Slik kjøpte Ida (21) sin aller første leilighet gjennom TOBB

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for TOBB

Material property, Product, Azure, Rectangle, Font

Med kun to måneders ansiennitet benyttet studenten Ida forkjøpsrett og endte opp med drømmeleiligheten

– et steinkast unna NTNU Gløshaugen.

I april fikk Ida Brudeseth Dyrseth (21) telefonsamtalen hun hadde ventet på, da TOBB ringte og spurte om hun ville kjøpe sin første leilighet. Svaret kom raskt, for det var det ingen tvil om at hun ville.

– De ringte mens jeg gjorde skolearbeid hjemme hos foreldrene mine i Molde. Da ble det jubel, det var veldig gøy, forteller hun og smiler av tanken..

Bare to måneder tidligere hadde hun meldt seg inn i boligbyggelaget TOBB, nettopp med tanke på fordelen forkjøpsrett kunne gi henne. Da hun fant ut at hun skulle studere i Trondheim, var innmeldingen et naturlig steg på veien.

Både foreldrene og søsteren til Ida har tidligere kjøpt boliger på forkjøpsrett, så hun var svært klar over hvilken fordeler et TOBB-medlemskap ville gi.

Ida kjøpte leilighet et steinkast fra NTNU og er veldig fornøyd med nabolaget sitt.

– Jeg ble fortalt av foreldre og familie at man kan kjøpe leilighet uten å være med i budrunde. Hele familien min hadde jo god erfaring med dette, sier Ida. Nå har hun bodd i Trondheim siden august og stortrives i treromsleiligheten hun kjøpte.

Leilighetskjøpet til Ida viser at man ikke trenger å ha vært medlem lenge før man kan dra nytte av forkjøpsretten.

Forkjøpsrett gir deg
tid til å tenke

I vedtektene til mange borettslag og sameier står det at boenheter som skal selges, må prøves for forkjøpsrett. Det vil si at TOBB-medlemmer som Ida får en fortrinnsrett når de skal kjøpe bolig der. Etter budrunden får medlemmet med lengst ansiennitet mulighet til å kjøpe først.

Forkjøpsrett gir deg tid til å tenke

I vedtektene til mange borettslag og sameier står det at boenheter som skal selges, må prøves for forkjøpsrett. Det vil si at TOBB-medlemmer som Ida får en fortrinnsrett når de skal kjøpe bolig der. Etter budrunden får medlemmet med lengst ansiennitet mulighet til å kjøpe først.

– Forkjøpsretten er veldig nyttig for unge som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Det at Ida meldte seg inn i februar var i dette tilfellet nok til å få denne leiligheten, sier Ranveig Fjellheim Tunaal.

Hun er leder for personmarked i TOBB og har tatt turen innom leiligheten ved Gløshaugen for å se hvordan Ida har fått det, og for å snakke om fordelene TOBB gir sine unge medlemmer. Ranveig trekker frem at prøving av forkjøpsrett tilfører boligjakten en ro man ellers ikke ville fått. Dette kan være betryggende for unge som leter etter sin første leilighet.

–  Etter å ha meldt din interesse for en bolig hos TOBB, får du tid til å tenke. Du er ikke bundet til noe, du kan fortsatt melde interesse på andre boliger, med den fordelen at du også kan ende opp med muligheten til å kjøpe drømmeleiligheten foran budvinner og andre TOBB-medlemmer, forklarer hun og nikker blidt mot den unge huseieren i sofaen.

Ifølge Ranveig har Ida gjort alt etter boka, og lar henne selv forklare fremgangsmåten sin.

–  Først var jeg inne på TOBB.no og meldte interesse på alle leilighetene i dette området. Det er jo ikke bilder eller noe særlig informasjon om leiligheten når du melder forkjøpsrett, men det får du se når annonsen kommer ut på Finn.no, forklarer Ida.

Det er nemlig for sent å prøve forkjøpsretten når eiendomsmegleren har lagt ut boligen på det åpne markedet.

Til andre unge som vurderer å melde seg inn i TOBB, er rådet fra den unge eieren ganske tydelig.

–  Jeg tenker at det er ganske kjedelig hvis du byr på en leilighet og faktisk vinner, men så blir den tatt av noen andre likevel. Det er greit å unngå det hvis du kan, og sjansene blir mye bedre hvis du er med i TOBB, sier hun.

Mange gode fordeler for unge

TOBB kan friste med mye mer enn forkjøpsretten når de snakker om fordeler for sine yngre medlemmer.

–  Vi prøver stadig å tenke på og utvikle idéer rundt hva unge trenger og ønsker, forteller Ranveig og nevner både forkjøpsrett på leie av studenboliger og konseptet Leie-før-eie som eksempler på dette.

Med Leie-før-eie får de som har betalingsevne, men ikke nok egenkapital til å ta opp boliglån, muligheten til å kjøpe egen bolig etter en leieperiode på opptil 5 år.

TOBB har også rundt 50 samarbeidspartnere som tilbyr medlemmene gode rabatter og bonuser. Det er alt fra gode betingelser hos DNB, avtaler med strømselskap, interiør- og boligbutikker, til tannleger og hoteller.

–  De fleste sparer nok inn kostnadene ved å være medlem gjennom disse fordelene, sier Ranveig.

Ansiennitet i gaveform

Det er mange veier til et TOBB-medlemskap, og det er ingen hemmelighet at lang ansiennitet bringer med seg bedre odds på boligmarkedet. For de som sitter med medlemskap de ikke lenger benytter seg av, kan det være en idé å gi det til noen i familien som trenger det.

– Hvis du har en bestemor med ansiennitet fra 60-tallet og hun overfører sitt medlemskap til deg, vil din ansiennitet gjelde fra det året du selv er født, forklarer Ranveig. Det kan komme godt med når forkjøpsretten skal prøves. Mange gjør dette når de hører at barnebarna er på leting etter sin første bolig.

Det er også mulig å gi TOBB-medlemskap til de unge og håpefulle, mange gir det blant annet som dåps- eller konfirmasjonsgave. Selve innmeldingen koster 400 kroner, og medlemskapet koster ingenting før man har fylt 18. Etter myndighetsalder koster det 300 kroner i året å være medlem i TOBB.

Medlemmer i TOBB har:

  • forkjøpsrett på omtrent 13 000 boliger i Midt-Norge
  • forkjøpsrett på 90 000 boliger i hele landet gjennom Storby-samarbeidet deres
  • fordeler som gir deg mulighet til å spare penger på rundt 50 varer og tjenester
  • mulighet til å benytte seg av boligkjøpsordninger som Leie-før-eie og TOBB Boliggaranti

Har det seg slik at du verken har fått medlemskap i gave eller ved overførsel, er det selvfølgelig bare å melde seg selv inn.

Det var det Ida gjorde
– med stor suksess.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text
Material property, Product, Azure, Rectangle, Font