Bakterier elsker fuktige, varme steder. Finner de attpåtil næring der – slik de gjerne gjør i kjøkkenkluter og oppvaskbørster fulle av mikroskopiske matrester – blir det plutselig et sted med perfekt grobunn for dem.

– Det tror jeg ikke så mange tenker over. Jeg mener folk kan bli mye mer bevisst på matsikkerheten hjemme på kjøkkenet, sier Espen Agnalt i Rentokil Initial Hygiene.

Oppvaskbørsten i blomstervaser

Agnalt sier at en gjenganger er at man bruker kjøkkenkluter, håndklær og oppvaskbørster til alt mulig – uten å tenke på hvordan disse raskt kan bli bakteriebomber og i verste fall smittekilder for sykdom.

– Det er nok ikke uvanlig at man bruker kjøkkenkluten til å tørke over en fjøl man nettopp har kuttet rå kylling på, for så å sette fjøla inn i oppvaskmaskinen, men bare så vidt skylde kluten før den brukes på nytt. Da er den full av bakterierer fra de rå kyllingrestene, som eventuelt kan føre til sykdom.

Les også: Derfor skal du kjøre tannbørsten i oppvaskmaskinen

Han tror også at oppvaskbørsten blir brukt til mye forskjellig rundt omkring de norske hjem.

– Det er nok fort gjort for mange å bruke den til å vaske en skitten blomstervase, der avkuttede blomster har stått i lengre tid og råtnet litt. Og så i neste øyeblikk bruke den til å vaske opp bestikk, glass og asjetter, sier Agnalt.

Bruken avgjør hvor ofte kluten skal byttes

Agnalt vil på ingen måte oppfordre til reinholdshysteri, men han synes likevel at det er viktig å få fram at man bør være bevisst på hva og hvordan man bruker utstyrsrom kjøkkenkluter, håndklær og oppvaskbørster.

Mattilsynet oppfordrer til det samme på sine nettsider. De er opptatt av at man bytter utstyr som er skittent eller som er brukt til potensielle matsmittekilder.

Men ifølge dem finnes det ikke noe fasitsvar på når eller hvor mange ganger i uka kjøkkenkluten skal byttes. Det er derimot bruken som dikterer når den skal byttes.

Les også: Disse reingjøringsmidlene må du aldri finne på å blande

– Hvor ofte den skal skiftes er avhengig av bruken, og ikke hvor mange dager den er i bruk, råder de.

Og dersom kluten nylig er byttet, men allerede ser skitten ut, bør den få seg en vask likevel, understreker de.

TIPS:

Bytt ut kjøkkenklut, håndklær og oppvaskbørste regelmessig

Ser de skitne ut, selv om du nylig har byttet? Bytt likevel

Vask kjøkkenkluter og kjøkkenhåndklær i kokvask

Vask oppvaskbørsten og svamper jevnlig i oppvaskmaskinen. Det kan gjerne gjøres ukentlig

Kilde: Lilleborg, Mattilsynet, Rentokil Initial Hygiene

Skitten kjøkkenklut skal byttes. Foto: Foto: NTB scanpix