så og si alle portaler i ditt navn. Dette innebærer eksempelvis at vedkommende kan ta opp store lån i ditt navn, og ta pengene selv.

– Regelen er enkel: Du skal ikke gi bort passord eller BankID til noen, ikke en gang nærmeste familie. Det er lett å tenke at det ikke er så viktig for deg, at det er enklest å bare få hjelp slik, sier Magnus, og fortsetter:

– Men dersom du skulle være så uheldig å bli lurt, er det ingenting verken vi som bank eller politiet kan gjøre. Lånene er da tatt opp i ditt navn, og ingenting kan bevise at det ikke var du selv som tok dem.

Trygt og enkelt

Magnus forteller at det tryggeste du kan gjøre dersom du ønsker hjelp med økonomien eller har felles økonomi i hjemmet, er å ha på plass disposisjonsrett.

– Vi hjelper hele tiden kunder med å sette opp disposisjonsrett. Det går veldig fort, og er enkelt å styre selv, legger Magnus til.

– Selv om man skulle gjort noen feil tidligere, som å dele BankID med andre, må man ikke være redd for å kontakte oss. Banken er ikke ute etter å «ta» dem som har gjort feil, men vi er opptatt av at det gjøres riktig heretter, smiler hun.

Når Marit holder foredrag på vegne av banken opplever hun ofte at mange, særlig eldre kan kjenne på en slags sosial skam tilknyttet den digitale utviklingen. De kvier seg for å kontakte banken, særlig dersom de er redd for å ha gjort noe feil.

Trygt og enkelt

Magnus forteller at det tryggeste du kan gjøre dersom du ønsker hjelp med økonomien eller har felles økonomi i hjemmet, er å ha på plass disposisjonsrett.

Alle over 18 år kan ha eller sette opp disposisjonsrett. Ved å gi noen disposisjonsrett, gir du vedkommende tilgang til et utvalg kontoer. Du trenger altså ikke gi tilgang til alle, men eksempelvis en konto som brukes til å betale regninger.

­– Da kan den person du gir disposisjonsrett til, gå inn i sin egen nettbank, og ved hjelp av sin BankID, betale regninger fra din konto på dine vegne, forklarer Magnus.

Han presiserer at de med disposisjonsrett ikke kan ta opp lån eller gjøre andre banktjenester på dine vegne. Man kan kun disponere gitt konto til transaksjoner.

– For det første er det lurt å tenke gjennom hvem man vil dele sine konti med gjennom disposisjonsrett. Ikke ta den første og beste, men velg noen du vet vil hjelpe deg, råder han.

Gjør gode avtaler

Både Magnus og Marit har forståelse for at det å skulle gi andre tilgang til ens egne konti kan virke skummelt. Derfor anbefaler de at man tar noen forholdsregler.

Marit tipser om at det kan være lurt med en månedlig gjennomgang av transaksjonene. På den måten får du sikret at alle regninger er betalt, og om noe virker uklart, får vedkommende mulighet til å forklare hva som ligger bak.

– Jeg hjelper selv min far med å betale regninger. Og for å gjøre det oversiktlig bruker jeg kommentarfeltet aktivt i nettbanken når jeg betaler. Her presiserer jeg hva som er betalt, samt skriver at det er jeg som har betalt det, forteller Magnus.

Det er også lurt å ta vare på kvitteringer.

– Det er jo bare fint for begge parter å ha ting så ryddig som mulig. I tillegg slipper man ubehageligheter som mistenkeliggjøring og anklager, mener Marit.

Dersom man likevel er usikker på om den som disponerer kontoen gjør alt riktig, kan en rådgiver i banken hjelpe deg ved å se hva som er betalt med hvilken BankID.

– Du finner informasjon på våre nettsider. Du er også hjertelig velkommen til oss i våre åpningstider. Det enkleste er da å ringe til vårt kundesenter og sette opp en time, så ordner vi resten, avslutter Magnus med et smil.

Er du nysgjerrig på disposisjonsrett eller andre tjenester i SpareBank 1 SMN? Da står Magnus og resten av kundesenteret klare til å svare på dine spørsmål.

– Det er og skal være det tryggeste for begge parter å ha disposisjonsrett. Identifiseringen man gjør med ens egen BankID er jo mye av nøkkelen til denne tryggheten, sier Magnus.

Om artiklene fra Brandstudio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brandstudio som er en del av mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnholdet fra Brandstudio merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media

placeholder_logo_pm_n_disc