Derfor må du vise boardingkort på taxfree

I Storbritannia raser passasjerer etter taxfreeavsløring. På Værnes derimot er reglene for å handle avgiftsfritt klare.

Det er kun når du er på vei til eller fra utlandet at du kan handle avgiftsfritt i taxfreebutikkene på landets flyplasser. 

Saken oppdateres.

Tusenvis av flypassasjerer i Storbritannia nekter nå å vise boardingkortet sitt i taxfreebutikkene etter det ble kjent at butikkene bruker informasjonen til å kreve tilbake moms fra myndighetene.

Passasjerene trodde tidligere at de måtte vise boardingkort for å få handle, men ifølge avisa The Telegraph i Storbritannia har flere butikker nå innrømmet at dette ikke er et lovpålagt krav. De vil bare tjene mer penger.

Les også: Vinsalg øker på taxfree - faller på Vinmonopolet

Andre regler i Norge

I Norge er man også vant til å vise boardingkort hver gang man handler i en taxfreebutikk, både ved utreise og ankomst. Det er kun når du er på vei til eller fra utlandet at du kan handle avgiftsfritt.

- Bevilgningen vår sier at salg kun skal skje til passasjerer med gyldig reisedokumentasjon til utenlandske lufthavner. Formålet med å se boardingkort er å sjekke at de som handler skal reise eller har reist utenlands, vi registrerer ingenting. De reglene butikkene følger i Storbritannia gjelder ikke her, sier kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, Haakon Dagestad.

Travel Retail Norway driver Duty Free-butikker på de fleste av landets store flyplasser.

Tollvesenets regler

Regelverket er imidlertid utarbeidet av Tollvesenet, ikke av butikkene selv.

- Det er vi som fastsetter regelverket, men det er opp til butikkene å ha rutiner som gjør at de ikke selger mer enn de har tillatelse til, sier Henning Røine i Tollvesenet.

Les også: Dette handler vi mest av på taxfree

- Uproblematisk

Lufthavnsjef Lasse Bardal ved Trondheim lufthavn Værnes har ikke inntrykk av at passasjerene synes det er et strevsomt å vise boardingkortene sine i taxfreebutikkene.

- Jeg har ikke hørt noen si at det er problematisk. Nå fungerer det meste som dokumentasjon også, både setelapp, billett på telefon eller en utskrift av billetten, sier Bardal.

Etter at passkontrollen til utenlandsterminalen forsvant, er det nå mulig for dem som reiser innenlands å komme seg inn på taxfreebutikkene, derfor er det nødvendig med dokumentasjon.

- Det er ikke naturlig for dem som reiser innenlands å gå på butikkene på utenlandsterminalen. Det er for langt å gå, og jeg har ikke hørt om at folk som ikke har lov prøver seg på å handle der, sier lufthavnsjefen.

Les også: Kaptein, styrmann og to flyvertinner tatt med promille på Gardermoen

Les også: Ingen piloter alkotestet i Trøndelag på fem år (PLUSS)

Usynlig stempel

Elektroniske reisedokumenter ble gyldig som reisebevis i 2008. Alt flyselskapene godtar som reisebevis skal fungere i butikkene. Også bonuskort.

I 2009 ble det for øvrig innført stempling av kundenes hender i taxfreebutikkene som kunne sjekkes under UV-lys. Dette møtte stor motstand fra passasjerene, og ordningen ble avviklet samme år.

 
Lufthavnsjef Lasse Bardal har ikke inntrykk av at passasjerer synes det er slitsomt å vise boardingkort i taxfreebutikkene. 
        
            (Foto: FRANK CADAMARTERI, Adresseavisen)

Lufthavnsjef Lasse Bardal har ikke inntrykk av at passasjerer synes det er slitsomt å vise boardingkort i taxfreebutikkene.  Foto: FRANK CADAMARTERI, Adresseavisen

På forsiden nå