Når du skaper et retrohjem, drar du ikke på handletur for å finne møblene. Du drar på jakt.

Dette vet Stine Farstad alt om. I hjemmet på Nesoddtangen har hun og ektemannen fylt rommene med 50- og 60-tallets teakmøbler, serviser, lotusmønstrede boller og fargede glassvaser.

For å finne dette har Farstad trålet loppemarkeder, internett og bruktbutikker. Men så har det også blitt akkurat slik hun vil ha det.

- Vi har ny sofa og ny seng, ellers er alt brukt. Dette er nostalgi. Det er disse møblene jeg vokste opp med, og jeg synes de er myke og fine å se på, sier Farstad.

Kunnskap om designere

Retrotrenden har holdt seg godt siden den gjorde sitt inntog for omkring ti år siden. Ifølge Peppe Trulsen, grunnlegger av den kombinerte vintageinteriørbutikken og kaffebaren Fuglen, har interiørstilen bare økt i popularitet.

- Men nå har den tatt en litt annen retning. For noen år siden var det mye fokus på kitsch og rockabilly, med bumerangformede bord, sterke farger og lamper med plastskjermer. Nå fatter folk mer interesse for det strenge, stramme og funksjonelle. De er også mer interessert i norsk design, sier Trulsen.

Interiørstylist Signe Schineller mener også at retrotrenden nå har dreid mot et større fokus på design.

- Folk er blitt mer og mer obs på kjente designere, både norske og utenlandske. De vet hvem som laget møbelet, og hvilken møbelbutikk det kommer fra. Jeg har også inntrykk av at det er 60- og 70-tallet som er mest i vinden nå, sier Schineller.

Fullt fokus

På loppemarkeder og bruktbutikker kan du fortsatt komme over flotte designmøbler fra både 50-, 60-, og 70-tallet, hvis du vet hva du skal se etter. For at du skal kunne gjøre de beste kuppene, anbefaler Stine Farstad at du har fullt fokus på det du er på loppemarkedet for å finne.

- Man må stå i kø før de åpner, for godbitene blir borte på noen minutter. Jeg skanner rommet og småprater ikke med venninner, men løper rundt og leter. Kaffen kan jeg ta etterpå, sier Farstad.

Lite kan måle seg med den euforiske gleden hun kjenner etter å ha funnet noe hun har lett lenge etter.

Som da hun kapret de to svarte Mademoiselle-stolene fra 50-tallet, designet av finske Ilmari Tapiovaara.

- Jeg hadde lett etter disse stolene i flere år, og mens jeg står bak tauet før loppemarkedet, åpner ser jeg dem. Så hører jeg en annen dame snakke om akkurat disse stolene. Da lager jeg meg nærmest en startgrop, og spurter frem mot dem. Jeg fikk tak i begge for 50 kroner, smiler Farstad, og legger til at hun svevet litt på en sky akkurat da.

Farstad har tro på å gå etter de tingene du selv liker, og ikke fokusere så mye på om de vil passe inn i hjemmet.

- Det finnes alltid et eller annet sted de vil passe uansett, mener hun.

Etter flere år med samling ble gjenstandene likevel så mange at Farstad startet nettbutikken Hjemlengsel for å unngå at hjemmet ble overfylt.

Stol på egen intuisjon

Peppe Trulsen, grunnlegger av Fuglen, mener også at det er bedre å fokusere på enkeltobjekter enn å strebe etter at alle tingene skal passe til hverandre.

- Det som er fint, er at de gamle møblene også kan kombineres med nye ting. Stol på din egen intuisjon og smak, og bruk litt tid på å lete, sier Trulsen.

I bruktbutikker får du også ofte vite en del om historien bak objektet.

- Det å vite hvem som har designet det, når det ble laget, og hvor det ble produsert, gir en tilleggsverdi. Jeg merker at det er viktig for folk å kjenne historien til objektene, legger Trulsen til.

Å innrede et hjem med møbler fra 50-, 60- og 70-tallet tar tid, og vil ofte bli til en hobby. Det ligger også spenning i å jakte på det du vil ha.

Slik får du stilen

Gå på loppemarked, og stå klar idet det åpner. De gode kjøpene går først.

Let på Facebook. Det finnes mange forskjellige grupper hvor folk legger ut ting de vil selge, og hvor man kan søke etter møbler man ønsker å kjøpe.

Kikk i bruktbutikker. Her har andre jaktet på møblene for deg. De vil også ofte kunne gi deg informasjon om objektet. Det finnes også flere nettbutikker som selger gjenstander og møbler fra 50-, 60- og 70-tallet.

Let på finn.no, og bestill epostvarsling dersom du er ute etter bestemte ting.

Stol på din egen smak. Om du kun vil ha ting fra 60-tallet, velger du det, men møblene kan også fint kombineres med nyere ting.

Folk har de siste årene fått større kunnskap om objektenes verdi, noe som gjør at du ikke alltid vil få dem like billig som tidligere. Norsk keramikk får du derimot billig nå, men dette vil mest sannsynlig snart stige i pris.

Broderte puter gir den nye sofaen et retropreg. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Designer Grete Prytz Kittelsens boller med lotusmønster ble på 60-tallet solgt i millioner av eksemplarer både i Norge og internasjonalt. Hos Stine Farstad er de utstilt i vinduskarmen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Det hvitmalte teakbordet og den spreke puffen er blant Farstads mange loppemarkedsfunn. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Et tiår etter at den først satte sitt preg på norske hjem, står retrotrenden fortsatt sterkt. Stine Farstad har valgt å satse på 50- og 60-tallet, men også 70-tallet er i ferd med å gjøre comeback i norske hjem Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Stine Farstad er spesielt glad i fargede glassvaser. I hyllen står blant annet vaser designet av Benny Motzfeldt. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix