Helt siden hun var en liten jentunge, har Ane Dirkson hatt sansen for å stelle i stand til fest.

Og når bursdagsbarnet hadde regien, kunne små gjester bli servert gelé i tre, fire ulike farger, perfekt stivnet på skrått i champagneglass av plast.

Eiendommen på Hjellestad i Bergen som oldefaren kjøpte for 101 år siden, huser i dag hele storfamilien.

  • Møtte igjen en gammel bekjent på fest, så bygget de hus:

I generasjonsboligen, som mannen hennes har tegnet selv, bor ekteparet og de to døtrene deres i hovedetasjen, mens foreldrene hennes har flyttet inn i sokkelleiligheten.

foto
RESIRKULERTE SKATTER: -Jeg er opptatt av bærekraftig forbruk og synes det er kjekt å bruke det jeg har fra før. Tusen og en natt-stilen valgte jeg fordi den er litt sånn lag på lag og ikke så fokusert på at absolutt alt skal være full match, sier Ane Dirkson. Foto: Gidske Stark

I det opprinnelige gamle, gule huset som ligger like nedenfor, stortrives broren i lag med samboeren og deres to små gutter.

Den eldre, brune hytten som ligger et steinkast bortenfor, er ferieboligen til tanten og onkelen.

foto
BLING: Arvebordet etter mormor har fått litt eksotisk pynt. Foto: Gidske Stark

— Å få arve en sånn tomt, er fantastisk. Dette har alltid vært sommerlandstedet til min mor. Jeg vokste opp i Skien, men da jeg var 20 år flyttet jeg hit. Jeg elsker Bergen, forsikrer Ane Dirkson med et bredt smil.

  • Han ville bo i en blokkleilighet, hun drømte om noe vaklevorent med sjel:

foto
SMAK AV SOMMER: Jordbær og flytende sjokolade. Foto: Gidske Stark

Hun arbeider med økonomi og administrasjon i et ingeniørselskap. På fritiden underviser tobarnsmoren i yoga, og er turntrener for turnpartiet til minstejenta Dina som er seks år. Den eldste datteren Tyra er fjorten år gammel.

foto
SNOP: Fargerikt godteri og servietter med et budskap. Foto: Gidske Stark

— Nå når vi endelig har fått huset ferdig og har nok plass, bestemte jeg meg for at vi skulle feire 40-årsdagen min og inviterte 60 venner. Foreldrene mine, broren min og jeg har spleiset på dette partyteltet, også med tanke på at vi skal ha konfirmasjon til våren. Det siste året har jeg stadig vært innom Fretex, på jakt etter vinglass med stett og kaffekopper, forteller jubilanten.

Har laget seg sitt eget paradis:

foto
PARTY: Flaskene med musserende er pent plassert i en sinkbalje. Foto: Gidske Stark

Det hvite teltet ute på terrassen er innredet med inspirasjon fra fortellingen «Tusen og en natt».

De fargerike, vakre filleryene etter farmor passer fint sammen med det gamle gulvteppet som foreldrene ikke lenger hadde bruk for.

foto
EKSOTISK: Et fruktfat er en fin dekorasjon. Foto: Gidske Stark

Noen trepaller, utstyrt med gummihjul og plater og drapert med fremmedartede tekstiler, fungerer utmerket som sofabord av den helt riktige, lave sorten.

  • Droppet ferdig byggesett, ringte en arkitekt:

Og for å unngå at regnvann kommer inn og blir liggende på betonggulvet, har den hendige ektemannen Dirk Tyrott Dirkson snekret et ikke alt for tett gulv med gode dreneringsmuligheter av trykkimpregnerte materialer.

foto
FESTLOKALET: Et helt vanlig partytelt er utgangspunktet. Foto: Gidske Stark

— Den rødesofaen, noen små bord og flesteparten av lyktene har jeg lånt av en venninne. Ellers har vi brukt både våre egne og foreldrene mine sine hagemøbler og organisert flere mindre sittegrupper. Lys og blomster pynter opp. Selv om jeg hadde en god del stoffer fra før, har jeg investert i 20 meter med nervøs hvit fløyel som jeg har dandert i taket. Når kvelden siger på og lyslenken under kommer til sin rett, blir det virkelig stemningsfullt her inne i teltet. Og utsikten til solnedgangen er flott gjennom de gjennomsiktige plastveggene. Nå har vi alt det vi trenger for å arrangere krabbefester og avslutninger fremover. Men det aller viktigste er gjestene, det er de som lager festen, slår Ane Dirkson fornøyd fast.

Les også: