MICHAEL BIRKELAND

Med Michael Birkelands bortgang er en bauta i Høyre borte, og vi har mistet en kjær venn og omtenksom kollega. Våre tanker går til hans nærmeste, og spesielt til Inger, som har fulgt sin mann i et livslangt samfunnsengasjement.

Michael meldte seg inn i Unge Høyre i 1946, men det skulle gå mange år før han ble aktiv politiker. Som siviløkonom utdannet ved NHH gikk han inn i familiebedriften Gunnar Birkeland AS frem til virksomheten ble fusjonert. Etter at han sluttet i familiebedriften var han forstander ved Trondhjems hospital i perioden 1988-1996. Han satte spor etter seg som leder ved Hospitalet, og han blir husket som en leder som lyttet til både beboere og ansatte.

I 1968 stilte han som kandidat på Høyres liste i Trondheim og ble valgt inn i bystyret. Allerede i sin første perioden markerte Michael Birkeland seg som en klar og tydelig politiker med et sterkt sosialt engasjement. I nesten 20 år, frem til 1987, var Michael folkevalgt i bystyret, herav seks år i formannskapet. Også etter dette påtok han seg tillitsverv og folkevalgte verv, blant annet to perioder i fylkestinget i Sør-Trøndelag.

I sin tid har Michael vært aktiv på en rekke områder både i og utenfor politikken. Han var formann i Havnestyret i 16 år, formann i Trondhjem Handelsstands Forening og medlem av representantskapet i Adresseavisen i 32 år.

Rett etter årtusenskiftet tok han over stafettpinnen i Trondheim Senior Høyre og ledet organisasjonen i ti år. De siste seks årene av denne perioden var han også leder av Senior Høyres Landsforbund og medlem i Høyres Sentralstyre. Han ble også utnevnt til æresmedlem av Senior Høyre.

Michael var tilbake i bystyret noen år på nittitallet, men hans store comeback var i 2011. I en alder av 82 år ble han valgt som Trondheims eldste bystyrepresentant og satt frem til 2015. Etter den tid fortsatte han sitt engasjement i Senior Høyre og deltok aktivt som representant inn i partiets komiteer og utvalg.

Michael var en begavelse på talerstolen, med kunnskap, humor og evne til å tenke prinsipielt. Han kunne komme med replikken som satte punktum for en debatt, eller fikk hele bystyret til å le seg skakk. Gjerne samtidig. Han var direkte og tydelig, sa det han mente, og sto for det han sa. Han kunne være sta og prinsippfast, men alltid lyttende til nye tanker.

Et liv viet til samfunnsinnsats og medborgere er over. En viktig stemme for de svakeste er stilnet. En hedersmann er borte.

Vi lyser fred over Michael Birkelands minne.

Ingrid Skjøtskift,

gruppeleder

Trondheim Høyre

Mari Holm Lønseth,

leder Trondheim Høyre

Michael Momyr,

leder Trøndelag Høyre