Hvilke sju er de riktige til jul?

Det hersker fortsatt tvil om hvilke sju julekaker man skal bake.

Julekake-baking er noe av det mest sosiale og koseligste man kan gjøre før jul.  

Saken oppdateres.

Sju var et lykketall før i tiden, så derfor måtte man fylle sju slag i kakeboksene til jul, ifølge Matprat.no.

Pepperkaker, krumkaker, sandkaker, sirupssnipper, smultringer, berlinerkranser, kransekaker, goro, fattigmann og serinakaker. Det er uendelig mange sorter julekaker der ute, og det varierer fra sted til sted hva som blir sett på som de sju tradisjonelle sortene.

Moderne vrier

Sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker er de som blir regnet for å være de klassiske julekakene ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Ifølge Matprat.no har det også kommet en god del moderne julekaker inn i nordmenns forberedelser til jul. Amerikanske cookies og italienske biscotti blir stadig mer populært.

Selv om man ikke skulle rekke de sju sortene, er det ingen grunn til å grave seg ned i snøen. Man kan for eksempel bytte noen kaker med venner og familie for å sikre seg et mangfold.

Julekaketradisjonen er ikke spesielt gammel, verken i Norge eller andre land, ifølge Astri Riddervold, som er ekspert på mattradisjoner. Hun forteller til Aperitif.no at jernstekte kaker som avletter, krumkake og strull er de eldste kakene.

Overklassefenomen

Det vi helst forbinder med julekaker, nemlig de som er laget av blant annet smør, sukker, egg og mel, kom til Norge fra utlandet som et overklassefenomen i det forrige århundre.

Matprat, opplysningskontoret for egg og kjøtt, gjorde for noen år siden en undersøkelse over hvilke julekaker som var mest populære. Pepperkaker og krumkaker havnet på toppen.

Får ofte løs deig

Andre kan bake julekakene i blinde, mens noen prøver for første gang. For et best mulig resultat bør man følge oppskriftene nøye. Matprat råder deg til unngå eksperimentering, og heller følge oppskriften til punkt og prikke. Matprat har i mange år blitt nedringt av folk som har fått for løs deig. Deig som skal kjevles eller trilles må kjøles ned i kjøleskapet først slik at den blir enklere å håndtere. Legg gjerne deigen i kjøleskap over natta.

Eggene i julebaksten bør være av størrelse medium eller large, ikke små og ikke ekstra store. Feil mengde egg kan påvirke konsistensen på deigen. Egg bør dessuten holde romtemperatur før de brukes til baking, og kan derfor med fordel «overnatte» på kjøkkenbenken før deigen eller røra lages.


Her finner du oppskrifter:

Pepperkaker

Krumkaker

Sandkaker

Sirupssnipper

Smultringer

Berlinerkranser

Kransekaker

Goro

Fattigmann

Serinakaker

Hva er din julekakefavoritt?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå