En myk agurk og en pakke med kjøttpålegg som ingen husker når ble åpnet. Det er nok et kjent fenomen i mange hjem. Fullt så vanlig er det kanskje ikke med svartmugg i kjøleskapet, men det er nok noen som bør prise seg lykkelige over at ikke Mattilsynet kommer på besøk i deres private kjøkken.

-Hehe, du skal ikke se bort fra at vi måtte ha stengt noen private kjøkken, sier Siri Bujordet i Mattilsynet i Kristiansand og ler, men legger samtidig til at det bare blir synsing, for hun kan selvsagt ikke vite.

Det er likevel svært viktig å holde kjøleskapet rent. Så, hvor ofte bør det vaskes?

-Det er umulig å si noe om frekvens, for det er så individuelt. Men et rent kjøleskap lønner seg på alle måter, så sørg i alle fall for å vaske kjøleskapet så ofte at det ikke ser skittent ut. Og husk at jo bedre orden du har, jo lettere er det å holde det rent, sier Bujordet.

Mugg og begynnende råte på matvarer, smitter raskt over på annen mat. Og svartmugg i kjøleskapet kan i verste fall være kreftfremkallende.

Et overfylt kjøleskap er det samme som et uoversiktlig kjøleskap. Foto: Foto: NTB Scanpix

-En skal passe seg for kryssmitte, og oppdager du at forråtnelsesprosessen er i gang på noen av matvarene dine må du kaste dem, sier Bujordet.

Kjøl ned varene

I følge Matportalen.no er det flere ting som er viktig å ta hensyn til, for å sikre trygg mat og god hygiene. Det ene er å sørge for å avkjøle maten hurtig før du setter den kaldt. Varm mat i kjøleskapet gjør at temperaturen stiger, det gir kondens som igjen gir gode vekstmuligheter for bakterier.

Selv om maten kjøles ned før den settes kaldt, er det alltid viktig å sjekke den før du spiser. Misfarging, vond lukt eller mugg er uttrykk for at mikroorganismene har tatt overhånd, og da er det bare søpla som gjelder. Men bruk nesa og smaksløkene, det er ofte en bedre indikator enn fabrikkstemplede holdbarhetsdatoer.

-Ja, men husk også at datostempling gjelder for uåpnede matvarer, så derfor det er viktig å bruke fornuft og skjønn, sier Bujordet i Mattilsynet.

- Disse mattestykkene bør du kunne før du pusser opp

Penger i søpla

For hver tusenlapp som benyttes til forbruksvarer, kastes cirka 2 kilo avfall, i følge ssb.no Unødvendig mye av dette er mat. Siri Bujordet mener oversikt og kontroll i kjøleskapet ikke bare er viktig for hygienen, men også for miljøet og lommeboka.

-Hvis du planlegger innkjøpene og vet hva du har i kjøleskapet, unngår du dobbeltkjøping og du slipper å kaste så mye.

Et overfylt kjøleskap er det samme som et uoversiktlig kjøleskap. Foto: Foto: NTB Scanpix

Hun anbefaler å spise seg ut av kjøleskapet og ikke bare fyll det ukritisk opp. Da blir også renholdet enklere.

-For egen del er jeg veldig nøye på det, for jeg gidder rett og slett ikke å kaste penger i søpla, avslutter hun.

Les også:

Disse strømpene får det til å blomstre

Slik håndterer du barnas samlemani

Bli kvitt den vonde lukten