- De er bare kjeltringer og banditter, sier 50-åringen som ønsker å være anonym til bt.no.

Nylig kom håndverkerne på døren hans i Åsane og ville vaske og male taksteinen. Det gjorde de med glans og til en fornuftig pris. Åsane-mannen ble imponert og gikk med på en ny avtale om et prosjekt i hagen til flere hundre tusen kroner. Samme kveld angret han på prisen, men tekstmeldingen hans om stans kom aldri frem. Arbeiderne troppet opp neste dag.

- Etter mye om og men ble vi enige om et forskudd. Jeg hadde protestert i over en time, men han som forhandlet ga seg aldri.

Til slutt var de nede i en fjerde­del av opprinnelig pris.

- Da tenkte jeg skitt au, en avtale er en avtale. Her lå det så mye i potten at jeg kjente meg sikker på at jobben skulle bli gjort ferdig, og betalte for­skuddet.

100 000 i det blå

Tre uker senere har ikke mannen sett snurten av verken forskuddet på drøyt 100 000 kroner eller håndverkerne.

- Det var helt hull i hodet. Jeg skjønner ikke hvordan jeg kunne betale inn forskuddet i det hele tatt, sier mannen.

Han er imidlertid ikke alene om å ha kjøpt tjenester fra ­useriøse håndverkere. Arbeidstilsynet, Skatt Vest, kemneren og politiet har allerede aksjonert i stor skala mot det som kalles steinleggere eller «travellers».

- Vilkårene disse arbeids­tagerne tilbys er ofte helt ­uakseptable, sier tilsynsleder Marita Scott i Arbeidstilsynet.

Tapte to mill.

Hun bekrefter at omreisende arbeidere fra Romania, Stor­britannia og Irland allerede har inntatt Hordaland i stor skala.

Flyers dumper ned i post­kassene, gjerne i villaområder og eneboligstrøk. Alt fra takvask til håndverkertjenester og stein­legging tilbys.

Og på tross av at fenomenet er velkjent fra før, er det mange som biter på.

Det viser også omsetningen til de som selger varene stein­leggerne trenger.

- Vi merker fort når steinleggerne kommer. De kjøper trailerlass på trailerlass og oppgjøret skal helst betales kontant. Omfanget er stort, forteller ­Jostein Waagen, daglig leder ved Steinsenteret på Askøy utenfor Bergen.

- I fjor nektet vi å selge til dem. Da tapte jeg rundt to ­millioner kroner i inntekter. Vi er nødt til å selge til dem for å overleve, sier Waagen.

Trenger tips

Mange av aktørene har skaffet­ seg organisasjonsnummer, bankkonto og visittkort for å fremstå som seriøse.

- Det har eksempelvis vært mye aktivitet på Morviksanden i Åsane. Sist helg var vi på Sandsli, og der myldret det av useriøse håndverkere. De flytter på seg med en gang de ser at vi er aktive i et område. Da må vi ut og lete etter dem. Det har vi ikke ressurser til.

For noen uker siden tok Skatt Vest arrest i mer enn 136.000 kroner på en steinleggers to bankkontoer, på grunn av uteblitt momsbetaling.

Kan bli ansvarlig

Skatteetaten fraråder på det sterkeste å kjøpe tjenester fra omreisende håndverkere.

- I slike situasjoner er det umulig å fremme reklamasjonskrav, sier Torkel Fure, leder for skattekrim i Skatt Vest.

- Kjøper du tjenester for mer enn 10 000 kroner kontant, kan du bli solidarisk ansvarlig for leverandørens skatte- og avgiftsforpliktelser, sier Fure, som antar at Skatteetaten går glipp av millionbeløp på grunn av de ulovlige håndverkerne.

Mannen i 50-årene som ble svindlet regner de drøyt 100 000 kronene som tapt.

- Nå har jeg bestilt norske håndverkere for å se på jobben. Ironien er at det kan bli billigere enn prisen fra de utenlandske, selv etter tapet.

Steinleggere/«travellers»

- Omreisende håndverkere, typisk fra Storbritannia eller Romania. Bakmennene tilhører ofte miljøer av organiserte kriminelle.

- Opptrer først profesjonelt, blir deretter vanskelige og ofte aggressive. Det er vanlig at jobben aldri utføres og forskudd ikke tilbakebetales.

- Bosted er som oftest en campingplass eller bilene de kjører rundt i. Firmaadressene er som regel uriktige.

- Selv om de fleste steinleggerne er registrerte i Brønnøysundregistrene og MVA-registeret, betaler de ikke moms og skatt.

- Arbeidstilsynet, Skatt Vest, kemneren i Bergen og politiet har gjennomført en rekke aksjoner mot disse i de siste ukene.