Rolf Rønning døde 19. april 2018 75 år gammel.

Rønning var administrerende direktør i NKL, i dag Coop Norge SA, fra 1989 til 2000. Som toppsjef i samvirkelagenes fellesorganisasjonen startet Rønning gjenreisningen av det verktøyet og serviceorganet Coop trenger i et marked i rask endring og med stadig hardere konkurranse.

Da Rønning kom til Coop var fellesorganisasjonens økonomi sterkt svekket etter noen feilslåtte satsinger. Samvirkelagene merket den tilspissede konkurransen og økt prispress. Han så klart behovet for både konsolidering, omstrukturering og nytenkning for å kunne bidra til at et samlet Coop kunne møte nye utfordringer i en varehandel i endring.

Rønning hadde samvirketanken i ryggraden og dermed det beste utgangspunkt for å lykkes med å skape et eierforhold til de endringene han fikk gjennomført. Endringer som var mange, omfattende - og ikke minst, som ble lagt merke til. Beviset på det var blant annet prisen han fikk for "Årets leder" i norsk næringsliv i 1993.

Rønning var blant annet initiativtaker til Coops satsing på nasjonale kjeder, og bidro sterkt til at den viktige satsingen på miljø førte Coop opp i omdømmetoppen. Også Coops demokratiske medlemsorganisasjon ble gjenstand for nytenkning med raske beslutningsprosesser for øyet.

Rønning var en hardtarbeidende, solid, inkluderende, tydelig og framtidstenkende toppsjef med et klart øye for ledelseskompetanse som konkurransefortrinn. For samvirkemannen Rønning var medeierne og deres interesser viktig. Da det landsdekkende medlemskortet, med en rekke fordeler, ble innført i 1991, vokste medlemstallet kraftig - en vekst som bare har fortsatt.

"Den sovende kjempen" kalte Rolf Rønning Coop. Han startet oppvåkningen – og i dag er den lys våken.

Våre tanker går til hans nærmeste i en sorgfylt tid.

Geir Inge Stokke, administrerende direktør Coop Norge SA

Anne Berg Behring, styreleder Coop Norge SA