Har du bilder som viser hvordan dere håndterer skjermjulen? Send inn på instagram eller twitter med taggen #skjermjul

«Vi er alltid pålogget.», «Jeg sjekker når jeg kjeder meg», «Du må hele tiden dele det du gjør. Det er skikkelig slitsomt».

Uttalelsene kommer fra et knippe ungdommer ved Elvebakken videregående skole i Oslo.

I en serie saker ser vi på hvordan de små skjermene påvirker vår hverdag og det sosiale samspillet i familien. I går skrev vi om familien Sem som har innført en «mobilkurv» der alle julegjester må legge fra seg mobilen.  Saken har skapt stort engasjement hos leserne, og var blant gårsdagens mest delte og leste. Blant annet sier flere lesere Adressa har snakket med at de vil innføre en slik kurv.

Ifølge medietilsynets Trygg bruk-undersøkelse fra 2012 har 94 prosent av barn mellom 9 og 16 år egen mobil, ofte er det en smarttelefon.

Morgen- og kveldsritual

Facebook er det som gjelder. Ikke nødvendigvis veggen eller statusoppdateringen, men de personlige meldingene og samtalene.

- Jeg er alltid pålogget på Facebook, foreldrene mine får garantert får tak i meg der, forteller Kristian Østlie (15), og han innrømmer:

- Jeg er innenfor avhengighetsområde, men foreldre sitter mye med telefonene de også.

- Du går glipp av mye ved å ikke være på, men samtidig går glipp du glipp av mye ved å være på hele tiden også, sier han ettertenksomt.

De andre er enig. Det er ingen som ikke har Facebook, mener ungdommene. Og det hintes i gruppen om at noen er mer avhengige enn andre.

Caroline Sem føler seg truffet.

- Jada, jeg er mye på. Venninna mi fikk det først i år, fordi hun syntes det tok mye tid og sånt, og det er jo sant. Men det er sent å få det først i 10ende, legger hun til.

Hvordan håndterer dere en stadig mer digital julefeiring? Si din mening i kommentarfeltet eller send oss en epost!

Har du bilder som viser hvordan dere håndterer skjermjulen? Send inn på instagram eller twitter med taggen #skjermjul

Facebook brukes av alle

Facebook er populært, også fordi det er mest praktisk.

- Det er et hverdagskommunikasjonsmiddel. Det brukes av lærere, og det er stedet man holder seg oppdatert og får med deg arrangementer, sier Karl Bakke Nordlie (16).

- Du har kanskje 30 telefonnumre og 600 venner på Facebook. Det er mer vanlig å spørre om navn enn nummer, sier Sivert Bjelland Sevatdal (16).

- Det siste jeg gjør før legger meg er å sjekke – snapchat, scrolle Facebook. Så er det det første jeg gjør igjen om morgenen. Ved frokostbordet, Herregud – det er blitt veldig rutine, sier Caroline.

- Er dere også pålogget i skoletiden?

- Ja, jeg har konstant på 3G, forteller Aurora Rognstad (16).

- Vi er den sosiale generasjonen. Jeg blir stresset når jeg ikke har tilgang. De få gangene jeg sitter på fly og det ikke er dekning, det er egentlig deilig, deilig å ikke ha muligheten. Det er Telenor sin feil, det er ikke noe jeg kan gjøre noe med, sier Kristian.

- Men når dere er hjemme, er det ok for foreldrene deres at dere sitter på telefonen hele tiden?

- De sier noen ganger: Dere må komme dere ut i sola. Da stikker jeg ut en times tid, og så kommer jeg meg inn igjen, sier Sivert.

- Før var det en periode hvor mange lunsjer, og noen middager, ble spist foran en skjerm. Dette er heldigvis blitt bedre nå, sier Kristian.

- Jula blir det annerledes

I jula er han imidlertid bevisst på at det kommer til å bli annerledes.

- En jul hvor alle kun holder på med skjermer er ikke en skikkelig jul i mine øyne. I hverdagen blir det ofte hektisk, man får ikke vært så mye sammen som familien, men i julen er det jo god tid, sier han.

Han mener dessuten ungdom har fått et ufortjent dårlig rykte når det gjelder skjermavhengighet.

- Det var kanskje ille for noen år tilbake, men tror det er kommet en motreaksjon nå. Ungdom klarer å løsrive seg. Når vi er sammen spiller og prater vi.

- For meg er en fin jul å være på hytta, gå skiturer med familien – da blir det automatisk sosialt, sier han.

FAKTA

Norske barn og unge har både tilgang til og konsumerer digitalt innhold i stadig større mengder.

I løpet av ett år har nesten dobbelt så mange barn mellom tre og elleve år fått tilgang til mediebrett, ifølge tall fra TNS Gallup tidligere i høst.

For syvende gang har de kartlagt barn og unges mediebruk i den storeMediebarnundersøkelsen.

Hele 46 prosent av barna i alderen 3 til 11 år har sin egen mobiltelefon og hele 78 prosent har eget eller tilgang til nettbrett i husstanden.

SNAPCHAT

Snapchat er en foto- og videodelingstjeneste. Med appen sender man et øyeblikksbilde, gjerne med en kommentar til, til utvalgte kontakter. Avsender definerer selv hvor lenge det skal være synlig for mottaker (inntil 10 sekunder).

FACEBOOK

I Norge har rundt 3 millioner mennesker opprettet en profil på nettsamfunnet Facebook, ifølge selskapet selv.