Hva betaler du i rente på boliglånet? Blir tenkepausen lang? Du er ikke alene om å kjenne på dårlig samvittighet for slapp røkting av lån og forsikring. Avtaler som har det med å skure og gå i en travel hverdag.

Selv tok jeg først skikkelig tak da vi solgte leiligheten og ble huseiere. Det har resultert i flere bankbytter og nye forsikrings- og strømavtaler.

Når sjekket du sist om du har det beste mobil- og strømabonnementet?

Hvert år i januar tar jeg en runde med tjenesteleverandørene mine og sjekker med konkurrentene om jeg betaler mer enn jeg må:

  • Er det penger å spare på å flytte boliglånet?

  • Kan jeg få bilforsikring med samme vilkår til lavere pris?

  • Og hva med abonnementene på TV, bredbånd, mobil og strøm?

Timebetalingen for noen telefonsamtaler blir gjerne riktig så hyggelig.

Nytt år og nye sparemuligheter: Her er syv ting å ta tak i for å kutte kostnader i 2021:

1. Reforhandle lån og forsikringer

Banker og forsikringsselskaper lever av kundene sine. Vår jobb som kunder er å sørge for at det konkurreres hardt om oss.

Får du redusert renten med et halvt prosentpoeng, sparer du 15.000 kroner det første året på et boliglån på tre millioner kroner.

– Bankene setter pris på å få kontakt med kundene, så det er ikke noe å grue seg til, oppmuntrer Jorge Jensen når vi spør om råd.

Han er fagdirektør for finans i Forbrukerrådet og har følgende tips med på veien til banken:

  • Du kommer langt i dialogen med bankene ved å peke på hva som finnes i markedet av ulike tilbud.

  • Finansportalen.no gir en oversikt over listeprisene fra bankene. Men det er også mulig å få bedre avtaler. For eksempel kan unge medlemmer av Akademikerne få boliglån til 1,25 prosent.

Når du ringer forsikringsselskapet:

  • Sjekk om forsikringspremien på bilforsikringen reduseres når bilens verdi faller.

  • Det er få gode grunner til å betale fullkasko på gamle biler, selv om man gjorde det da bilen var ny.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, mener en telefon til banken ikke er noe å grue seg til. Foto: Ole Walter Jacobsen

2. Trim mobilregningen

Ni av ti kroner som omsettes i det norske mobilmarkedet, havner i lommene til Telenor og Telia.

Selv om både Forbrukerrådet, Konkurransetilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ønsket seg økt konkurranse om norske mobilkunder, er det penger å spare på å velge rett abonnement.

Er dere flere, er det verdt å sjekke hva du kan få av familierabatter og -fordeler.

Telia har for eksempel et familieabonnement hvor ett familiemedlem betaler full pris. Resten av familiemedlemmene slipper unna med 249 kroner for et tilleggsabonnement med faste datapakker og 399 for TeliaX med ubegrenset data.

For oversikt over priser og betingelser er sammenligningstjenester et godt verktøy. Disse tjenestene er godkjent av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom):

Er du i markedet for et mobilabonnement med fri data? Vi har laget en oversikt over forskjellene du bør være klar over:

3. Bredbånd – ikke betal for hastighet du ikke bruker

Bredbånd er for mange i ferd med å bli en like viktig infrastruktur som strøm og vann. Men det er ikke sikkert du trenger det største og dyreste abonnementet. Foto: Geir Amundsen

Bredbåndstilbyderne tar betalt for hastighet. Betaler du for en høyere hastighet enn du bruker? Jeg sparte hundrelapper på å gå ned fra 500Mbps til et rimeligere 300Mbps-abonnement. Fortsatt mer enn nok fart for vår familie på fire.

Er du ikke fornøyd med tilbudet, sjekk om andre kan tilby deg bredbånd på din adresse. Utfordringen i bredbåndsmarkedet er at ikke alle kan velge mellom flere bredbåndstilbydere.

Et nytt alternativ er trådløst bredbånd, som flere mobilselskaper nå tilbyr over 4G og i visse områder i 5G-nettene sine. Løsningen krever en utendørs antenne.

Sjekk adressen din med mobilselskapets dekningskart eller kundeservice for å se om du kan få levert trådløst bredbånd.

4. TV

Abonnerer du på både strømmetjenester og kanalpakker? Det blir det både mye skjermtid og penger av. Nærmere bestemt 15.000 kroner i året i vår familie.

Flere velger å kutte TV-kabelen og kvitte seg med dekoderen. Før du gjør det, kan det være lurt å ta en telefon til TV-leverandøren. Ofte det samme selskapet som leverer bredbånd.

Si det som det er, at dere vurderer å kutte ut TV-abonnement som brukes stadig mindre. Be om nytt og bedre tilbud på både TV og bredbånd som kan få deg til å fortsette med TV-pakken.

PS! Pass på at dere ikke har flere enkeltabonnementer på samme strømmetjenester når dere kan dele på et familieabonnement.

5. Ikke betal for tjenester du ikke bruker

En ting som er verre enn å betale for mye, er å betale for noe du ikke bruker. Hva koster treningsappen meg, og hvor mange film- og musikkstrømmetjenester er det egentlig jeg betaler for?

Gratis prøveperioder har en lei tendens til å gli over i betalingsabonnement og nærmest ubemerket trekke penger fra konto en gang i måneden eller året.

Et lurt sted å begynne, er å få oversikt over abonnementene dine:

  • Sjekk kontoutskriftene til bank- eller kredittkortet du benytter. Og sjekk e-posten.

  • På mobilen får du enkelt oversikt over abonnementer du har kjøpt på Apples og Googles app-butikker. Les hvordan her.

Stopp sovende avtaler. Det er lett å glemme at du betaler for tjenester som ikke brukes lenger. Foto: Geir Amundsen

6. Strøm

2020 var et år med rekordlave strømpriser. Det er ingen garanti for lave priser i 2021. Lader du elbil hjemme, blir det fort noen kilowattimer (kWh) i løpet av året.

Vet du hvilken strømavtale du selv har gående?

Forbrukerrådet mener strømmarkedet er preget av strømavtaler som ikke er laget for å være enkle for kundene.

De oppfordrer derfor alle til å sjekke strømavtalen sin og bytte til en avtale som gjør at man får nytte av de lave strømprisene som finnes i markedet. Det kan du enkelt gjøre her.

Jeg har byttet strømavtale flere ganger. Det siste halvannet året har jeg brukt Tibber med god erfaring. De leverer godt på pris, og ikke minst brukervennlighet.

Det er enkelt å lese av og kontrollere strømforbruket i en app. Tibber lar deg koble til smart hjem-produkter og tilbyr blant annet løsninger for elbilading og varmestyring.

Tibbers app gir god oversikt over strømforbruk og kostnader. Foto: Skjermdump Tibber

7. Pass på sparepengene!

Som mange andre nordmenn, sparer også jeg i fond. Her er det lett å se seg blind på avkastningen og ikke ta forvaltningskostnadene på alvor.

Forbrukerrådet mener billige indeksfond er å foretrekke foran dyre aktivt forvaltede fond.

Hvor mye betaler du egentlig i årlige forvaltningshonorarer for fondssparingen din? Jeg skal definitivt ta en gjennomgang av min fondsportefølje.

Pensjon er sparepenger som skal sikre alderdommen. Jeg må innrømme at pensjon ikke er det som engasjerer mest. Mitt nyttårsforsett er derfor å bli bedre på pensjon.

I 2021 innføres såkalt Egen pensjonskonto for 1,5 millioner nordmenn ansatt i private bedrifter som har innskuddspensjon. Det betyr at pensjonsopptjening fra nåværende og tidligere jobber vil bli foreslått samlet på en konto.

Når midlene blir samlet på én konto, er det viktig å være prisbevisst, oppfordrer Forbrukerrådet.