Digital suksess for Trondheim Symfoniorkester & Opera

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Trondheim Symfoniorkester & Opera

Font

Det har vært et innholdsrikt år for Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO), til tross for en krevende tid med pandemi. De har lyktes stort med digitale konserter og har servert et bredt repertoar for sitt publikum.

Det viktigste samfunnsmandatet til TSO har vært å gi kultur til hele spekteret av den trønderske befolkningen. Siden koronapandemien kom til Norge, har TSO måtte tenke nytt for å kunne nå ut til publikum. Løsningen ble digitale konserter – og det ble en suksess.

– Vi skjønte fort at vi måtte stupe inn i den digitale verdenen når pandemien kom for fullt. Vårt oppdrag var å gi en dæsj av normalitet og en pust i bakken til publikum der de befinner seg. Vi er fornøyde med resultatet og hvordan vi har håndtert situasjonen, forteller Anne Kathrine Slungård, som begynte som direktør i TSO akkurat idet Norge ble stengt ned i fjor.

TSO er en musikkorganisasjon med høye ambisjoner, og de harstore planer om å få større internasjonal oppmerksomhet. En av de som skal bidra med dette er den amerikanske dirigenten James Gaffigan, som har inngått et to-års samarbeid som 1. gjestedirigent for TSO.


Hold deg oppdatert - her ser du programmet til TSO!

Direktør Anne Kathrine Slungård er stolt over det TSO har fått til.

Et orkester for alle

Det er nok lett å forbinde TSO med musikk av klassiske komponister og operastykker, men sannheten er at de er mye mer enn det. Organisasjonen består av til sammen 112 ansatte, hvorav 90 profesjonelle musikere og sangere, som holder konserter for hele bredden i befolkningen.

Fra barnehager og skoler - til det voksne publikum. TSO er opptatt av å ha et variert konsertrepertoar som skal treffe enhver smak.   

– De siste årene har vi hatt stor suksess med konserter basert på film- og «gaming»-musikk, som har tiltrukket det unge publikum. For litt siden hadde vi også familieforestillingen «Den magiske 7. symfonien». Sammen med RAA produksjoner skapte TSO en forestilling spekket med scenografi, ark som snør, musikere som danser og lys som beveger seg for å gi publikum en visuell konsertopplevelse i tillegg til musikken. Det er viktig for oss å utforske nye måter å gi musikkopplevelser på, forteller Slungård.

TSO gjennomførte i høst en stor omdømmeundersøkelse i Midt-Norge. Resultatet viser at TSO har et godt omdømme og en solid posisjon som kulturinstitusjon i Trøndelag.

– Det er hyggelig å se at vårt publikum er svært tilfreds med oss og opplever at TSO leverer et variert program på et høyt kunstnerisk nivå, sier Slungård.


Vil du få med deg en unik musikkopplevelse? Trykk her!

TSO består av 110 ansatte - 90 av dem er profesjonelle musikere og sangere. Jaroslav Havel er én av dem. Foto: Ole Wuttudal

Satser digitalt og «glo-local»

Selv om TSO er heldige som har fått lov til å ha 200 publikummere i Olavshallens store sal, har de i tillegg valgt å sende utvalgte konserter digitalt direkte hjem til de tusen hjem.

– Det har kommet mye positivt ut av å strømme konsertene våre. Ikke bare får vi et større publikum enn det vi hadde hatt plass til i Olavshallen, men vi når også ut til mennesker som vanligvis ikke hadde dratt på en fysisk konsert hos oss, sier Slungård fornøyd.

TSO gjorde salen større enn noen gang da de sammen med samarbeidspartner Adresseavisen inviterte til en digital nyttårskonsert i januar.

– Det ble en braksuksess! Vi fikk et publikumstall som tilsvarer to fulle tribuner på Lerkendal Stadion, og vi er veldig fornøyde med det. Vi kommer definitivt til å fortsette med å strømme konsertene våre når pandemien er over, sier Slungård.

Nå ser Slungård og TSO frem til et spennende gjestesamarbeid med dirigent James Gaffigan. Han skal være TSOs 1. gjestedirigent de kommende sesongene.

 – Vi jobber etter prinsippet «glo-local». Det betyr at vi skal ha en tydelig lokal tilstedeværelse og bidra med å utvikle kultur i regionen vår, samtidig som vi har høye ambisjoner om å hevde oss internasjonalt. Gaffigan er en anerkjent og dyktig dirigent som viser stor tiltro til oss som Symfoniorkester, og jeg er sikker på at samarbeidet vil bære frukter, sier Slungård fornøyd.

Vil du se programmet til TSO? Trykk her! 

James Gaffigan har inngått et to-års samarbeid som 1. gjestedirigent for TSO. Foto: Ole Wuttudal

– Byen og orkesteret imponerer 

En pandemi byr på utfordringer for profesjonelle utøvere i musikkbransjen, men for dirigent James Gaffigan, som bor i Oslo sammen med sønnen og sin norske kone, har pandemien også åpnet for nye samarbeid i Norge.

Gaffigan har lang fartstid i bransjen og har ledet orkestre og operakompanier i hele Europa, Nord-Amerika og Asia. Til daglig jobber han som sjefdirigent for Luzerner Sinfonieorchester i Sveits, og som 1. gjestedirigent i Nederland Radio Philharmonic Orchestra. I Oslo er han på oppdrag for Oslo-Filharmonien, men i mars kommer han til Trondheim for å jobbe for TSO.

– Jeg har virkelig lagt min elsk på Trondheim, og jeg ser på det som en ære å få gjeste Trondheim Symfoniorkester de kommende sesongene, forteller Gaffigan.


Nysgjerrig? Her kan du lese mer om TSO

En av TSOs unge musikere, Aaron Olguin, under Nyttårskonserten i januar. Foto: Ole Wuttudal

– Jeg har virkelig lagt min elsk på Trondheim, og jeg ser på det som en ære å få gjeste Trondheim Symfoniorkester de kommende sesongene, forteller Gaffigan.

I løpet av oppholdet i Norge har han fått flere forespørsler om samarbeid fra norske symfoniorkestre, men han var ikke i tvil om hvem han ønsket et samarbeid med etter at han var i Trondheim da kona var på oppdrag som fiolinist for TSO.

– Trondheim er en flott by med en spennende historie. Innbyggerne gjorde et godt inntrykk på meg og naturen rundt ikke minst. Jeg fikk umiddelbart kjemi med TSO, og ble mektig imponert over hvor dyktige de er, sier han.

TSO ønsker å en tydelig lokal tilstedeværelse og bidra med å utvikle kultur i regionen vår. Samtidig vil de også hevde seg internasjonalt. Foto: Ole Wuttudal

Musical instrument accessory, Band plays, Performing arts, Musician, Artist, Concert, Guitar, Membranophone, Music

– En skjult perle  

Gaffigan har ledet mange store symfoniorkestre og opera kompanier i verden, men selv er han like interessert i mindre symfoniorkestre.

 – Jeg synes det er viktig å fremheve gode symfoniorkestre som ikke har en like stor annerkjennelse. TSO er et godt eksempel, og jeg vil si de er en skjult perle i det norske musikkuniverset på grunn av sitt høye nivå, forteller dirigenten.

Det er flere ting ved TSO som vekker begeistring hos Gaffigan:

– TSO har et mangfold av musikere som gjør orkesteret ekstra interessant. De har en balanse mellom unge talenter og erfarne musikere som sammen jobber hardt for å oppnå dybde, variasjon og en høyst krevende musikalitet. Det er imponerende å se, sier Gaffigan.

Den bereiste dirigenten mener det ikke er store forskjeller på kvaliteten i de anerkjente symfoniorkestrene, og mindre orkestre. Den største forskjellen er hvor godt de ulike musikkinstitusjonene får betalt, noe han mener er et problem for mindre symfoniorkestre som ønsker å satse høyt.   

– TSO gjør en riktig jobb ved å rekruttere unge musikere, som ikke bare kan bidra med sitt friske blod og talent, men som gjør orkesteret mer attraktivt for andre musikere - og ikke minst for det unge publikum.

Skal gi et bredt konsertrepertoar

Gaffigans første gjesteopptreden vil skje allerede i begynnelsen av mars med to operakonserter, og den 25. mars holder han konsert med symfoniorkesteret og solist Lise Davidsen.

 – Jeg gleder meg stort til disse konsertene. Det blir spennende å bli enda bedre kjent med musikerne. Og det er en stor ære å få jobbe med en av Norges største sopran-stjerner, som Lise Davidsen.

Han ser også frem til å samarbeide med TSOs sjefsdirigent Han-Na Chang.

– Han-Na Chang er eksepsjonelt dyktig i sitt felt, og sammen vil vi sørge for å gi publikum et bredt konsertrepertoar.

James Gaffigan ser frem til å få jobbe med Han-Na Chang, sjefsdirigent i TSO.

Et av målene til Gaffigan er å få vist frem TSO til internasjonale musikere som forhåpentligvis vil føre til flere spennende gjestesamarbeid. Han ønsker å trekke internasjonale dirigenter, musikere og publikummere til Trondheim slik at de selv får oppleve det TSO har å gi.

Men i første omgang ser han frem til å bli enda bedre kjent med trønderne:

– Inntrykket mitt er at trønderne er et ekte og jordnært folkeslag, og at når de først velger å bruke tid på byens symfoniorkester, er det fordi de virkelig interesserer seg for det. Jeg gleder meg til å møte det trønderske publikummet, sier dirigenten.


Vil du vite mer om TSO? Her kan du se programmet for mange spennende konserter fremover!

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Font
Logo, Font, Text
Font