Hittil i år har Giftinformasjonen mottatt 174 henvendelser fra nordmenn som har blitt bitt av huggorm. Det er en liten økning fra 157 tilfeller på samme tidspunkt i fjor.

- Vi vet ikke hva som er årsaken til økningen, men de fleste henvendelsene kom i juli, sier Mette Ekeland i Giftinformasjonen.

Huggormår i 2012

Huggorm er den eneste giftige slangen i Norden. Det er 101 registrerte tilfeller av bitt i aldersgruppa fra 20 til 69 år. Blant barn og unge under 20 år finner man 55 tilfeller. Det har tidligere blitt sagt at 2012 er et skikkelig huggorm-år, noe som kan ha bidratt til en økning. Det er også stadig flere som blir klar over Giftinformasjonens eksistens.

- Det er to hovedfarer med huggormbitt som begge kan trenge motgiftbehandling. Noen får en alvorlig forgiftning som ligner et allergisk sjokk. Dette kommer gjerne raskt, i løpet av noen timer, og da må man snarest til sykehus. Vi vil understreke at dette er en forgiftningsreaksjon, ikke allergi. Det andre er at den lokale hevelsen kan bli alvorlig. Dette kan utvikle seg gradvis og forverre seg over timer og dager. Motgiftbehandlingen har best effekt jo tidligere man gir den, opplyser Ekeland.

Hold fot eller arm høyt

En mild reaksjon kan medføre et rødt og hovent bittsted, mens en alvorlig reaksjon kan blant annet medføre store hevelser, magesmerter, oppkast, luftveissymptomer og hjerteproblemer. I verste fall kan man dø av et huggormbitt. Barn og folk med redusert helsetilstand bør alltid oppsøke helsepersonell etter huggormbitt.

- Forsøk å slappe av. Hold fot eller arm høyt hvis du er bitt der. Dette for å forhindre at giften transporteres raskt ut i kroppen. Ved lettere symptomer kan man gå rolig til transportmiddel og komme seg til legevakt eller sykehus. Ved kraftige symptomer bør man holde seg i ro og ringe 113, råder Ekeland.

Etsende terrasserens

I løpet av ett år får Giftinformasjonen 40 000 henvendelser i året. Litt over 60 prosent er fra allmennheten, mens resten er fra helsepersonell. På sommerstid er det høysesong, og henvendelsene kan gjelde alt fra huggorm, giftige planter, sopp og bær, brennmaneter, vepsestikk og overdoser av kjemikalier og legemiddel.

- En god del av henvendelsene handler om barn som har fått i seg beskjedne mengder med bær eller planter som er giftige. Det er veldig få av disse tilfellene som er alvorlige, sier Ekeland.

- Enten får folk det i øyet eller på huden. I konsentrert form er det ganske etsende. Man må skylle lenge, i alle fall en halvtime. Det bør gjøres rett etter at du har vært i kontakt med det, råder Ekeland. Skulle du eller et barn være så uheldig å svelge terrasserens, bør du raskt drikke vann og så oppsøke sykehus. Du bør skylle munnen på vei til sykehuset.

Spiste giftige planter

Så langt i år har det ikke kommet inn noen meldinger om alvorlig soppforgiftning, noe Ekeland synes er positivt. Dessverre har noen vært uheldig med to av Norges giftigste planter.

- Det har vært et tilfelle hvor to unger spiste revebjelle i Vestfold i sommer, og ble innlagt med hjerteforstyrrelser. Det har også vært en episode i Finnmark hvor en gutt spiste tyrihjelm, forteller Ekeland.

Giftinformasjonen kan ringes på 22 59 13 00 ved behov

Huggormen er den eneste giftige slangen i Norden. Foto: ROAR HANSEN