I en kartlegging som Svenska Dagbladet har gjort viser det seg at flertallet av de åpne barnehagene i Stockholm vil at foreldrene dropper mobilen.

Andelen voksne i Sverige mellom 25 og 35 år som har en smarttelefon har økt med 32 prosent mellom 2011 og 2012, viser Internetbarometern som ble presentert nå i oktober.

Det merkes, viser avisens telefonrunde til samtlige 14 åpne barnehager i hovedstadens sentrum.

Barnehagene mener at foreldres stadige bruk av smarttelefon forstyrrer samspillet med barna, og går ut over barna.

Engasjerer seg ikke i barna

Mange virksomhetssjefer og pedagogiske ledere sier også at de regelmessig må fortelle foreldre at de må legge fra seg mobilen, og flere har satt opp regler for bruk av smarttelefon.

Anna Lindelöf som arbeider i en åpen barnehage, ser ofte foreldre sitte konsentrert i telefon istedenfor å engasjere seg med barna sine.

- Akkurat nå ser jeg en pappa som slipper ned barnet sitt på gulvet. Det første han gjør er å ta opp telefonen. Sånn er det hele tiden. Ungene må leke alene, mens foreldrene sitter å sjekker Facebook, sier hun til SvD.

Anna Lindelöf forteller at de har prøvd å innføre mobilforbud.

- Vi har satt opp skilt, men det virker ikke.

- Foreldre ikke klar over barnas reaksjoner

Eli S. Lyberg, pedagogisk leder i åpen barnehage i bydel Stovner i Oslo synes det var påfallende å få spørsmålet akkurat nå, nettopp i forrige uke så de seg nødt til å snakke med foreldrene i åpen barnehage om problemet med mobilbruk.

Når man er i åpen barnehage er det fordi barna skal få leke med andre barn, og foreldre skal få møte andre foreldre og knytte bekjentskaper. Det får man, ifølge Lyberg, ikke til hvis man sitter med mobiltelefon.

- Dette vil vi nå følge opp, foreldrene var faktisk ikke klar over barnas mulige reaksjoner, og ble lei seg. Så vi regner med at dette vil bli bedre, sier Eli S. Lyberg til Familieprat.

Den åpne barnehagen har innført noen regler.

- Under samlingsstund er det ikke anledning å bruke mobiltelefon. Det vil si at den skal være slått av/satt på stille når vi har samling. Vi ønsker heller ikke snakk i mobiltelefon når alle sitter og spiser. Da får de gå ut i garderoben, sier Lyberg.

«Mikrodepresjon»

Pedagogisk leder ved Lappkärrsberget i Stockholm, Gill Klintefalk, mener også at foreldre ofte ikke er fullt tilstede.

- Barna lærer seg at det ikke er noen vits å konkurrere med mobiltelefonen. Når foreldrene forsvinner inn i skjermen, resignerer barna, sier hun.

Pia Risholm Mothander, barnepsykolog og professor ved Stockholms universitet, sier at forsking peker på at barn som signaliserer at de trenger å bli sett, blir forvirret når foreldre ikke er helt tilstede.

- Det blir en «mikrodepresjon» hos barn som ikke får respons, sier hun til avisen.

Les også: Kan krybbedød forebygges?

Trenger umiddelbar oppmerksomhet

Ifølge Mothander er det viktig å være nærværende når barnet trenger deg.

Om du har oppmerksomheten på noe annet når barnet for eksempel blir skremt, så får ikke barnet hjelp til å håndtere følelsen sin.

- Jeg synes at man holde på med Facebook først etter barna har lagt seg. En baby trenger umiddelbar oppmerksomhet, en gråtende unge skjønner ikke at jeg må sjekke mailboksen min eller Facebooksiden, sier Mothander.

De eldre barna kan man forberede på at man skal ringe eller sjekke mailen.

- Men jeg synes generelt at man prioriterer litt rart når man bruker mobilen i åpen barnehage eller ved henting og levering i vanlig barnehage.

- Positivt med smarttelefon

Ikke alle har opplevd foreldres mobilbruk som et problem. Gry Roestad, pedagogisk leder i åpen barnehage i bydel Vestre Aker i Oslo, forteller at det ikke har vært et veldig relevant problem for dem.

- Hvis det har vært mye i noen perioder, går vi og sier ifra til den det gjelder. Vi har laget en mobil plakat med faretegn over, og henger den opp hvis det er mye prat. Det er helt forbudt å snakke i mobil i sangstunden, da får foreldre beskjed om å gå ut, sier Roestad.

Også i noen av de åpne barnehagene i Stockholm anses dette ikke som noe problem.

Én leder mener til og med at det er noe positivt ved smarttelefoner. De har gjort det mulig for foreldre og benytte fleksitid i større grad, noe som gjør at de kan være mer tilstede for barna sine.

Les også:

Fedrene er mer tilstedeværende

Dobbelt så dyrt å adoptere

Feire jul hver for seg

Artikkelen er skrevet av Familieprat.no.