HALDOR SÆTEREN

En av de mest sentrale aktørene i Oppdals skiferhistorie, Haldor Sæteren, døde 18. januar. Han ble 95 år gammel.

Haldor Sæteren ble født i 1922 i Sæteren, Engan-gården som i 1923 ble utgangspunktet for Oppdals moderne skiferhistorie. Da inngikk hans far en kontrakt med Olaf Skaslien og Olav Skjødskift som ga dem enerett på utvinning av skifer på gårdens grunn i 49 år.

I 1954 overtok Haldor Sæteren farsgården, som han drev i 12 år. Han var også interessert i å satse på steinbrudd, men kontrakten fra 1923 hindret ham i å drive ut stein på egen grunn. Derfor leide han steinbrudd på en naboeiendom fra 1948.

Sæteren varslet i 1969 selskapene som drev brudd på Sæteren-gården om at kontrakten fra 1923 ikke ville bli fornyet. Etter flere rettstvister ble saken endelig avgjort i Høyesterett i 1978. I dag er Haldor Sæteren Stenbrudd en del av Minera Skifer.

Som skifergründer var Haldor Sæteren involvert i arbeidet med å utarbeide en læremiddelserie for yrkesteori i steinfaget.

Haldor Sæteren har fortalt at hans største interesse foruten skifervirksomheten var å drive skogkultur på eiendommen. Han var aktivt medlem i både Oppdal og Sør-Trøndelag Skogeierlag, og deltok da sponplatefabrikkene på Orkanger og Kvam i Gudbrandsdalen ble stiftet. Han hadde også flere andre verv, blant annet styremedlem i Opdals Sparebank og medlem i revisjonen for Opdal Samvirkelag.

Idrett lå Haldor Sæterens hjerte nær. I unge dager drev han med skihopping, senere langrenn og friidrett. Han var formann (1947) i Drivdalen Idrettslag, og han var med og stiftet (1979) Oppdal Friidrettsklubb (OFIK), hvor han var klubbens første formann. Sæteren var æresmedlem i OFIK.

Da Fakkelstafetten i 1993 brakte OL-ilden fra Morgedal til Lillehammer, var det Haldor Sæteren som fikk æren av å løpe første etappe på strekningen Oppdal-Løkken Verk. På den neste etappen løp for øvrig Bjørg Turid Sæteren, hans ektefelle siden 1953. De var foreldre til fire.

Også godt oppi pensjonsalderen var Haldor Sæteren aktiv, sommers tid med golf, om vinteren med curling og bowling. Han var dessuten en ivrig jeger, og da spesielt innen reinsjakt.

LARS GISNÅS