- Gjennom mitt virke som hagedesigner har jeg hatt oppdrag over hele verden. Det jeg ser er at i England og USA har utviklingen på hage vært jevn over år, mens det her til lands er en langt brattere kurve når det kommer til hagens status og utvikling. Bortsett fra hageentusiastene som alltid finnes, så har hagen vært heller stemoderlig behandlet her, mener Darren. Ikke minst når det kommer til materialbruk. - Jeg bruker stadig mer av plastic wood. Dette er et vedlikeholdsfritt materiale som bare trenger en vask av og til. I mål er det 40 cm mot standarden på 60 cm, men materialet holder seg og beveger seg fint. Prisen er ca 800 kroner m2. Normalprisen for terrassegulv ligger på kroner 130 m2.Litt billigere er cabony, et miljøvennlig trevirke som koster ca 650 kroner m2, og er et godt alternativ til teak.Etter påtrykk fra Saines, produseres også betongstein i ulike fargenyanser og med ny finish. Som «granitt», for eksempel.

Lag ulike fokuspunkt

De aller fleste ønsker en hage som er lettstelt, som krever minimum av vedlikehold og hvor de kan sitte og nyte, ikke arbeide.- Jeg må se hagens plassering fra innsiden, dermed kan jeg også få et inntrykk av folks stil og smak. Det gir meg en pekepinn på hvilke løsninger jeg kan skissere for dem. Dernest ser jeg på hvor dørene ut til hagen er plassert, på antall små og store i familien og selvfølgelig er det nødvendig å vite hva de faktisk ønsker seg, hvilke behov familien har.- Den mest åpenbare klassiske «feilen» jeg synes mange gjør, er å lage terrasser så store som dansegulv. Og det er egentlig litt merkelig, siden de aller fleste av oss liker å ha det koselig og intimt.Finn ut hva du vil ha ut av hagen, hvilke funksjoner den skal fylle. Så kan man lage ulike soner eller fokuspunkt, som Darren kaller dem. Mellom sonene er det pent med små stier i terrassebord eller stein, og man kan gjerne kante i enden av plenen, gjerne med kurver. Store elvestener myker opp der det oppstår hjørner, og disse kan også brukes som alternativ til skulpturer, med eller uten planter rundt.

Skjerm med planter

Når Mr Saines designer hager, så knusler han ikke. Plantene han bruker har høyde og volum, i alle fall på sikt, og de har en funksjon.- Ingenting er så trist som knuslete planter, plant heller litt stort - det er lettere å ta ting ned, råder han.I stedet for å sette opp gjerder mot innsyn og støy og vind, kan man like gjerne plante vertikalt, mener han. Ut av bildene i den timelange leksjonen vi er med på, leser vi også at han bygger med grønt for å skape trygge og intime rammer, om det er et boblebad det er snakk om eller en enkel sittegruppe. Småtett og nært og aller helst lyssatt for å skape stemning når lyset fader ut i skumringen.

Lys og vann

- Akkurat nå er det slik at svært mange ønsker både lys og vann i hagen. Vann gir en avslappet atmosfære. En sittegruppe med to stoler og en sofa, et bord med gassbluss, et lite vannfall og masse planter rundt, er intimt og koselig.- Velger man riktig vannfall, kan det faktisk brukes for å fortrenge annen støy, fra trafikk, for eksempel, og ellers har vann en beroligende virkning på de fleste.Lys er en annen faktor for god stemning, og kan med fordel brukes mer, mener Saines.- Å lyssette riktig kan være vanskelig, man må prøve seg fram og velge riktig type. Velg lys som gjengir fargene riktig, det er kjempeviktig, mener Saines.Selv bruker han 6-10 ulike typer lys for å lyssette hagen.- Men det er ikke meningen at vi skal bruke solbriller. Gjem pærene - vi vil ha effekter og stemning av lyset, men det skal ikke være fysisk synlig. I gulvet mener han at frostet glass på uplight er et bra alternativ for å unngå blending. For å lyssette et tre bruker Darren 4-5 lys med 100 -150 watts pærer. Poenget er å lyse så langt oppover stammen som mulig, og her må man jobbe litt, prøve seg fram med ulike vinkler for å se hva som blir best.

Dimmer et must

Noen planter tar bedre lys; i prydgress får lyset gå gjennom planten og man får skygger som effekt. Lyset har bedre effekt på planter som ikke har altfor tett bladverk. Lys høyt oppe gir trolsk stemning, mens soft lys gir masse skygger.- For sterkt lys gjør plantene for hvite, så en dimmer er tingen. Bruk en fjernkontroll og sørg for å ha en hovedbryter slik at du alltid vet om lyset er slått av eller ikke.

Tenk plassering

Så rart det enn kan høres - hagedesigneren liker hagen best fra innsiden.- Det er så utrolig vakkert og avslappende å sitte inne en mørk høstkveld og se ut på naturens farger og lys. Og da vil jeg ikke sitte i sofaen min inne i stua, og la en ny sofa på utsiden være det første jeg ser, legger han til.Han har kanskje et poeng. For er det ikke slik at vi gjør veien til hagemøblene så kort som mulig. At vi nesten snubler over dem når vi går ut terrassedøren, om det er aldri så god plass utenfor?- Det er så bortkastet, så uelegant. Jeg vil se planter, blomster, busker og trær fra sofaen i stua.Et hagelandskap, helt enkelt - ikke møbler.

Foto: TV2