Proff-bestemor til leie

Inger Merete Bjerkan (64) er 60 mil unna egne barnebarn, men stiller i stedet opp for andre sine barnebarn.

Inger Merete Bjerkan håper å få flere nye «barnebarn» å leke med fremover. Her i godt samspill med Martine, datteren til grunnleggeren av Barnevakthjelpen.no, Marianne Næss. 

Saken oppdateres.

13 måneder gamle Martine får to hender strukket mot seg idet døra åpnes hjemme hos Inger Merete Bjerkan (64). Håndhilsingen på kobbelet med voksne som entrer leiligheten på Nardo, synes mindre viktig.

Og det er sånn det skal være hos en bestemor. De minste og søteste ønskes velkomne først.

Bjerkan er ikke Martines ekte bestemor, men tar imot henne som bare en proff-bestemor kan, med et varmt smil og en kasse full av leker.

- Det ligger litt egoisme i jobben jeg gjør. Jeg drar på jobb og møter en fireåring som står og gliser med hele ansiktet når han ser meg. Det gjør at jeg føler meg verdsatt og at jeg gjør nytte for meg, sier Bjerkan.

- Stoppet folk på gata

Bjerkan jobber for Marianne Næss, som står bak Barnevakthjelpen.no i Trondheim.

Næss har for anledningen tatt med seg datteren Martine på besøk hos Bjerkan. Med en blomsterbukett takker hun 64-åringen for jobben hun gjør, og for at hun åpner dørene for adressa.nos utsendte.

Næss opprettet Barnevakthjelpen.no i 2011. Bakgrunnen var at hun selv ønsket å spe på lønna hun fikk som førskolelærer ved å ta på seg barnevakt-oppdrag. Hun søkte etter en nettside som formidlet barnevakter i Trondheim, men en slik side eksisterte ikke.

- Jeg fant derimot et nettsted som drev med dette i Oslo, og tenkte at man trenger jo barnevakter i Trondheim også. Så satte jeg igang. Det var enklere enn jeg trodde å få det til, men jeg har stått på, levert flyers og pratet med folk på gata, og jeg har vært aktiv på Facebook, sier Næss.

To år senere har hun i underkant av 30 barnevakter som formidles via Barnevakthjelpen.no. Barn som passes på varierer i alder, den yngste har vært 11 uker og den eldste 12 år.

«Kan vi være bestevenner?»

Inger Merete Bjerkan har to egne barnebarn, men de bor hele 60 mil unna. Savnet etter sin egen familie gjorde at hun stanset ved en annonse i Adresseavisen tidligere i år: «Barnevakthjelpen.no søker besteforeldre».

Etter at 64-åringen svarte på annonsen ble hun raskt satt i kontakt med en familie som trengte en reservebestemor.

- Man blir glad i barna. Hvordan kan man ikke bli det? Fireåringen som jeg passer nå sa til meg ved kjøkkenbordet en dag: «Du, kan vi være bestevenner?». Da kjente jeg det langt inne i hjerterota. Men jeg er profesjonell. Jeg har blant annet tatt førstehjelpskurs for barn, for det er et stort ansvar vi tar på oss. Det føles nesten som et større ansvar enn overfor egne barn, sier 64-åringen.

- Ønsker seg flere «barnebarn»

Bjerkan jobber for øyeblikket for en familie én gang i måneden, men ønsker seg flere «barnebarn».

- Jeg kunne tenkt meg å jobbe én gang i uka, eller som tilkalling. Stort sett er begge foreldre yrkesaktive i dag, og det krever litt når man har barn. Man må få tid til å ta vare på hverandre. Da er denne ordningen kjempefin. Også for meg som har mine egne barnebarn så langt unna, sier Bjerkan.

Bjerkan har tidligere jobbet for det statlige familiestøtteprogrammet Home-Start Familiekontakten i 10 år. Det er en ordning hvor kursede frivillige, med erfaring med barn, besøker småbarnsfamilier én gang hver uke. I 2012 fikk 900 familier hjelp av familiekontakter, men langt flere står på venteliste.

Alle familier kan søke Home-Start om hjelp, men det er familier med ekstra utfordringer som prioriteres. Det kan være familier som opplever langtidssykdom, skilsmisse, får funksjonshemmede barn eller blir arbeidsledige.

- Folk kjøper seg fritid

Etterspørselen etter barnevakter i Trondheim har økt betraktelig de siste årene. Foreldre som ønsker barnevakt trenger ofte bare å komme seg på trening, på en handletur eller har behov for en kveld til å pleie parforholdet.

- Folk har råd til å kjøpe seg fritid nå. Det er mange foreldre som ikke har familie i nærheten, og da kan vi hjelpe. Trenden viser at det er helt vanlig å benytte seg av slike tjenester. Og det gjelder ikke bare barnevakter, men også vaskehjelp og matlevering, sier Marianne Næss.

Foreløpig er det kun to barnevakter hos barnevakthjelpen.no som er bestemødre.

- Vi ønsker å rekruttere flere bestemødre siden etterspørselen begynner å ta seg opp. Kundene våre foretrekker at barnevaktene har erfaring med barn, og hvem er vel mer erfarne enn bestemødre, sier Næss.

Næss jobber også for tiden med å utvide selskapet til Nord-Trøndelag, henholdsvis Stjørdal, Levanger, Verdal og Steinkjer.

Inger Merete Bjerkan har to egne barnebarn, men de bor hele 60 mil unna. Savnet etter sin egen familie gjorde at hun stanset ved en annonse i Adresseavisen tidligere i år: «Barnevakthjelpen.no søker besteforeldre». 

Inger Merete Bjerkan har to egne barnebarn, men de bor hele 60 mil unna. Savnet etter sin egen familie gjorde at hun stanset ved en annonse i Adresseavisen tidligere i år: «Barnevakthjelpen.no søker besteforeldre». 

På forsiden nå