- Andenes var en dødsforlatt plass. Her kunne jeg aldri bo som voksen!

Tenåringen Tone var klar på hva som måtte skje. Reise. Det ble Portugal som utvekslingselev, markedsstudier i Oslo, guide på Epcot i Florida og så hektiske år i Oslo i hotellbransjen.

- Lei kjas og mas

- Jeg levde storbylivet som 20-åring. Filofaxen var full av møter og messer, jeg visste alltid når og hvem jeg skulle møte på kafé og kino. Hele tiden hadde jeg kontakt med familie og venninner på Andenes, som hadde bodd i Vesterålen hele livet. Hjemfølelsen hadde egentlig alltid vært god. Så da jeg ble tilbudt stillingen som daglig leder på turistkontoret, tenkte jeg «Pokker heller, jeg forsøker». Jeg var lei det planlagte livet, kjas og mas.

«Vi gir deg ett år»

«Vi holder av kontoret»

«Du overlever ikke på den lille plassen»

Grønn av misunnelse

Tone Adolfsen Dahler var 27 da hun flyttet tilbake til Andenes, som har 2000 innbyggere. 12 år senere er hun her fortsatt. På tiende året driver hun interiørbutikken «Himmel og hav», både i sentrum og på nett. I seks år har hun vært sammen med Endre Dahler, som ikke bare kan navigere Orion-fly hos 333-skvadronen. Moss-mannen fant også retningen til drømmekvinnens hjerte.

For tre år siden flyttet de i eget hus. Og nå er det ingen som tror at Tone kommer tilbake til Oslo. Faktisk er det vel heller noen som kunne tenke seg å bytte. Paret bor nemlig helt ved havet, har strand og et 230 kvadratmeter stort funkishus som skiller seg ut. Prisen på det hele gjør også at noen nesten ikke tror hva de hører.

- Tomten kostet 112 000 kroner. I andre deler av landet er jo det billig for en strandtomt, men her på Andenes må en huske på at kommunen har gratis tomter. Huset med tomtekjøp kom totalt på 3,8 millioner kroner. Lokalt er det et kjempedyrt hus. Men vi har jo venner som bor sørpå som er grønne av misunnelse, som vi med glede forteller hva huset kostet, sier hun og ler.

Lure valg

De kom i mål under budsjett. For duoen har vært både nøysomme og oppfinnsomme enten det dreier seg om materialvalg, innredning eller interiør. Resultatet er en smakfull og personlig bolig. De gjorde også et ekstra lurt valg før byggingen startet.

- Vi valgte den billigste parketten, kjøkkenet er fra Ikea, og vi har gipsvegger. Baderomsmøbler var utrolig dyrt, så vi laget vår egen benk. Det eneste vi har kostet på oss, er eiketrappen fra første til andre etasje. Det smarteste vi gjorde, var å ansette en byggeleder. Det var alfa og omega. Han hadde full kontroll, holdt igjen regninger når det var nødvendig og så videre. Da byggefirmaet gikk konkurs midt i prosessen, var vi ekstra glade for at vi hadde byggeleder og et ingeniørfirma i ryggen. De ansatte snekkerne som jobbet for oss, og huset ble fullført, forteller paret.

Selvrensende vinduer

De fleste vil tenke at store vinduer er en selvfølge når du bor ved havet. Når du ser på husene på Andenes, slår det en at slik er det ikke her. Området er flatt, og vinden tar hardt. Så fra gammelt av er hus bygd i le, og vinduene er langt fra iøynefallende hos flertallet.

- For oss var utsikt førsteprioritet. Begge etasjenes oppholdsrom har derfor mange store vinduer. Flere soverom og hovedbadet har også utsikt. Reaksjonen på det var både at «Det skal nå bli noe med vindusvasken» og «Kan det være trygt?». For det første har vi selvrensende vinduer. For det andre har vi opplevd både orkan og springflo, og det gikk bare godt. Jeg tror det er gammeldags tenking at vinduer ikke tåler uvær! mener Tone Adolfsen Dahler.

Rett fra levra

Å bygge et funkishus er å skille seg ut i kommunen. I nordlandsk ånd får du også høre det direkte. Skiller du deg ut, kan bygdedyret snike seg litt frem. Én kom på butikken og sa «Jeg synes ikke huset er noe fint». Men paret har fått langt flere positive tilbakemeldinger enn negative. Det viktigste er at de selv er fornøyd. Nå har Tone og Endre bodd seg inn og gjort seg gode erfaringer.

- I første etasje er det svalt og fint, oppe er det varmere. Vi trodde vi skulle sitte mest oppe og nyte solen, men der må du ha solbriller på når solen står rett på. Rullegardiner er nødvendig, men vi skal bytte ut de mørke i annen etasje. De fungerte som en ovn. Hvite vegger er bra i starten, men nå har vi behov for varmere farger på noen rom, så soverom og TV-stue er malt.

- Selv om jeg har egen interiørbutikk, fyller jeg ikke opp huset med ting. Jeg bruker lang tid på å bestemme meg og liker uansett ikke å ha det overfylt. Bilder synes jeg er vanskeligst, men bildelister er en god ting!

Tre meter med kajakk

Paret er glad i naturen og bruker den ofte. De går turer på stranden med gordonsetteren Kita og tar gjerne kajakkene ut av garasjen og går bare tre meter til havet før de kan nyte omgivelsene. Bær og sopp plukkes, om høsten er det jakt, og fjellturer står også ofte på programmet. Inne brukes endel tid foran kikkerten.

- Vi har aldri brydd oss om fugler, men nå vet vi navnet på mange. Her om dagen så vi en underlig and, da var det å sjekke oppslagsverk. Det var en stjertand, som er sjelden på disse traktene. Ellers ser vi hval, samt seler som hopper og koser seg. Og når Andøya rakettskytefelt sender i vei raketter eller værballonger, har vi de beste utkikksplassene, sier paret.

Endre Dahler og Tone Adolfsen Dahler bruker naturen hele året, og på Andenes i Vesterålen er den rett utenfor døren. Det er gordonsetteren Kita ekstra glad for. Foto: alf ove hansen
Kikkerten fra en Hellas-reise står i annen etasje og brukes naturlig nok flittig. Foto: ALF OVE HANSEN
Badet innbyr til mange lange timer i dette badekaret. Foto: ALF OVE HANSEN
Totalt kostet funkishuset med tomt 3,8 millioner kroner. Foto: ALF OVE HANSEN