Livet er en liten dings

Ti ting som mobilene våre gjør som var umulig for bare ti år siden.

Livet ER en liten dings: Det finnes liksom ikke måte på alt en smarttelefon kan gjøre i dag. Foto: SCANPIX 

Saken oppdateres.

Vi tenker sjelden over det, men for bare ti år siden var smarttelefoner fortsatt et ukjent begrepet. Den første iPhone ble lansert i Norge den 11. juli 2008. Verdens første smartmobil ble hovedsaklig brukt til å...ringe med. Ikke hadde den støtte for 3G-nettverk og ikke kunne du sende MMS med den (du husker vel MMS?).

LES OGSÅ:  - Det er genialt. Nå bruker jeg smarttelefonen min til alt

I dag, ti år senere, har smartmobilen blitt som en sveitsisk lommekniv for den digitale tidsalder. Det finnes liksom ikke måte på bruksområder på denne lille dingsen.

Vi har tatt et dykk ned i mobil-historien og funnet fram ti funksjoner som smartmobilene våre utfører hver eneste dag med den største selvfølgelighet. Funksjoner som bare for ti år siden var som framtidsfantasier å regne.

1. Hele musikkhistorien i lomma

«Med denne kan du ha 1000 sanger i lomma di», sa Apple-sjefen Steve Jobs i 2001 da han annorte den første iPod, Apples MP3-spiller der du kunne  o v e r f ø r e  musikk fra datamaskinen din og til spilleren.

Steinalderteknologi? Ja, så absolutt, sett med dagens øyne. For med strømmetjenester som Spotify, Apple Music, Google Play og mange andre så har du bokstavelig talt tilgang til all musikk som noensinne er utgitt fra smarttelefonen din. Og det uten at du trenger å koble til eller laste ned noe som helst bortsett fra en liten app.

En selvfølge i dag. En umulighet for ti år siden.

Spotify: Av alle strømmetjenestene for musikk, er svenske Spotify den største. Foto: Scanpix 

 

2.  Ring gratis

Hva? Ringe gratis. Er du helt på styr?

For ti år siden kostet det flesk å ha en mobil. Bare det å sende teksmeldinger ( altså SMS) kostet en liten formue. Hva da med det å ringe til utlandet? Glem det. Mobilregningen var så truende der den lå i postkassa ( ja, vi pleide å få regninger i posten den gangen) at du knapt turde å se på konvolutten.

Med Skype og en drøss med andre klient-til-klient -apper kan du i dag ringe verden rundt til brukere av den samme appen  - helt gratis. Og ikke bare kan du ringe - du kan også  s  e   den du snakker med.

Skype: Et utrolig hendig verktøy. Ringe gratis kan du også gjøre. Foto: Scanpix 

 

3.  Internett på mobilen - overalt!

Husker du EDGE? Mobil-teknologien som lot deg gå på internett uten at du var koblet til et trådløst nettverk. Riktignok tok det lengre tid å laste inn en enkel avisside enn det tok å bygge Roma, men du var på INTERNETT - PÅ TELEFONEN DIN!

Og husker du WAP? Disse spesialbygde internett-sidene for mobiltelefoner. De så ut som noe som kunne ha blitt snekret sammen på noen minutter i hvilken som helst av dagens gratis «lag-din-egen-nettside» -verktøy.

I dag er du koblet til internett nesten uansett hvor du er. Og ikke bare kan du laste inn rene nettsider. Du kan se film, TV, høre radio, lytte til musikk, bestille Pizza, kinobiletter, handle på polet, låne bøker på biblioteket.....

Internett: Teknologien som har gjort alt det andre mulig - internett. Nå også i lomma. Foto: Scanpix 

 

4. Med filmhistorien i lomma

Og apropos film og TV. Husker du den gangen da vi måtte dra til video-sjappa for å  l e i e  filmer om vi ønsket å se den nyeste blockbusteren fra Hollywood? Hvor lenge siden du var på en video-sjappe sist? Nemlig. De finnes ikke lenger. Du kan riktignok gå på Platekompaniet og  k j ø p e  deg en DVD eller en Blu-ray, men med tanke på det skrumpende utvalget så velger vi å tro at også dette er en saga blott om noen få år.

Strømmetjenestene for film og TV har overtatt fullstendig. Netflix, HBO, Viaplay, C More, Sumo og Amazon Prime. Listen vil til slutt være endeløs. Alt du kan ønske deg av TV-program, filmer og serier er tilgjengelig på den lille dingsen i bukselomma di med et par tastetrykk.

Ikke trenger du å laste ned noe bortsett fra en liten app. Alt strømmes sømløst fra de store skylagringstjenestene og rett ned på smartmobilen din.  For ti år siden var dette en umulighet på samme måte som magi. I dag en selvfølgelighet.

Film: Se filmer på telefonen? Ikke noe problem. Foto: Scanpix. 

 

5.  Kjøp alt - overalt

Husker du den gang bestekompisen din hadde vært i London og kjøpt med seg en drøss med spennende ting som ikke var tilgjengelig her til lands?

I dag har du en hel verden av produkter tilgjengelig fra den lille dingsen i bukselomma di. Lyst til å bestille noe fra Australia? Ikke noe problem. Et par tastetrykk så er det gjort. Frister kanskje den spesial-designede hettegenseren fra Los Angeles i California? Den kan bli din når som helst. Og alt du trenger å gjøre er å bestillle den.

Synes du utvalget på Vinmonopolet ikke helt passer din smak, men ser at svenske Systembolaget har akkurat det du leter etter? Bestill via appen eller nettsidene og du kan plukke opp varene på Storlien etter to dager.

Det finnes knapt et produkt i hele verden du ikke kan kjøpe direkte fra smartmobilen din.

Kjøpe: Nesten alt kan skaffes via smartmobilen din. Foto: Scanpix 

 

6.  Betale regninger

Se for deg disse situasjonene.

Året er 1998 og du står i kø på postkontoret for å betale regninger. Du står sist i en kø som knapt rører seg og det går opp for deg at dette vil ta tid.

Året er 2008 og du prøver desperat å logge deg på nettbanken for å betale regninger. Selvsagt er det noe som er feil med nettsiden og  du ser ingen annen utvei enn å prøve igjen neste dag - med det resultatet at du får straffegebyr på minst to av regningen som blir betalt for sent.

Med smartmobilen i lomme og ubegrenset tilgang til internett kan du betale regningene når det måtte passe deg. Ikke bare det, men du kan også overføre penger mellom kontoer uten noe forsinkelse. Og om ikke det er nok så har betalings-apper som Vipps! gjort det mulig og både betale og overføre penger til andre uten å gå via nettbanken i det hele tatt.

Nettbank: Hjulet er kanskje verdens viktigste oppfinnelse, men nettbanken kommer på en klar andreplass. Foto: Scanpix 

 

7. Sosiale media

Facebook, SnapChat, Instagram, Imgur, Tinder, Twitter, LInkdin, YouTube....listen er endeløs. Hva har alle disse til felles? Ingen av dem eksisterte i den formen eller utstrekningen som de har i dag for ti år siden.

Ditt andre liv: Lever du på sosiale media. Foto: Scanpix 

 

8. Skylagring

Husker du alt det maset du hadde da du skiftet mobil før i tiden og ville overføre kontakter, apper og annet innhold til den nye telefonen? Vi har fortsatt mareritt om de gangen vi forsøkte å forstå noe som helst av Apples «synkronisering» hver gang vi plugget en iPhone til iTunes og faktisk ville synkronisere noe.

I dag ligger det meste av ditt innhold i skyen. Og alt du trenger å gjøre for å få alt innholdet fra din gamle mobil over til din nye er å logge på kontoene dine. Vipps! så er alt på plass - helt av seg selv. Nesten som magi.

I skyen: Fortsatt har mange vansker med å forstå konseptet med skylagring. Det kan vi godt forstå, men grunntanken er genial. Foto: Scanpix 

 

9.  Digital lommebok

For ti år siden måtte du huske på alt fra billetter, boarding kort og kontanter når du skulle ut å reise. Ikke nå lenger. For smartmobilen har blitt vår nye lommebok. Du trenger ikke engang å huske å ta med deg kredittkortet, for det ligger allerede digital på mobilen din. Og hva biletter gjelder... Pøh! Disse er selvsagt også digitalt tilgjengelig på mobilen din. Det samme er innsjekkingen, baggasjen og reservasjonene.

Og du kan bare glemme å gå i banken og veksle valuta. Det trenger du ikke lenger, for bankkortet ditt kan brukes over hele verden - også det du har på mobilen.

Digital lommebok: Dette kommer vi til å se mye mer av i årene framover. Foto: Scanpix 

 

10.  Med jobben i lomma

For ti år siden måtte du måte opp på jobben om du ønsket å utrett noe som helst. I dag kan du bare ta opp smartmobilen fra lomma og jobbe videre på den. Microsoft Office? Ikke noe problem. Programmene finnes i skyen og der lagres også alt arbeidet du gjør.

Dinosaur: Før smarttelefoner og skylagring måtte du ha en slik en om du ville jobbe på telefonen din. Foto: Scanpix 

 
På forsiden nå