ANNONSØRINNHOLD

Azure, Font

Ambisiøst boligprosjekt på Dalgård:

Grey
Grey

–  Det skal være bra for folk på Byåsen!

Den store eiendommen sentralt på Dalgård har vært i Einar og Gudmunds familie i generasjoner. Nå bygges Dalgårdstunet her - et prosjekt med ambisjoner om å gi hele området et verdifullt løft.

– Tippoldefaren vår, Stor-Thomas, kom vel med ei ku og en vedovn fra Selbu til denne tomta i 1870. Han og familien tok over det som da het Kystadmyr, forteller Einar Haagensli muntert.

Einar og broren Gudmund Haagensli har lagt gamle bilder og bøker utover bordet inne på Mikaelsen Bakeri på Dalgård. På gulvet bak dem står også et større maleri av gården. Nå tar brødrene oss gjennom familiehistorien, som med sine mange tomtemål har vært med på å forme Dalgård slik vi kjenner det i dag.

– På den tiden var det et småbruk. Akkurat nå sitter vi på deler av den tilhørende åkeren faktisk, forteller brødrene.

– Da vi var små pleide vi å dyrke poteter der Dalgård skole ligger i dag, mimrer de.

Et lite steinkast fra bakeriet er det nyeste kapittelet for familieeiendommen godt i gang. Der det i mange år har vært dagligvarebutikk, parkeringsplass og tre boliger, har det nå kommet byggegjerder og gravemaskiner.

Boligprosjektet Dalgårdstunet skal reises over det som en gang het Kystadmyr, med 115 leiligheter, nærsenter og 14 rekkehus.

Barlindhaug Eiendom står for utvikling og prosjektledelse av Dalgårdstunet.

De fire byggene skal omkranse et stort og solfylt grøntområde, med lekeplasser for de små og sosiale soner for de voksne.

Bygges i et trygt og godt etablert boligstrøk på Byåsen, hvor alt ligger i behagelig avstand – barnehage og skole, butikker, byen og ikke minst Bymarka er like i nærheten.

Her kommer:

 • 115 leiligheter, fra 35 til 130 kvm.

  • Flotte og varierte planløsninger med god standard
  • Innflyttingsklart fra sommeren 2024
 • Nytt nærsenter

  • Her planlegges blant annet ny Coop Extra og apotek
 • 14 store rekkehus

  • Gode familieboliger med arkitektur som skiller seg ut
  • Innflyttingsklart oktober 2022. Alle rekkehus er nå utsolgt.

Spennende lokalhistorie

Brødrenes bestefar, Anders Wigen, var en eventyrer som blant annet jobbet som veivokter og bodde i Amerika, før han returnerte til Norge i 1914.

I 1926 åpnet han landhandel i det gamle hovedhuset på eiendommen. Her drev han også både postkontor og telefonsentral, samt det som trolig var en av Byåsens første bensinpumpe.

Einar og Gudmund titter på bildene og prater seg imellom om forfedrenes eventyr og årstall på milepælene i familiehistorien. Det er ingen tvil om at lokalhistorien, og ikke minst familiens historie, interesserer de to brødrene.

På et vis henger mye av det sammen også.

Selv vokste de opp i et hus som lå der de nye rekkehusene nå bygges, og har siden bodd på eiendommen gjennom sine voksne liv.

I 2012 og 2013 arvet brødrene alle deler av eiendommen fra både mor, tante og onkel, og satt med ett på mye mer areal enn de kunne ta vare på. De begynte å fundere på hva de skulle gjøre med eiendommen på 13 mål, som strekker seg over begge sidene av Odd Husbys veg.

– Vi satt plutselig på flere slitne hus. Det ville også blitt veldig vanskelig for barna våre å ta ut verdiene i et arveoppgjør, så vi følte at vi måtte gjøre noe – og vi ville gjøre det skikkelig. Tanken om å skape et lite sentrum på Byåsen, begynte å ta form, forteller Einar.

Jakten på en samarbeidspartner

De fikk tegnet en mulighetsstudie og begynte å forhøre seg lokalt om samarbeidspartnere.

De så etter noen som gjorde ting ordentlig og ryddig, og som gav en trygghet, ikke bare for brødrene, men også for de som senere skulle kjøpe boenhetene.

Da de ble tipset om Barlindhaug Eiendom og tok kontakt med dem, ble det full klaff i 2015. Barlindhaug Eiendom er en landsdekkende eiendomsutvikler med lang fartstid. De har sitt utspring fra samme konsern som entreprenørselskapet Consto, som nå er Norges 4. største entreprenør.

Einar og Gudmund forsto raskt at dette var solide aktører og følte seg trygge på at visjonene deres ville bli godt ivaretatt.

De inngikk en avtale om et felles utbyggingsselskap, Wigen Bolig AS, slik at Einar og Gudmund fikk være medeiere av prosjektet og sitte i styret. På denne måten fikk brødrene bidratt aktivt inn i utviklingen og deltatt i valg underveis.

–  De gav oss en god avtale og spiller med åpne kort. Det var og er viktig for oss, fordi vi ikke har erfaring med denne type prosjekter, forteller brødrene.

Marte Skistad Ødegaard nikker. Hun er regionssjef for Barlindhaug Eiendom, og daglig leder i Wigen Bolig AS.

– Da vi startet dialogen med Einar og Gudmund ble det tidlig klart at de ikke bare ønsket å selge eiendommen, men bli med på reisen. Dette har gitt prosjektet en ekstra lokal forankring, samtidig som at Einar og Gudmund har fått eierskap til det ferdige resultatet, sier hun og legger til:

– Eiendommen ligger midt i lokalsenteret Dalgård på Byåsen, og er svært egnet for denne transformasjonen.


 • En av Norges største boligutviklere med årlig produksjon på ca 600 boliger. Legger sin stolthet i å skape gode bomiljøer.
 • Kjøper eiendommer for utvikling og transformasjon, primært ny boligbebyggelse, men også i kombinasjon med næring.
 • Bred erfaring fra store og komplekse utbygginger med intern kompetanse til hele utviklingsprosessen, fra ide til ferdig bygg.
 • Drar stor nytte av søsterselskapet Consto i utvikling og gjennomføring.
 • Inngår samarbeid om utbyggingsprosjekter med både private og profesjonelle aktører.
 • Har signert Grønn Byggalianses strakstiltak for utbyggere og setter egne bærekraftsmål i alle nye prosjekter.


Etablert i Tromsø i 1993. Landsdekkende eiendomsutvikler med kontorer i Tromsø, Trondheim, Lillestrøm og Bergen.

Attraktiv beliggenhet

På Dalgård har man umiddelbar nærhet til trikk og buss, skole, idrettsanlegg, Bymarka og eksisterende servicetilbud som dagligvarebutikker, bakeri, lege og tannlege.

Dalgårdstunet skal bestå av 14 rekkehus og 115 leiligheter fordelt på fire blokker. Et stort fokus har vært å forme prosjektet rundt et nytt nærsenter for alle i området. 2000 kvadratmeter blir viet til blant annet ny Coop Extra og apotek, som får fasader ut mot et offentlig torg.

Dette torget grenser mot Anders Wigens veg – en gate som er oppkalt etter brødrene Haagenslis bestefar.

­– Bestefar var en visjonær type, så vi tror han ville likt transformasjonen som nå skjer på eiendommen, sier Einar.

Tanken er at torget skal bli en fin møteplass for lokalbefolkningen i området.

Eiendommen ligger midt i lokalsenteret Dalgård på Byåsen, og er svært egnet for denne transformasjonen.

Marte Skistad Ødegaard, barlindhaug eiendom

– Vi går alltid inn med en ambisjon om å skape gode bomiljø, hvor målet er at prosjektene skal oppleves som noe positivt og gi noe tilbake til omgivelsene de bygges i, forteller Marte.

– Det blir åpne gangstier gjennom området og trygt for skoleunger å ferdes. Et åpent uteområde på hele 3 mål blir liggende mellom blokkene. Her blir det flere lekeplasser, sosiale møteplasser, rekreasjonsområder og rikholdig beplantning, supplerer Einar.

– Det handler om at det skal være bra for folk på Byåsen, og jeg tror folk vil få det finere med disse forandringene, legger han raskt til.

Bevisst på nærmiljøet

Marte sier at Barlindhaug Eiendom tar samfunnsansvaret sitt som eiendomsutvikler på alvor.

I planleggingen av Dalgårdstunet satte de seg derfor tidlig ned for å diskutere bærekraftsmål med Einar og Gudmund. De ble enige om at leilighetsprosjektet skulle miljøsertifiseres i henhold til BREEAM Very Good, noe som sikrer at prosjektet gjennom utvikling og bygging tar bærekraftige valg. I tillegg ønsket de at byggeplassen skulle være fossilfri.

Slik har det blitt.

Prosjektet kan også skilte med at byggene får ti prosent lavere energibehov enn bygg som bygges etter dages forskrifter. Dette har ført til at prosjektet får svært gode betingelser for byggelånsfinansiering gjennom såkalte «grønne lån».

– Vi er stolte av å bygge for en så miljøfokusert byggherre, og har tatt på oss oppdraget med største respekt, sier Jomar Grøtan, daglig leder for Consto Midt-Norge.

Han forteller at Consto har vært med i prosjektutviklingen fra første stund.

– Fordelen med å inkludere entreprenøren så tidlig i prosjektet, er at man kommer i gang med kostnadsoptimalisering og tekniske løsninger opp mot arkitekturen i en tidlig fase, forklarer Jomar.

De er i likhet med Barlindhaug Eiendom, svært opptatt av miljøaspektet ved prosjektene sine og har solid erfaring med miljøsertifiserte byggeprosjekter.

Jomar Grøten ved Consto setter pris på miljøambisjoene til prosjektet.

Motor vehicle, Smile, Sky, Yellow, Travel

– Vi føler oss veldig trygge på Consto. De er erfarne folk som lytter til våre ønsker og holder det de lover. Etter så mange år med samarbeid har vi aldri følt oss overkjørt. Det sier litt om kulturen i selskapet, sier Einar.

Jomar forteller at det i et prosjekt som dette er viktig å være bevisst på nærmiljøet til byggeplassen. Her jobber de også side om side med en stor barneskole.

– Vi sender ut løpende info til naboer og skolen, og har jevnlig fysiske møter med både skoleledelse og FAU, og dette er noe vi kommer til å fortsette med gjennom hele prosjektet, forteller han.

Gleder seg til å se resultatet

Konturene av det som skal bli Dalgårdstunet har allerede begynt å tre frem og brødrene Haagensli må innrømme at de føler på litt stolthet. De er nært knyttet til eiendommen og har hele tiden vært klare på at de ønsker å tilføre noe positivt til dette området på Byåsen.

Tilbakemeldingene de har fått på rekkehusene som snart er ferdigstilt har vært oppmuntrende. Einar skal faktisk bo i ett av dem selv.

Både han og Gudmund håper og tror at dette byggeprosjektet vil skape mer trivsel og fremheve Dalgård på kartet.

Marte og Jomar er helt enige.

– Målet vårt er at alle skal føle seg ivaretatt på en god måte, og at de fleste kan enes om at endringene har blitt til det bedre når prosjektet står ferdig – at Dalgårdstunet er et positivt tilskudd til nærmiljøet, smiler Marte avslutningsvis.

Road surface, Urban design, Residential area, Building, Sky, Plant, Window, Tree, Asphalt

ANNONSØRINNHOLD

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Informasjon om bruk av personopplysninger og informasjonskapsler.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Font