— Folk bruker generelt for liten tid på visningen, særlig sett i lys av at det å kjøpe bolig er en av de største investeringene man gjør – og at man ikke har noen angrerett, sier Fredrik Melgaard, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 i Søgne til Abito.no.

Han forklarer at det finnes mange eksempler på at folk har kjøpt boliger de tror har vært greie, men som viser seg å ha alvorlige feil og mangler.

— Og så oppdager man dessverre at mulighetene for å reklamere er relativt begrenset i henhold til norsk lov, fortsetter Melgaard.

Derfor oppfordrer han alle boligkjøpere til å gjøre et grundig forarbeide – både før visning og før man byr på en bolig.

Skal opp i Høyesterett:

Se bort fra møbler og kunst

Eiendomsmegleren opplever at boligkjøpere er svært forskjellige når det kommer til å befare boligen de er interessert i. Noen er grundige og sjekker ting nøye, andre ikke.

— Noen er mer opptatt av fancy møbler og flott kunst de ser på visningen. Men disse ytre faktorene bør man ikke la seg blende av når man er på visning, sier Melgaard.

— Og har du ikke kompetanse til å vurdere boligen selv, så bør du vurdere å ta med deg en fagmann. Alt for å unngå negative overraskelse i etterkant av boligkjøpet.

Han anbefaler også boligkjøpere om å gå på mange visninger, for da finner man fort ut hva man vil ha – og ikke vil ha.

Brutte løfter, ødelagte hytter og millionkrav:

SE DET SOM ER BAK: Ignorer møbler og kunst. Foto: sedat seven, Shutterstock/NTB scanpix

De viktige forberedelseneNorges Eiendomsmeglerforbund har laget en egen sjekkliste på hva man bør huske å sjekke i forbindelse med boligvisning. Rådene skal gjøre det enklere for boligkjøpere å oppdage skjulte feil og mangler, og unngå å kjøpe katta i sekken.

LES NØYE: Last ned og les alle papirene om boligen før du går på visning.

SAUMFAR KJØKKEN OG BAD: Bruk mye tid på både kjøkken, bad og vaskerom. Se etter fuktskader under kjøkkenbenken, inne i dusjen eller bak badekaret. Når ble badet renovert sist?

LUKTER DET I KJELLEREN? I underetasjen og kjelleren må du passe på å bruke nesen ekstra godt. Lukter det fuktig eller mugg? I så fall kan boligen ha fuktskader, som må utbedres. Når ble det drenert sist?

GÅ OPP PÅ LOFTET: Det holder ikke å bare stikke hodet opp på loftet, du må helt opp. Ha med deg ei lommelykt på visningen, slik at du kan se alle kriker og kroker. Ser du fuktskader i taket eller på bjelkene?

SJEKK ELEKTRISK ANLEGG: Hva slags stand holder det elektriske anlegget? Spør både selger, megler og takstmann. Det holder ikke å bare se inn i sikringsskapet.

UT PÅ TOMTEN: Vær grundig når du sjekker tilstanden utendørs. Hvordan ser taket ut? Finn ut når det sist ble skiftet. Spør også om når boligen sist ble malt. Hvordan er tilstanden på kledningen? Er det mange råtne bord? Og sist men ikke minst, sjekk i papirene at tomtegrensen går det gjerdet står. Du bør også sjekke hva slags rettigheter og plikter som følger med eiendommen, som for eksempel veirett eller byggerett.

Faktorer som ikke kan endres

Vurder ventilasjon, inneklima, oppvarming, drenering, ytterkledning, vinduer, balkong og terrasser, ifølge SINTEF Byggforsk. Be også om å få se eventuelle boder som følger med leiligheten.

Kikk i skap på kjøkken og bad for å se om det er lagt såkalt rør-i-rør, plastrør som gir en bedre sikring ved eventuelle vannlekkasjer. Flytter man inn i en eldre leilighet hvor badet er nytt, men rørene er av gammelt kobber eller stål, må man være forberedt på skader eller at borettslaget velger å totalrenovere selv om badet er nytt, ifølge Sverre B. Holøs i SINTEF Byggforsk.

Faktorer som påvirker beliggenhet er umulige å endre. Har boligen mye skygge? Er det støy? Forsøk å få sett boligen i dagslys og mens det er mørkt. Førstnevnte er viktigst.

Test vanntrykket, og om det er fall til sluket. Sjekk sistnevnte ved å bruke en klinkekule. Triller kulen ned til sluket? Hvor langt er det til butikken, kan man gå til kollektivtransport?

Saken er skrevet av Abito, Fædrelandsvennens boligsatsning.

Flereboligsaker om samme tema:

Drømmehuset var invadert av rotter

Kjøpte hus for 24 millioner kroner – får 1.830.000 kroner for skader

Rev huset og bygget nytt – tapte 2,7 millioner kroner

Da rottene skulle fjernes fra leiligheten ble det funnet flere feil

Følg oss på Instagram for inspirasjon og interiør, @boligoghjem!