En kvinnelig boligkjøper har fått hevet kjøp av bolig i tingretten fordi leiligheten hun hadde kjøpt luktet vondt. I tillegg fikk hun medhold i å få dekket saksomkostninger, kostnader i forbindelse med kjøpet og takstmann.

Da kvinnen overtok leiligheten september i fjor, kjente hun en svak lukt umiddelbart etter overtagelsen, forteller hun. Hun antok at lukten ville forsvinne med vasking og et strøk maling, men lukten skal ha blitt sterkere.

Til oss forteller kvinnen at lukten er vanskelig å beskrive, men at «det neppe er noen som ville spist middag i leiligheten».

- Lukten gjør meg kvalm, den er forferdelig. Det er drittlukt ganger ti, jeg har aldri luktet noe lignende, sier kvinnen.

Hun betalte 1,13 millioner kroner for leiligheten på 60 kvadratmeter. Vi har valgt å anonymisere sted og personer i saken, for å unngå unødvendig identifisering.

Flyttet aldri inn

Hun flyttet aldri inn, men tok med seg de eiendelene hun hadde tatt med til leiligheten til kjærestens bolig. Der har hun bodd siden i fjor høst. I utgangspunktet kjøpte hun leiligheten for å komme nærmere arbeidsplassen.

- «Jeg kan ikke bo her», tenkte jeg. Det var umulig å være i leiligheten over lengre tid, eller sove over. Jeg var så fortvilet at jeg gråt på jobb, sier kvinnen.

un forteller at det siste året har vært tungt.

Kvinnen gikk ned til naboen i fjor høst for å undersøke om vedkommende visste noe om lukten, da hun innså at lukten mest sannsynlig kom fra naboen selv. I retten forklarte hun og datteren at de ikke orket å stå i døråpningen å snakke med naboen på grunn av lukten.

- Det er ingen annen mulig forklaring enn at det er naboen som skaper lukten. Årsaken er mest sannsynlig lite rengjøring over lang tid, men det er veldig få som har vært inne i naboens bolig, så årsaken er uviss, sier advokat Johan G. Bernander fra Help Forsikring.

Bernander representerer den kvinnelige boligkjøperen som har boligkjøperforsikring i Help.

«Ren kloakk»

I retten benektet selgeren at vond lukt var et utpreget problem ved leiligheten. En stund etter overtagelse av leiligheten kontaktet kjøperen selgeren for å høre om lukten. Selger sendte i etterkant en bekymringsmelding om naboen til fylkeslegen. I brevet til fylkeslegen skriver selgeren at hun merket en forferdelig lukt fra leiligheten rett under kort tid etter at hun flyttet inn for fem år siden.

«Det er en forferdelig lukt som ikke kan beskrives som annet enn ren kloakk.» Selgeren skriver videre at lukten eskalerte våren 2009. Etter å ha kikket utvendig rundt naboens leilighet ble hun oppmerksom på at det neppe kan ha blitt vasket der på mange år, og at lukten også siver ut av luftelukene fra leiligheten.

Hun skriver at hun bekymrer seg for naboen, og at det nesten ikke går an å sitte på egen veranda eller ha vinduer åpne uten å bli ille berørt av «den forferdelige lukten».

I tingretten sa selger at bekymringsmeldingen var sterkt overdrevet, og skrevet for at naboen skulle få hjelp. Det festet ikke retten lit til.

Ifølge rettsdokumentet forklarte selgeren, hennes kjæreste, hennes datter og samboerens datter at lukten er vond, men at dreier seg om lukt av gammel røyk kombinert med gammel søppel. I tillegg benektet selger at vond lukt var et utpreget problem ved leiligheten.

Selgeren hadde tegnet eierskifteforsikring fra Protector Forsikring, men den ble sagt opp av Protector Forsikring i fjor høst. Hvorfor den ble sagt opp er uvisst.

Retten kjente en «spesiell lukt»

Retten mente at lukten var en omfattende mangel, fordi den ville utgjøre en ulempe for de fleste potensielle kjøpere. De var ikke i tvil om at selger har utvist stor grad av skyld.

En uke før hovedforhandlingene i tingretten tilbød selger å rette feilen. «Feilen er lett reparerbar, og til en billig penge», mente selger og hennes advokat. Retten mente tilbudet om retting ble fremsatt for sent, og tok derfor ikke stilling til om selgeren kunne kreve å få rette på den. De kunne uansett ikke se hva retting skulle bestå i.

Retten var på befaring i både leiligheten og naboleiligheten. De mente at det var en spesiell lukt i leiligheten og i naboleiligheten.  «… Hva gjelder naboleiligheten fremsto denne på det nåværende tidspunktet som relativt ren og ryddig. Det var likevel en stram lukt, vond lukt i den, dog ikke en intens kloakklukt eller lignende som partene har beskrevet.» Et vitne forklarte at det ble vasket og ryddet i naboleiligheten en måned før hovedforhandlingene.

Vinduer og dører sto åpne så vel på visning som ved overtagelsen, det må ha redusert luktplagene, mener retten.

Anket saken

I tingretten bestred selgerens advokat, Erik Furseth, at lukten var grunnlag for reklamasjon. Advokaten mente blant annet at kjøperen uansett ville kjøpt leiligheten, siden hun oppdaget lukten og kommenterte den på visning. Han mente også at et alternativt bosted var helt unødvendig.

Nå har advokat Erik Furseth sendt inn anke til tingretten, men det er foreløpig ikke satt noen dato for ankesaken i lagmannsretten.

- Vi anker fordi vi er dønn uenige i det faktum som tingretten legger til grunn. Brevet til fylkeslegen er sendt fra min klient, men brevet hadde et helt annet formål, brevet representerer ikke egentlige forhold. Det er vanlig i saker som dette at det er uenighet rundt faktum. Man er uenig i rettsvurderingen som er tatt, sier Furseth.

Boligkjøpers advokat, Johan G. Bernander, vil ikke forhåndsprosedere saken, men mener at dommen fra tingretten var helt korrekt.

- Det gjelder for både det bevismessige og rettsanvendelsen. Saken vil trolig ikke stå seg annerledes for lagmannsretten, sier Bernander.