LIV AASEN MJELDE

Liv Aasen Mjelde døde 14. november, hun ble 78 år. Med hennes bortgang har vi mistet en meget samfunnsengasjert og dyktig person som satte mange spor etter seg. Hun hadde en spesiell interesse og et brennende engasjement for forsvarssaken og var levende opptatt av spørsmål og utfordringer knyttet til sikkerhet og beredskap.

Som datter av Kristen Aasen, den første sjefen i Sør-Trøndelag Heimevernsdistrikt HV 12, Lingekar og motstandsmann fra 2. verdenskrig, fikk hun tidlig interesse for Forsvaret, også i en tid det ikke var så naturlig for kvinner å finne sin plass i Forsvaret. Hennes løsning ble å melde seg inn i Lotteforbundet allerede som 18åring i 1957. Gjennom en lang periode hadde hun flere verv her, både i Trondheim lotteforening og Norges lotteforbund. Tidlig på 80-tallet satt hun som representant i Heimevernets landsråd samtidig som generalmajor Ola Berg var generalinspektør for Heimevernet. Det var disse to som sto bak ordningen med distriktslotter, en ordning som har fungert i snart 40 år og er fremdeles vital. I ettertid ble det sagt at Ola Berg var distriktslottenes far mens Liv var deres mor, et utsagn som sier noe om den innflytelsen hun hadde. Et annet eksempel er hennes arbeid i Norges lotteforbunds uniformsutvalg der arbeidet resulterte i dagens lotteuniform. Ingen tvil om at Liv var en pådriver for sivil-militært samarbeid, og ikke minst en pådriver for kvinner i Forsvaret.

En annen organisasjon som sto henne nær var Kvinners Frivillige Beredskap (KFB). Her ble hun medlem på slutten av 70-tallet og brukte mye tid til å arbeide med totalforsvaret, blant annet som leder av KFB Sør-Trøndelag. Hun ble kjent som en brubygger av rang mellom Forsvaret og det sivile samfunn. Med KFB i ryggen utrettet hun mye for samfunnssikkerheten gjennom Fylkesberedskapsrådet og hun var en ivrig deltaker på utallige øvelser både lokalt og nasjonalt. Det må også nevnes at hun satt i programkomiteen i Forum for samfunnssikkerhet og beredskap i Trøndelag i ti år og at hun var et meget interessert medlem i Forsvarsforeningen.

Liv hadde også en militær karriere etter at hun tok grunnleggende befalsutdanning i voksen alder. Hun tjenestegjorde blant annet som ekspedisjonsbefal i Norbatt kontingent 22 i UNIFIL. Befalsbakgrunnen gjorde også at hun ble et tidlig medlem av Trondheim Militære Samfund (TMS) der hun spilte en sentral rolle over mange år. Her satt hun i styret i 20 år, flere av dem som nestleder og hun ble utnevnt som foreningens eneste æresmedlem i 2006. Hun satt også mange år i valgkomiteen og arbeidet utrettelig for å utvikle organisasjonen. Det var ikke mange foredrag hun ikke fikk med seg og hun var bestandig en nysgjerrig og interessert tilhører som gjerne stilte spørsmål til foredragsholderen.

Det er vel helst slik vi husker henne også. Varm og nærværende, nysgjerrig og spørrende samtidig som hun hadde et stort hjerte for å trygge samfunnet. Det var et livslangt engasjement som det står stor respekt av. Hun etterlater seg tre døtre og flere barnebarn. I alle sammenhenger uttrykte hun sin stolthet og glede over alle sammen.

Vi takker for hennes engasjement, den gode tiden vi fikk sammen og lyser fred over hennes minne.

Ebbe Deraas, leder TMS

Hanna Garder, daglig leder KFB

Gunn Eva Bye, Norges lotteforbund

Terje Marriott, leder forsvarsforeningen