Foto: STEINAR FUGELSØY

Tallene går fram av en rapport som nylig ble publisert av Norsk institutt for by- og regionalforskning, NIBR. I undersøkelsen deltar 1550 personer med boliger bygget i 2005, og de har svart på spørsmål om tilfredshet på ulike egenskaper ved boligen etter to års botid.

Et paradoks

- Det er et paradoks at så mange som 70 prosent melder at de er fornøyde, når de vitterlig har oppdaget feil og mangler, sier prosjektleder for boligsidene på Forbrukerportalen, Birger Jensen. Men han er likevel ikke veldig overrasket.

- For to-tre år siden hadde vi BI-studenter som gjennomførte en studie på blant annet dette. Resultatet i studien viste at folk ikke har ork eller energi til å klage. Mange føler at det er vanskelig å ta opp kampen mot en stor og profesjonell part, sier Jensen.

Fukt og skjevheter

Undersøkelsen fra NIBR bygger på feil og mangler ved og etter overtakelse av boligene. Tallene viser at så mange som 60 prosent rapporterer feil og mangler på stue og oppholdsrom, mens halvparten er misfornøyd med kjøkken og bad. De fleste feil omfatter skjevheter og ujevnheter i bygget, men 19 prosent har også meldt feil på elektriske anlegg, og 19 prosent rapporterer fuktproblemer.

- Min oppfatning er at bransjen har tatt grep for å bedre eget omdømme, sier Jensen, men bransjen har hatt små marginer å jobbe på slik situasjonen har vært de siste årene.

De aller fleste har hatt for mye å gjøre, og oppstår det forsinkelse på ett prosjekt, så forplanter dette seg til nye prosjekt. Det blir rett og slett for travelt, mener Jensen.

- Og forbruker blir den tapende part, legger han til. Hvorvidt byggefirmaene har dårligere kompetanse enn tidligere, har han ingen holdepunkter for.

Dårlig oppfølging

Det er likevel ingen tvil om at det oftest dreier seg om slurvfeil. Og i følge rapporten har bransjen mye å gå på i forhold til oppfølging av eventuelle klager. Selv om tre av fire mener de får rettet feil og mangler, så er det ifølge rapporten stor misnøye med selgers oppfølging av klagesaker.

- Alle feil og mangler skal rettes innen rimelig tid, og kostnadene må selger bære. Det skal ikke være nødvendig for kjøper å gå mange runder på dette, sier Jensen. Han er samtidig av den oppfatning at den som går i gang med å bygge hus ikke kan nok om prosessen.

- Ofte handler det om misforståelser og dårlig kommunikasjon mellom den som bygger og håndverker, og man må huske på at dette er et omfattende arbeid for den som bestiller også, fortsetter Jensen. Det handler om å være bevisst på hva man ønsker og ha klare krav.

- I studien som BI-studentene gjorde, går det klart fram at den som bygger selv er mest fornøyd, fordi han føler større kontroll i prosessen.

Bruk fagfolk

Et godt råd er å alliere seg med fagfolk under befaring før overtakelse. En godkjent håndverker eller takstmann, råder Jensen.

- Ifølge NIBRs rapport øker misnøyen etter overtakelse, og da er det vanskeligere å få oppfølging. Et annet tips er å gå inn på boligsidene til Forbrukerportalen. Her står alt du trenger å vite når du skal bygge, kjøpe eller pusse opp bolig.

- Vi kan bistå med rådgivning, men er uansett ikke klageinstans for denne type saker. Da må forbruker henvende seg til Boligtvistnemnda eller eventuelt Forliksrådet.