- Du kommer til å bli lurt på nettet en dag

Gjør ditt for å unngå Facebook-fellene.

Har brukernavnet eller passordet ditt kommet på avveie bør du være på vakt. Vanlige folks profiler blir ofte brukt til å spre spam på. 

Saken oppdateres.

Denne våren har det vært en økning av svindelforsøk på Facebook. 240 000 nordmenn har ifølge Dagbladet opplevd at lån og kreditt blir opprettet i deres navn. Dette har nå blitt så vanlig at man nesten må regne med å bli lurt på nettet en dag.

- I dag må du gjøre en kalkulert risiko når du er på nettet, og alle må regne med at de kommer til å bli forsøkt svindlet eller hacket en eller annen gang. Det gjelder uansett hvilke virusprogram du har installert, sier rådgiver Terje Pedersen i nettvett.no til Dagbladet.

Reklamesvindel

Har brukernavnet eller passordet ditt kommet på avveie bør du være på vakt. Vanlige folks profiler blir ofte brukt til å spre spam på.

En kjent svindelmetode er å lage en statusoppdatering med en lenke som leder til en svindelside.

Svindel skjer også gjennom reklame som dukker opp blant alle statusoppdateringene. Klikker du på den, kan du havne på en side der du blir utsatt for angrep. Har du ikke oppdatert nettleseren din, er du spesielt utsatt.

Facebook har rutiner for å overvåke reklamene, men det fungerer ikke kontinuerlig. Det finnes heller ingen kvalitetssikring av dem som annonserer på nettet.

Følg adressa.no på Facebook her

Gjør som vennene

En gjennomsnittsnordmann har 500 venner på Facebook, og mange tar etter hverandres adferd.

- Laster jeg ned et infisert program, vil trolig mange av vennene mine gjøre det samme. Dermed sprer spionprogramvaren seg, sier Kjell-Ola Kleiven, administrerende direktør i Risk Information Group (RIG) til Dagbladet.

Han mener at folk ikke er forsiktige nok med tanke på hva de poster på Facebook, og hvem de legger til som venner.

- De tenker ikke på at den som spør kan være ute etter å rappe identiteten deres, sier Kleiven.

På forsiden nå